• Σε κάθε γωνιά της Ελλάδας - Summer Edition

    Κυλλήνη: Ο απόλυτος καλοκαιρινός προορισμός της Πελοποννήσου

    • NewsRoom

    Κάποιοι την επισκέπτονται για τα ιαματικά λουτρά της, άλλοι πάλι για να περάσουν από την ηπειρωτική Ελλάδα στα Επτάνησα, ενώ δεν είναι λίγοι όσοι την επιλέγουν απλά για να απολαύσουν τις μεγάλες αμμουδιές, μπροστά στα κρυστάλλινα νερά του Ιονίου.

    Η Κυλλήνη μπορεί στα χαρτιά να είναι ένα απλό χωριό της Ηλείας και ένα από τα σημαντικότερα λιμάνια της Ελλάδας, όμως τα τελευταία χρόνια έχει εξελιχθεί στον πιο όμορφο καλοκαιρινό προορισμό της Πελοποννήσου.

    Αν και οι παραλίες της Κυλλήνης είναι αρκετά γνωστές, η υπόλοιπη περιοχή με το εξαιρετικό φυσιολατρικό και πολιτιστικό ενδιαφέρον δεν τυγχάνει της προσοχής που της αξίζει. Τουλάχιστον σε αυτό το συμπέρασμα καταλήγει κανείς μετά την επίσκεψή του στην περιοχή.

    Για αυτό, άλλωστε, οι πιο… μυημένοι σταματούν εδώ, διαλέγουν ένα δωμάτιο σε ένα από τα αξιόλογα ξενοδοχεία που έχουν χτιστεί σ’ αυτή την πλευρά του νομού Ηλείας και απολαμβάνουν ήσυχες διακοπές κοντά στη θάλασσα, συνδυάζοντας εξερεύνηση με ψυχαγωγία. Ό,τι πρέπει δηλαδή για ένα ιδανικό restart.

    Λιμάνι Κυλλήνης
    Λιμάνι Κυλλήνης

    Απέραντες παραλίες με χρυσαφιές αμμουδιές και κρυστάλλινα νερά

    Οι παραλίες της Κυλλήνης φημίζονται για τη λεπτή απέραντη αμμουδιά και την έντονη ζωή, αφού εκεί θα βρείτε από τροχόσπιτα και σκηνές μέχρι και αγροτικά αυτοκίνητα που πουλάνε καρπούζια και καλαμπόκια.

    Αναμφίβολα, μια από τις ομορφότερες παραλίες της Πελοποννήσου είναι η Χρυσή Ακτή, ενώ υπάρχουν και αρκετές νεανικές ακρογιαλιές, όπως το Αρκούδι και ο Άγιος Ανδρέας, οι οποίες φημίζονται για τα υπέροχα beach bars τους.

    Επιπλέον, υπάρχει και το Αρκούδι, που  ξεχωρίζει όχι μόνο για την ιδιαίτερη παραλία του, καθώς φωλιάζει σε ένα μικρό κολπάκι, αλλά και για ένα από τα πιο όμορφα ηλιοβασιλέματα που έχετε δει ποτέ, καθώς και για την πλούσια βλάστηση το περιβάλλει. Πάνω από όλα, όμως, για τα πολύχρωμα και όμορφα σπίτια του, τα οποία τού χαρίζουν ένα ξεχωριστό χρώμα.

    Συνδυάστε την παραμονή σας εκεί με μία βουτιά στην υπέροχη παραλία της Γλύφας. Ή, αν παραείστε ψαγμένοι, πηγαίνετε μέχρι την Καυκαλίδα, τη βραχονησίδα απέναντι από το λιμάνι της Κυλλήνης, η οποία έχει ως βασικό χαρακτηριστικό έναν μοναχικό, πολύ όμορφο, πετρόκτιστο φάρο, που αντικρίζει το επιβλητικό όρος Αίνος της Κεφαλονιάς.

