Για να μας βλέπεις πιο συχνά στα αποτελέσματα αναζήτησης Add mononews.gr on Google

Νέο πακέτο μόνιμων παρεμβάσεων για ελεύθερους επαγγελματίες, επιχειρήσεις, αγρότες και συνταξιούχους ανακοίνωσε από το βήμα της 90ής ΔΕΘ ο Κυριάκος Μητσοτάκης, παρουσιάζοντας τις βασικές προβλέψεις της «Συμφωνίας Προόδου και Ευημερίας».

Όπως τόνισε ο πρωθυπουργός, κεντρική επιδίωξη των νέων επιλογών είναι «η πρόοδος των αριθμών να περνά και στην καθημερινότητα και η εθνική ανάπτυξη στον προϋπολογισμό του απλού σπιτικού», ώστε, όπως ανέφερε, όλοι οι Έλληνες να αισθάνονται το βήμα τους σταθερό σε έναν κόσμο ασταθή.

1

Το πακέτο απευθύνεται σε ένα ευρύ τμήμα της κοινωνίας, καθώς περιλαμβάνει επαγγελματίες, μικρομεσαίες επιχειρήσεις, συνταξιούχους, δημοσίους υπαλλήλους, αγρότες, μισθωτούς του ιδιωτικού τομέα, οικογένειες, τρίτεκνους, πολύτεκνους και ενοικιαστές.

Μειώνεται σταδιακά η προκαταβολή φόρου των επιχειρήσεων

Για τις επιχειρήσεις, ο Κυριάκος Μητσοτάκης ανακοίνωσε σταδιακή αποκλιμάκωση της προκαταβολής φόρου, η οποία σήμερα βρίσκεται στο 80%.

Η μείωση θα πραγματοποιείται κατά 5 ποσοστιαίες μονάδες κάθε χρόνο, αρχής γενομένης από το φορολογικό έτος 2028, έως ότου η προκαταβολή διαμορφωθεί στο 50%.

Παράλληλα, προβλέπεται η μεταφορά 1,5 δισ. ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης στην Ελληνική Αναπτυξιακή Τράπεζα, προκειμένου να ενισχυθεί η χρηματοδότηση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων.

Από το συνολικό ποσό, τα 1,1 δισ. ευρώ θα κατευθυνθούν σε δανειοδοτικά εργαλεία και τα υπόλοιπα 400 εκατ. ευρώ σε εγγυοδοτικά προγράμματα.

Για τους ελεύθερους επαγγελματίες, η προκαταβολή φόρου μειώνεται στο 50% από 55% που είναι σήμερα.

Την ίδια ώρα, περιορίζονται τα τεκμήρια για τους συνεπείς επαγγελματίες, καθώς καταργούνται τα κριτήρια που συνδέονται με τον κύκλο εργασιών και τον αριθμό του προσωπικού. Σύμφωνα με όσα ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός, από την παρέμβαση ωφελούνται περισσότεροι από 155.000 επαγγελματίες.

Αφορολόγητο 20.000 ευρώ για τους αγρότες

Ιδιαίτερη παρέμβαση προβλέπεται για τους κατά κύριο επάγγελμα αγρότες, για τους οποίους το αφορολόγητο αυξάνεται στα 20.000 ευρώ.

Ο πρωθυπουργός έδωσε συγκεκριμένα παραδείγματα για το όφελος που προκύπτει. Αγρότης με ετήσιο εισόδημα 20.000 ευρώ, ο οποίος μέχρι σήμερα επιβαρυνόταν με φόρο 1.183 ευρώ, δεν θα καταβάλλει πλέον φόρο εισοδήματος.

Για αγροτικό εισόδημα 30.000 ευρώ, ο φόρος περιορίζεται από τα 5.083 ευρώ στα 2.183 ευρώ, γεγονός που μεταφράζεται σε ετήσιο όφελος 2.900 ευρώ για τον παραγωγό.

Η παρέμβαση εκτιμάται ότι σε πρώτη φάση θα αφορά περίπου 50.000 αγρότες.

Για την κτηνοτροφία, ο Κυριάκος Μητσοτάκης προανήγγειλε ένα ολοκληρωμένο σχέδιο ανάταξης του κλάδου, το οποίο θα συνοδευτεί από προσπάθεια εξασφάλισης πρόσθετων ευρωπαϊκών πόρων.

«Τα κοπάδια που χάθηκαν θα ξανασταθούν το συντομότερο δυνατόν», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Στα 400 ευρώ η ενίσχυση για τους άνω των 65

Σημαντική αλλαγή ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός και για την ετήσια οικονομική ενίσχυση των συνταξιούχων.

Το ποσό που καταβάλλεται κάθε Νοέμβριο αυξάνεται από τα 300 στα 400 ευρώ καθαρά, ενώ ταυτόχρονα διευρύνεται η περίμετρος των δικαιούχων, ώστε να καλύπτονται όλοι όσοι είναι άνω των 65 ετών.

Πρόκειται για παρέμβαση που ενισχύει τόσο το ύψος του βοηθήματος όσο και τον αριθμό των πολιτών που θα μπορούν να το λαμβάνουν, εντάσσοντας την ενίσχυση των μεγαλύτερων ηλικιών στον ευρύτερο σχεδιασμό για επιστροφή του αναπτυξιακού μερίσματος στην κοινωνία.