• ΕΥΔΑΠ

    Ψηφιακή Διακυβέρνηση

    ΕΥΔΑΠ: Νέοι δρόμοι παραγωγής αξίας από τις λίμνες δεδομένων

    • NewsRoom

    H ψηφιακή μετάβαση δημιουργεί σημαντικές νέες δυνατότητες στην ΕΥΔΑΠ αυξάνοντας την αποδοτικότητά της αλλά και δημιουργώντας νέα αξία από την επεξεργασία της πληθώρας των δεδομένων που διαθέτει.

    Μια λίμνη δεδομένων (Data Lake) είναι ένα αποθετήριο που αποθηκεύει όλα τα δεδομένα, τόσο δομημένα όσο και μη. Αντίθετα, σε μια αποθήκη δεδομένων (Data Warehouse), τα δεδομένα είναι δομημένα έτσι ώστε να μπορούν να υποστηρίξουν συγκεκριμένες ανάγκες επιχειρηματικής ευφυΐας και ανάλυσης. Τα δεδομένα είναι επεξεργασμένα ώστε να είναι ταξινομημένα και έτοιμα προς χρήση.

    Τα διάφορα πληροφοριακά συστήματα της ΕΥΔΑΠ, όπως αυτά που αφορούν την οικονομική παρακολούθηση της Εταιρείας, την τεχνική της λειτουργία ή αυτά που καθορίζουν τα θέματα πελατών της, παράγουν πολλά σημαντικά δεδομένα κατά τη λειτουργία τους. Η δυνατότητα ανάλυσης και συσχέτισης των δεδομένων αυτών, με σύγχρονες τεχνολογίες big data και artificial intelligence ανοίγει νέους δρόμους επιχειρησιακής ευφυίας.

    Η δημιουργία ενός ενιαίου χώρου (Data Warehouse-Data Lake) για την οργάνωση, αξιολόγηση, συνδυασμό και επεξεργασία των δεδομένων θα επιτρέψει στην ΕΥΔΑΠ να λαμβάνει, γρηγορότερα και αποτελεσματικότερα, αποφάσεις για τη βελτίωση των υπηρεσιών που προσφέρει.

    Η Εταιρεία ήδη έχει αναθέσει τις πρώτες μελέτες -πρόδρομα έργα για τη δημιουργία Data Warehouse-Data Lake για τη συλλογή και αξιοποίηση των δεδομένων που παράγουν τα πληροφοριακά συστήματα της ΕΥΔΑΠ.

     

    Δείτε ολόκληρο το αφιέρωμα της ΕΥΔΑΠ ΕΔΩ