• ΥΓΕΙΑ

    «Επίσημη πρώτη» για τον εμβολιασμό κατά της γρίπης – Τα νέα δεδομένα

    εμβόλιο-γρίπη


    Ξεκινά από σήμερα η εμβολιαστική περίοδος κατά της γρίπης, σύμφωνα με την εισήγηση της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών.

    Παρότι φέτος ο εμβολιασμός διενεργείται υπό συνθήκες πανδημίας,  η έναρξη της εμβολιαστικής περιόδου δεν διαφοροποιείται από τα προηγούμενα χρόνια.  Εντούτοις, για τη χορήγηση του εμβολίου απαιτείται, πλέον, ηλεκτρονική συνταγογράφηση, η οποία ξεκίνησε τη Δευτέρα 28 Σεπτεμβρίου.

    Σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας, η ηλεκτρονική συνταγογράφηση εισήχθη με στόχο, αφενός την ιχνηλάτηση των εμβολίων ώστε να μπορέσει να αξιολογηθεί  η αποτελεσματικότητα του εμβολιασμού, αφετέρου προκειμένου να έχει το κράτος τον έλεγχο των διαθέσιμων ποσοτήτων ώστε να μην προκύψουν ελλείψεις.

    Στην Ελλάδα εποχικές εξάρσεις γρίπης εμφανίζονται από τον Οκτώβριο έως τον Απρίλιο. Η διαχρονική παρακολούθηση της εποχικής γρίπης στη χώρα δείχνει ότι η δραστηριότητά της συνήθως αρχίζει να αυξάνεται κατά το μήνα Ιανουάριο και κορυφώνεται κατά τους μήνες Φεβρουάριο – Μάρτιο.

    Με βάση τα παραπάνω δεδομένα, η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών συνιστά την έναρξη του εμβολιασμού από τις 15/10 και έως τις 15/12, έτσι ώστε στην κορύφωση της επιδημίας της γρίπης να έχει ήδη αναπτυχθεί η απαιτούμενη ανοσία.

    Η προμήθεια των εμβολίων θα γίνεται σταδιακά, καθ’ όλη την περίοδο εμβολιασμού, προκειμένου να αποφευχθούν φαινόμενα συνωστισμού.

    Φέτος, μάλιστα, αναμένεται και «διπλή επιδημία» προς το τέλος Οκτωβρίου, οπότε και εκτιμάται ότι το σύστημα υγείας θα αρχίσει να δέχεται περιστατικά γρίπης και Covid-19, ταυτόχρονα. Γι’ αυτό και ο εμβολιασμός κατά της γρίπης  αποκτά ακόμη μεγαλύτερη βαρύτητα. Εντούτοις, πολλοί ειδικοί εκτιμούν ότι αυτή τη χρονιά η επιδημία της γρίπης, θα είναι περιορισμένη, λόγω των μέτρων που έχουν ληφθεί κατά του κορονοϊού. Σε κάθε περίπτωση, η σύσταση για τον εμβολιασμό των ευπαθών ομάδων παραμένει ισχυρή.

    Κατά προτεραιότητα

    Στόχος δεν είναι ο γενικευμένος εμβολιασμός και η εγκατάσταση συλλογικής ανοσίας, αλλά να προστατευθούν οι ευάλωτοι πληθυσμοί, κατά προτεραιότητα καθώς, όπως τονίζουν ειδικοί επιστήμονες, η εμπειρία από την πανδημία του 2009 δείχνει ότι πρέπει να υπάρξει μια ευαισθητοποίηση σε όλα τα άτομα που ανήκουν σε αυτές τις ομάδες.

    Πολλοί ειδικοί εκφράζουν την αισιοδοξία ότι φέτος, λόγω του φόβου που υπάρχει για τον κορονοϊό, ο εμβολιασμός θα ανέβει σε ακόμα υψηλότερα ποσοστά, άνω του 75%.

    Σημειώνεται ότι, όπως έχει ανακοινώσει το υπουργείο Υγείας, έχουν εξασφαλιστεί περίπου 4,2 εκατομμύρια δόσεις εμβολίων. Ο αριθμός αυτός αντιστοιχεί σε 1.100.000 επιπλέον δόσεις σε σχέση με πέρυσι, ενώ πέρυσι είχαν εξασφαλιστεί 1.000.000 επιπλέον δόσεις σε σχέση με πρόπερσι

    Οι ευπαθείς ομάδες

    Το εμβόλιο της γρίπης χορηγείται σε άτομα που ανήκουν σε ομάδες αυξημένου κινδύνου, οι οποίες περιλαμβάνουν:

    – Άτομα ηλικίας >60 ετών

    – Ενήλικες που παρουσιάζουν έναν η περισσότερους από τους παρακάτω επιβαρυντικούς
    παράγοντες ή χρόνια νοσήματα:

    -Άσθμα ή άλλες χρόνιες πνευμονοπάθειες

    -Καρδιακή νόσο με σοβαρή αιμοδυναμική διαταραχή

    -Ανοσοκαταστολή (κληρονομική ή επίκτητη)

    -Μεταμόσχευση οργάνων

    -Δρεπανοκυτταρική αναιμία και άλλες αιμοσφαιρινοπάθειες

    -Σακχαρώδη διαβήτη ή άλλο χρόνιο μεταβολικό νόσημα

    -Χρόνια νεφροπάθεια

    -Νευρολογικά ή νευρομυϊκά νοσήματα

    -Έγκυες ανεξαρτήτως ηλικίας κύησης, λεχωΐδες, θηλάζουσες

    -Άτομα με δείκτη μάζας σώματος (ΔΜΣ) >40 kg/m2

    -Άτομα που βρίσκονται σε στενή επαφή με παιδιά < 6 μηνών ή φροντίζουν άτομα με υποκείμενο νόσημα που τους κατατάσσει σε ομάδα υψηλού κινδύνου o

    Κλειστοί πληθυσμοί όπως το προσωπικό και οι εσωτερικοί σπουδαστές σχολείων, στρατιωτικών και αστυνομικών σχολών και ειδικών σχολείων, νεοσύλλεκτοι στις ένοπλες δυνάμεις, καθώς και οι τρόφιμοι και το προσωπικό ιδρυμάτων, κλπ.

    -Εργαζόμενοι σε χώρους παροχής υπηρεσιών υγείας (ιατρονοσηλευτικό προσωπικό και λοιποί εργαζόμενοι) και σε κέντρα διαμονής προσφύγων – μεταναστών

    –Κτηνίατροι καθώς και επαγγελματίες στον χώρο της ζωϊκής παραγωγής και ειδικά: πτηνοτρόφοι, χοιροτρόφοι, εκτροφείς, σφαγείς και γενικά άτομα που έρχονται σε συστηματική επαφή με πουλερικά.

    Ειδικά όσον αφορά στα παιδιά, εκτός από  αυτά που ανήκουν σε ομάδες αυξημένου κινδύνου, πρέπει  να εμβολιαστούν και υγιή παιδιά, όταν στο περιβάλλον τους υπάρχει βρέφος κάτω των 6 μηνών ή άλλο άτομο το οποίο είναι ευάλωτο αλλά δεν μπορεί να εμβολιαστεί.

    Ακολουθήστε το mononews.gr στο Google News για την πιο ξεχωριστή ενημέρωση



    ΣΧΟΛΙΑ