ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Από την 1η Οκτωβρίου παρέχονται σε όλους τους αιτούντες άσυλο στις δομές φιλοξενίας στα νησιά και την ενδοχώρα, «τρία γεύματα και πόσιμο νερό, ενώ υπάρχει ειδική πρόβλεψη για ειδικές ομάδες (διαβητικούς, βρέφη ανάλογα με την ηλικία τους κλπ)».
Αυτό διευκρινίζει το υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου, απαντώντας σε σημερινή ανακοίνωση 26 μη κυβερνητικών οργανώσεων για ελλιπή σίτιση και καθυστέρηση στην παροχή του οικονομικού βοηθήματος στους αιτούντες άσυλο.
Το υπουργείο αναφέρει επίσης, ότι οι αιτούντες άσυλο στις δομές θα λάβουν «κανονικά το προβλεπόμενο χρηματικό βοήθημα τέλος Οκτωβρίου, το οποίο εφεξής θα καταβάλλεται απολογιστικά» και προσθέτει: «Συνεπώς, καμία καθυστέρηση / πρόβλημα δεν υπάρχει σε αυτό».
Σχετικά με τις επισημάνσεις των οργανώσεων ότι αναγνωρισμένοι πρόσφυγες και όσοι έχουν λάβει απορριπτικές αποφάσεις παραμένουν στις δομές γιατί δεν έχουν πού αλλού να πάνε και δεν σιτίζονται, το υπουργείο στην απάντησή του σημειώνει ότι όσοι μετανάστες έχουν λάβει τελεσίδικες αρνητικές αποφάσεις, έχουν υποχρέωση αποχώρησης από τη χώρα και «εναλλακτικά δύνανται με απόφαση της Ελληνικής Αστυνομίας να οδηγούνται σε προαναχωρησιακά κέντρα κράτησης», ενώ «για τη διευκόλυνση της αποχώρησής τους από τη χώρα, υπάρχουν ειδικά επιδοτούμενα προγράμματα σε συνεργασία με τον Διεθνή Οργανισμό Μετανάστευσης και την FRONTEX, για τα οποία λαμβάνουν συνεχή ενημέρωση».
Όσο για τους αναγνωρισμένους πρόσφυγες, σημειώνει ότι «δεν έχουν δικαίωμα διαμονής στις δομές φιλοξενίας αιτούντων άσυλο και πρέπει να αποχωρήσουν από αυτές» και παράλληλα «έχουν δικαίωμα εργασίας και μπορούν να αιτηθούν επιδόματα που δίδονται για τη στήριξή τους» και «έχουν δικαίωμα πρόσβασης στο πρόγραμμα HELIOS, που υλοποιεί το υπουργείο σε συνεργασία με τον ΔΟΜ, με τη χρηματοδότηση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής». Τέλος, καταλήγει αναφέροντας ότι το προσεχές χρονικό διάστημα θα ενεργοποιηθούν επιπλέον προγράμματα ένταξης των αναγνωρισμένων προσφύγων, με χρηματοδότηση από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας.
? Όλοι οι αιτούντες άσυλο λαμβάνουν σίτιση στις #Δομές Φιλοξενίας από 1 Οκτωβρίου και θα λάβουν χρηματικό βοήθημα τέλος του μήνα.
Απάντηση στην ανακοίνωση #ΜΚΟ σχετικά με τη σίτιση των αιτούντων άσυλοhttps://t.co/oCDHQTFNBu pic.twitter.com/NoTfwxFG3E
— Υπουργείο Μετανάστευσης & Ασύλου (@migrationgovgr) October 18, 2021
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Διαβάστε επίσης
Μακρή: Ο ΜΟ μαθητών ανά τμήμα στην Ελλάδα είναι ιδιαίτερα χαμηλός σε σχέση με τον ΜΟ της ΕΕ
Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις στην Αθήνα την Τρίτη για την Ολυμπιακή φλόγα
Διάστημα: Κινέζοι αστροναύτες έφτασαν στον διαστημικό τους σταθμό – Θα μείνουν 6 μήνες
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- Εθνική Τράπεζα: Έρχεται νέο πρόγραμμα εθελούσιας εξόδου – Όλες οι πληροφορίες
- Alpha Bank: Τα κέρδη-ρεκόρ του 2025 και ο στόχος για αύξηση 11% στα κέρδη ανά μετοχή το 2026
- H σύναξη των πρέσβεων, οι δίμετροι εύζωνες και τα μπιφτεκάκια, τα κόκκινα τρουφάκια, τα 3 χρόνια από τα Τέμπη, τι ήθελε ο Γεραπετρίτης στο FBI
- Τέμπη, τρία χρόνια μετά: Συγκλονιστικές μαρτυρίες στο mononews από δύο γυναίκες που σώθηκαν εκείνη τη μοιραία νύχτα
Μοιραστείτε την άποψή σας
ΣχόλιαΓια να σχολιάσετε χρησιμοποιήστε ένα ψευδώνυμο. Παρακαλούμε σχολιάζετε με σεβασμό. Χρησιμοποιείτε κατανοητή γλώσσα και αποφύγετε διατυπώσεις που θα μπορούσαν να παρερμηνευτούν ή να θεωρηθούν προσβλητικές. Με την ανάρτηση σχολίου, συμφωνείτε να τηρείτε τους Όρους του ιστότοπου contact Δημιουργήστε το account σας εδώ, για να κάνετε like, dislike ή report ακατάλληλα/προσβλητικά σχόλια.