    Αρχαία Ολυμπία: Ιερός τόπος μυσταγωγίας

    Για τους λάτρεις της Ιστορίας, must θεωρείται η επίσκεψη στον μυθικό αρχαιολογικό χώρο της Αρχαίας Ολυμπίας, τον τόπο που γέννησε τους Ολυμπιακούς Αγώνες.

    Αρκετές ώρες ανάμεσα στα εντυπωσιακά μνημεία, όπως το αρχαίο Στάδιο, οι ναοί του Δία και της Ήρας (εκεί που γίνεται η αφή της Ολυμπιακής Φλόγας) , η Παλαίστρα, το εργαστήριο του Φειδία και το μουσείο με τη διάσημη συλλογή γλυπτών και πήλινων αντικειμένων, αρκούν για να βιώσετε την αύρα και το μεγαλοπρεπές κάλλος της αρχαίας Ελλάδας, που σφράγισε ολόκληρο τον κόσμο με τον πολιτισμό της.

    Εξίσου εντυπωσιακό με τα αρχαία μνημεία είναι και το φυσικό τοπίο της περιοχής, ειδικά όταν καρφώνουν το βλέμμα πάνω του οι ακτίνες του ήλιου…

    Αρχαία Ολυμπία
    Αρχαία Ολυμπία

    Από το Κάστρο Χλεμούτσι ως το Μοναστήρι της Παναγιάς της Βλαχέρνας

    Αν στρέψετε το βλέμμα στο Νότο, διακρίνετε ένα πελώριο κάστρο, που δείχνει εξαιρετικά διατηρημένο και δεσπόζει στην κορυφή του λόφου Χελωνάτα, στα 250 μέτρα υψόμετρο.

    Το κάστρο χτίστηκε από τους Φράγκους και ονομάστηκε Clermont (στα ελληνικά “Χλεμούτσι”).

    Κάστρο Χλεμούτσι
                     Κάστρο Χλεμούτσι

    Πρόκειται για ένα από τα πιο καλοδιατηρημένα κάστρα της Ελλάδας, το οποίο βρίσκεται στον ορεινό οικισμό Κάστρο, που κατά τη διάρκεια της Φραγκοκρατίας ήταν το ισχυρότερο φρούριο του Πριγκιπάτου της Αχαΐας.

    Το καλοκαίρι φιλοξενεί παραστάσεις και συναυλίες. Αξίζει να το δείτε φωταγωγημένο τη νύχτα, καθώς προσφέρει παραμυθένια ατμόσφαιρα.

    Να μην ξεχάσετε, φεύγοντας, να ανάψετε ένα κεράκι στο γυναικείο βυζαντινό Μοναστήρι της Παναγιάς της Βλαχέρνας, κοντά στη Γλαρέντζα, μέσα σε μια θαυμάσια κοιλάδα, περιτριγυρισμένη από αιωνόβιες ελιές.

    Μοναστήρι Παναγιάς Βλαχέρνας
                                      Μοναστήρι Παναγιάς Βλαχέρνας

    Λουτρά Κυλλήνης: Ένα εσωτερικό ταξίδι σπάνιας ομορφιάς

    Τέλος, αξίζει μια επίσκεψη στα μυστήρια αρχαία λουτρά που βρίσκονται στη θέση «Λίτζι», σε απόσταση περίπου 800μ από τα παράλια του Ιονίου.

    Μέχρι σήμερα, σώζεται σε καλή κατάσταση το συγκρότημα των ρωμαϊκών λουτρών.

    Όπως ήταν γνωστό από την εποχή του Ιπποκράτη και σύμφωνα με όσα υποστηρίζουν ειδικοί ερευνητές, οι θειούχες ενώσεις που περιέχει το νερό των πηγών του Λίτζι έχουν ευεργετικές ιδιότητες, κατάλληλες για την αντιμετώπιση των παθήσεων του αναπνευστικού συστήματος.

    Ιαματικές Πηγές Κυλλήνης
    Ιαματικές Πηγές Κυλλήνης

    Ανακαλύψτε το αφιέρωμα «Σε κάθε γωνιά της Ελλάδας – Summer Edition»