• Business

    Γιατί οι φόβοι για κατάρρευση της Deutsche Bank προκαλούν αναταράξεις στην παγκόσμια ναυτιλία

    Deutsche bank

    Deutsche bank


    Μεγάλη ανησυχία προκαλεί και στην παγκόσμια ναυτιλιακή αγορά ο κίνδυνος κατάρρευσης της Deutsche Bank, καθώς η γερμανική τράπεζα είναι ένας από τους πλέον παραδοσιακούς «παίκτες» στην αγορά των ναυτιλιακών δανείων.

    Ήδη εδώ και μήνες, όπως έγραφε τότε και το mononews.gr, η Deutsche Bank φερόταν να επεξεργάζεται σοβαρά το ενδεχόμενο να «ξεφορτωθεί» ναυτιλιακά δάνεια ύψους τουλάχιστον 1 δισεκατομμυρίου δολαρίων, σε μια ύστατη προσπάθεια να μειώσει την έκθεσή της στον ναυτιλιακό τομέα που μαστίζεται από σοβαρή κρίση, αφού η «στρόφιγγα» της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας είχε κλείσει. Η συνολική αξία του ναυτιλιακού χαρτοφυλακίου της Deutsche Bank υπολογίζεται στα 5 δισεκατομμύρια δολάρια.

    Στο δεύτερο τρίμηνο του 2016 η γερμανική επενδυτική τράπεζα είχε αυξήσει τις προβλέψεις της για ζημίες από μη εξυπηρετούμενα δάνεια κατά 72%, στα 289,6 εκατομμύρια δολάρια, επικαλούμενη τις δυσκολίες στην ναυτιλιακή αγορά και τις χαμηλές τιμές του πετρελαίου και των άλλων αγαθών.

    Βέβαια, η έκθεση της Deutsche Bank στον τομέα της ναυτιλίας μοιάζει με… σταγόνα στον ωκεανό, αφού αποτελεί μόλις το 2% της συνολικής της έκθεσης. Ωστόσο, αξιοσημείωτο είναι το γεγονός ότι ένα μεγάλο μέρος του ναυτιλιακού της χαρτοφυλακίου είναι σε επιχειρήσεις με χαμηλή πιστοληπτική ικανότητα, λόγω των δυσκολιών που καταγράφονται στη ναυτιλιακή αγορά τα τελευταία χρόνια.

    Με τη μετοχή της Deutsche Bank να κατρακυλά τις προηγούμενες μέρες σε επίπεδα τόσο χαμηλά, που η γερμανική τράπεζα έχει δεκαετίες ολόκληρες να τα δει, υπό το βάρος των δημοσιευμάτων που τη θέλουν να βρίσκεται ένα βήμα πριν την κατάρρευση και τη γερμανική κυβέρνηση να είναι σε ετοιμότητα για να τη «σώσει» με χρήματα των φορολογουμένων, το μέλλον του ναυτιλιακού χαρτοφυλακίου της Deutsche Bank είναι εξαιρετικά αμφίβολο.

    Αξίζει να σημειωθεί ότι η Γερμανία αποτελούσε, τουλάχιστον πριν το ξέσπασμα της μεγάλης οικονομικής κρίσης το 2008, ένα από τα μεγαλύτερα παγκόσμια κέντρα ναυτιλιακής χρηματοδότησης, με την αξία των ναυτιλιακών δανείων που βρίσκονται συγκεντρωμένα σε γερμανικές τράπεζες να εκτιμάται σε πάνω από 88 εκατομμύρια δολάρια.

    Διαβάστε ακόμα στο mononews.gr:

    http://www.mononews.gr/sok-meta-ti-deutsche-bank-ke-defteri-megaliteri-trapeza-tis-germanias-apolii-10000-atoma/78434



    ΣΧΟΛΙΑ