• Αρχείο ΕΥΔΑΠ – ΚΕΛ Ψυττάλειας – Παχυντές πρωτοβάθμιας ιλύος

    ΕΥΔΑΠ Sustainability

    Σημαντικά περιβαλλοντικά οφέλη από την υλοποίηση των έργων της ΕΥΔΑΠ

    • NewsRoom

    Σημαντικά είναι τα περιβαλλοντικά οφέλη, από τα έργα που υλοποιεί η ΕΥΔΑΠ.

    Ο σχεδιασμός κατασκευής και λειτουργίας ολοκληρωμένων συστημάτων διαχείρισης λυμάτων περιλαμβάνει έργα σε περιοχές των Δήμων Ραφήνας-Πικερμίου, Σπάτων-Αρτέμιδας, Μαραθώνα, Παιανίας, Σαρωνικού και Δήμου Κρωπίας.

    Σύμφωνα με τον σχεδιασμό τα επόμενα χρόνια, 300.000 περίπου κάτοικοι της Ανατολικής Αττικής θα συνδεθούν σε πρώτη φάση στο δίκτυο αποχέτευσης, ενώ 35.000 στρέμματα – τουλάχιστον –καλλιεργήσιμης γης στην περιοχή θα ποτίζονται με ανακυκλωμένο νερό.

    Περιβαλλοντικά οφέλη από την υλοποίηση των έργων

    1. Προστασία του πόρου του νερού

    Η επαναχρησιμοποίηση των επεξεργασμένων εκροών των ΚΕΛ αποτελεί για την ΕΥΔΑΠ στρατηγική επιλογή στο σχεδιασμό και την υλοποίηση των έργων της με σημαντική επίδραση στην εξυγίανση και τον εμπλουτισμό του υπόγειου υδροφορέα και στην εξοικονόμηση του πολύτιμου πόρου του νερού.

    2. Μείωση ενεργειακού αποτυπώματος έργων

    Η σημαντική μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου GHG στην ευρύτερη περιοχή αποτιμάται ως σημαντικότατο αποτέλεσμα της υλοποίησης και λειτουργίας των έργων.

    • μείωση της ενεργειακής κατανάλωσης, μέσω της εφαρμογής νέων τεχνολογιών και συστημάτων αυτοματισμού υψηλού επιπέδου, που επιτρέπει τον αναλυτικό έλεγχο και τη βέλτιστη ρύθμιση των διεργασιών, με θετικό αποτέλεσμα και στο συνεπαγόμενο κόστος λειτουργίας. Ο σχεδιασμός των ΚΕΛ προβλέπει τη δυνατότητα ρύθμισης της λειτουργίας του βασικού εξοπλισμού και τη συνεχή παρακολούθηση της λειτουργίας μέσω σύγχρονου συστήματος τηλε-ελέγχου – τηλεχειρισμού (SCADA) για τον περιορισμό της ενεργειακή κατανάλωση.

    • Χρήση ΑΠΕ για κάλυψη μέρους της ενεργειακής κατανάλωσης του ΚΕΛ Ραφήνας-Πικερμίου και Σπάτων-Αρτέμιδας. Προβλέπεται η αξιοποίηση του παραγόμενου βιοαερίου καθώς και η εγκατάσταση φωτο-βολταϊκών διατάξεων στις ελεύθερες επιφάνειες του ΚΕΛ.

    3. Εξυγίανση υπόγειου υδροφορέα

    Σύμφωνα με τον σχεδιασμό της ΕΥΔΑΠ, οι επεξεργασμένες εκροές του ΚΕΛ Κορωπίου-Παιανίας θα επαναχρησιμοποιηθούν για τον τεχνητό εμπλουτισμό του υπόγειου υδροφορέα είτε μέσω υφιστάμενων πηγαδιών είτε μέσω γεωτρήσεων. Έχει διαπιστωθεί από μελέτες της ΕΥΔΑΠ και άλλων φορέων ότι οι αναπτυσσόμενες υδροφορίες στην περιοχή πέριξ του ΚΕΛ Κορωπίου – Παιανίας βρίσκονται τοπικά υπό καθεστώς υπερεκμετάλλευσης και παρουσιάζουν έντονη υπερετήσια πτώση στάθμης (φρεάτια υδροφορία), φαινόμενα υφαλμύρινσης αλλά και νιτρορύπανση. Μέσω της τροφοδότησης – τεχνητού εμπλουτισμού των υπογείων υδροφοριών και της ποιοτικής τους αναβάθμισης αυτών, προστατεύουμε το περιβάλλον και την ποιότητα ζωής των κατοίκων της περιοχής. Με τη λειτουργία των έργων αποχέτευσης στην περιοχή της Ανατολικής Αττικής θα επιτευχθεί επίσης δραστική μείωση της χρήσης βόθρων, που στο μεγαλύτερο μέρος τους είναι απορροφητικοί και η λειτουργία τους επιβαρύνει με σημαντικό ρυπαντικό φορτίο τα υπόγεια ύδατα.

    4. Αναβάθμιση οικοσυστήματος

    Η υλοποίηση των έργων αποχέτευσης συμβάλλει στην προστασία του οικοσυστήματος της περιοχής, στη διατήρηση της οικολογικής ακεραιότητας των περιοχών Natura 2000, αλλά στην περιβαλλοντική αναβάθμισή τους. Με τη λειτουργία των έργων αναμένεται αναβάθμιση και των κολυμβητικών ακτών, ενώ η βελτίωση του θαλάσσιου περιβάλλοντος επιφέρει και άμεσες θετικές συνέπειες στην αλιεία. Η δυνατότητα επαναχρησιμοποίησης των επεξεργασμένων εκροών για άρδευση πρόκειται να μειώσει τις αντλήσεις από τον υπόγειο υδροφόρο ορίζοντα και να περιορίσει ως εκ τούτου την υφαλμύρωση του υδατικού συστήματος.

    Ποια είναι τα έργα διαχείρισης λυμάτων της ΕΥΔΑΠ

    1.Συλλογή, Επεξεργασία αστικών λυμάτων Δήμων Ραφήνας-Πικερμίου και Σπάτων-Αρτέμιδος και Επαναχρησιμοποίηση-Διάθεση επεξεργασμένων εκροών

    2. Συλλογή, Επεξεργασία αστικών λυμάτων Δήμου Μαραθώνα και Διάθεση Επαναχρησιομοποίηση επεξεργασμένων εκροών

    3. Κατασκευή Δικτύου αποχέτευσης ακαθάρτων περιοχής Γλυκών Νερών του Δήμου Παιανίας

    4. Συλλογή, Επεξεργασία αστικών λυμάτων παραλιακής ζώνης Δήμου Σαρωνικού και Δήμου Κρωπίας και Επαναχρησιμοποίηση-Διάθεση επεξεργασμένων εκροών

    5. Επαναχρησιμοποίηση Επεξεργασμένων εκροών των Κέντρων Επεξεργασίας Λυμάτων (ΚΕΛ) Ανατολικής Αττικής

    6. Διαχείριση, τελική επεξεργασία και αξιοποίηση/ διάθεση των παραγόμενων βιοστερεών των ΚΕΛ Ανατολικής Αττικής

    7. Αποχέτευση ακαθάρτων περιοχών Λεονταρίου Κάντζας, Κάτω Μπαλάνας και Αγ. Νικολάου Δήμου Παλλήνης

    8. Αποχέτευση ακαθάρτων του νότιου τμήματος της Δημοτικής ενότητας Αρτέμιδας.