array(0) {
}
        
    
Menu
-0.41%
Τζίρος: 170.98 εκατ.

Πετρέλαιο: Βουτιά σε χαμηλά δύο εβδομάδων καθώς ο OPEC+ εξετάζει ξανά αύξηση της παραγωγής

Life & Style

Vice Specials: Η βία στις σχέσεις

Η Ιωάννα Ροτζιώκου, εκπρόσωπος τύπου της ΕΛ.ΑΣ μας ενημερώνει πώς η Ελληνική Αστυνομία μπορεί να βοηθήσει τα θύματα και ποιες υπηρεσίες παρέχουν για την αντιμετώπιση της ενδοοικογενειακής και ενδοσυντροφικής βίας
Comments

Την Τρίτη 20 Απριλίου το ελληνικό γραφείο του VICE παρουσιάζει νέο επεισόδιο VICE SPECIALS, από τη συχνότητα του ANT1, με τίτλο «Η Βία στις Σχέσεις».

Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας η έμφυλη βία αποτελεί ένα παγκόσμιο ζήτημα δημόσιας υγείας που επηρεάζει το 1/3 των γυναικών παγκοσμίως. Πρόκειται για ένα καθημερινό, κοινωνικό φαινόμενο το οποίο πλήττει στη συντριπτική πλειοψηφία γυναίκες, νεαρά κορίτσια και ΛΟΑΤΚΙ+ άτομα. Η πιο συχνή μορφή έμφυλης βίας είναι η ενδοοικογενειακή και η ενδοσυντροφική.

Στη χώρα μας, σύμφωνα με στοιχεία από τη Γενική Γραμματεία Οικογενειακής Πολιτικής & Ισότητας των Φύλων τη χρονική περίοδο από 1η Ιανουαρίου 2020 έως 31 Δεκεμβρίου 2020, στην τηλεφωνική γραμμή υποστήριξης SOS 15900, που απευθύνεται σε γυναίκες θύματα βίας ή σε τρίτα πρόσωπα, δέχτηκαν συνολικά 6.474 κλήσεις.

Ο επικρατέστερος λόγος αφορούσε την ενδοοικογενειακή βία. Η πανδημία έδωσε ορατότητα σε αυτή τη μορφή βίας, ειδικά κατά τη διάρκεια της απαγόρευσης κυκλοφορίας. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με στοιχεία από την ίδια πηγή, το διάστημα της πρώτης καραντίνας οι κλήσεις στο 15.900 αυξήθηκαν. Αυτές που αφορούσαν καταγγελίες ενδοοικογενειακής βίας τον Απρίλιο έφτασαν τις 678 από 210 τον προηγούμενο μήνα.

Τα φαινόμενα αυτά δεν αποτελούν μεμονωμένα περιστατικά που εμφανίστηκαν μέσα στην πανδημία αλλά είναι χρόνια και αφορούν ολόκληρη την κοινωνία. Το VICE και η Νιόβη Αναζίκου συνάντησαν επιζήσασες-θύματα ενδοοικογενειακής και ενδοσυντροφικής βίας και συζήτησαν για τα βιώματα τους και πώς κατάφεραν να φύγουν από τις κακοποιητικές τους σχέσεις ή γάμο.

Η Μαρία Συρεγγέλα, υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, αρμόδια για θέματα Δημογραφικής και Οικογενειακής Πολιτικής και Ισότητας των Φύλων μας ενημερώνει σχετικά με τους τρόπους αντιμετώπισης της ενδοοικογενιακής και ενδοσυντροφικής βίας

Παράλληλα, συζητήσαμε με εκπροσώπους της Πολιτείας αλλά και της Ελληνικής Αστυνομίας σχετικά με το πώς μπορούν να βοηθήσουν οι θεσμοί στην πρόληψη και αντιμετώπιση των περιστατικών ενδοοικογενειακής και ενδοσυντροφικής βίας. Τέλος, επισκεφθήκαμε το κέντρο γυναικείων μελετών και ερευνών ΔΙΟΤΙΜΑ και συζητήσαμε με τη δικηγόρο του κέντρου για τις νομικές ενέργειες που μπορούν να γίνουν από την επιζήσασα με σκοπό την προστασίας της.

Ακολουθήστε το mononews.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι.

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Πετρέλαιο: Βουτιά σε χαμηλά δύο εβδομάδων καθώς ο OPEC+ εξετάζει ξανά αύξηση της παραγωγής
Τουρνάς: Συνάντηση με τον αντιπρόεδρο της De Havilland για τα νέα πυροσβεστικά αεροσκάφη DHC-515
Γεραπετρίτης: Η Ελλάδα με πρωτοβουλίες της θα βρεθεί στο προσκήνιο για να περιοριστούν οι ένοπλες συγκρούσεις
Κύθνος: Υπό μερικό έλεγχο τέθηκε η πυρκαγιά
Κας Πατέλ (FBI): «Τρομοκρατική ενέργεια» η δολοφονία των δύο εργαζομένων στην ισραηλινή πρεσβεία στην Ουάσινγκτον
Στα χέρια της ΕΛΑΣ η «μαϊμού» PR που εξαπατούσε με ψεύτικα ταξιδιωτικά πακέτα στο Άμπου Ντάμπι
Νετανιάχου: Βρετανία, Γαλλία και Καναδάς «ενθαρρύνουν τους δολοφόνους της Χαμάς»
Τραμπ: Απαγορεύει στο Χάρβαρντ τις εγγραφές ξένων φοιτητών – Είναι «παράνομο» απαντά το Πανεπιστήμιο
Ρούμπιο: «Όχι» σε παράταση της άδειας εξαγωγής πετρελαίου από την Βενεζουέλα – Τι σημαίνει αυτό για την Chevron
Ανδρουλάκης: Στη Γάζα γίνεται εθνοκάθαρση – Καθυστερημένη η αντίδραση της κυβέρνησης