ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Η Ισλανδία εξέδωσε σήμερα τα πρώτα «πιστοποιητικά» εμβολιασμού, τα οποία έχουν ως στόχο να διευκολύνουν τις μετακινήσεις των προσώπων που έχουν εμβολιαστεί για την Covid-19, ανακοίνωσαν σήμερα οι αρχές.
Περίπου 4.800 άνθρωποι που έχουν λάβει και τις δύο δόσεις του εμβολίου μπορούν προς το παρόν να αποκτήσουν αυτά τα ψηφιακά πιστοποιητικά, μετά την ενεργοποίηση, την περασμένη Πέμπτη, μιας ειδικής διαδικτυακής υπηρεσίας, ανέφερε το υπουργείο Υγείας στο Γαλλικό Πρακτορείο.
«Ο στόχος είναι να διευκολύνουμε τις μετακινήσεις των ανθρώπων μεταξύ των χωρών, ώστε (οι ταξιδιώτες) να παρουσιάζουν το πιστοποιητικό εμβολιασμού κατά τον έλεγχο στα σύνορα και να εξαιρούνται από τα περιοριστικά μέτρα που θέτει η κάθε χώρα», πρόσθεσε.
Προς το παρόν πάντως, για τους Ισλανδούς κατόχους του πιστοποιητικού, η αξία του παραμένει μόνο στη θεωρία, αφού δεν αναγνωρίζεται διεθνώς. Όμως, εφόσον αναγνωριστεί, η Ισλανδία σκοπεύει να επιτρέπει την είσοδο, χωρίς έλεγχο, όσων διαθέτουν πιστοποιητικά από χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης ή του Χώρου Σένγκεν ή ακόμη και εκείνα που ενδεχομένως να εκδίδει ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας.
Η Ισλανδία δεν είναι μέλος της ΕΕ, όμως ανήκει στον Χώρο Σένγκεν.
Η έκδοση τέτοιων πιστοποιητικών εμβολιασμού ή «διαβατηρίων» συζητείται τις τελευταίες ημέρες στους κόλπους της ΕΕ, ωστόσο κάποιες χώρες όπως η Γαλλία και η Γερμανία θεωρούν πρόωρη τη συζήτηση αυτήν.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- Πετρέλαιο: Σταθεροποίηση καθώς οι παγκόσμιες εντάσεις αντισταθμίζουν τις προοπτικές υπερπροσφοράς
- Χαλκιδική: Τη ζωή του έχασε 7χρονος έπειτα από σύγκρουση ΙΧ με φορτηγό
- Νετανιάχου και Τραμπ σε βομβαρδιστικό B-2: Το βίντεο τεχνητής νοημοσύνης που στέλνει μήνυμα στο Ιράν
- Ουκρανία: Ρύπανση από ηλιέλαιο στη Μαύρη Θάλασσα – Κίνδυνος οικολογικής καταστροφής