• ΥΓΕΙΑ

    Κορονοϊός: Δεκάδες χιλιάδες τα κρούσματα στην Ελλάδα – Μονόδρομος το «χρυσό τρίπτυχο»

    • News room
    Ποια είναι τα επτά συμπτώματα που δείχνουν μόλυνση από κορονοϊό


    Οκτώ με δέκα φορές μεγαλύτερος είναι ο πραγματικός αριθμός των κρουσμάτων κορονοϊού στη χώρα, σε σχέση με τα επισήμως καταγεγραμμένα, σύμφωνα με τις προβλέψεις των διεθνώς αναγνωρισμένων μαθηματικών μοντέλων.

    Με βάση τα τελευταία επίσημα στοιχεία, ο συνολικός αριθμός των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων, από την αρχή της επιδημίας, ανέρχεται στα 7075, που σημαίνει ότι ο πραγματικός αριθμός κυμαίνεται κατά προσέγγιση από 56000 έως 75000.

    Μόνο κατά το μήνα Αύγουστο έχουν καταγραφεί επισήμως 2.598 κρούσματα (δηλαδή περισσότερα από 20000), με τους ειδικούς να εκτιμούν ότι αν δεν ανακοπεί η εξάπλωση του ιού μέσα στο επόμενο δεκαπενθήμερο, οι προβλέψεις για το φθινόπωρο είναι ζοφερές.

    Τα «σκύπτρα» κρατούν οι Περιφερειακές Ενότητες Αττικής και Κεντρικής Μακεδονίας με τον αριθμό των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων να ανέρχεται σε 2636 και 1278, αντίστοιχα.

    Οι ειδικοί επισημαίνουν ότι ο δείκτης Rt βρίσκεται αυτή τη στιγμή γύρω στο 1 και κρίνεται αρκετά υψηλός για διασπορά και πολλαπλασιασμό των κρουσμάτων. Ωστόσο, η σημερινή κατάσταση θα «αποτυπωθεί» στο δείκτη μετά από 7 ημέρες.

    Για την ώρα, επιστημονικά και κυβερνητικά επιτελεία βρίσκονται αντιμέτωπα με δύο μεγάλες προκλήσεις: τη μαζική επιστροφή των εκδρομέων και το άνοιγμα των σχολείων.

    Η προσεχής εβδομάδα είναι καθοριστικής σημασίας για τις αποφάσεις και τα επόμενα βήματα στη διαχείριση της υγειονομικής κρίσης, καθώς  αναμένεται να επιστρέψει ένας μεγάλος αριθμός από τους εκδρομείς του Αυγούστου (μεταξύ των οποίων ορισμένοι που έχουν μολυνθεί από τον ιό), από τη συμπεριφορά των οποίων θα κριθεί σε μεγάλο βαθμό η πορεία της επιδημίας στην χώρα.

    Στο πλαίσιο αυτό, από χθες Κυριακή, κλιμάκια του ΕΟΔΥ διενεργούν δειγματοληπτικούς και προαιρετικούς ελέγχους για κορονοϊό στα λιμάνια του Πειραιά και του Λαυρίου.

    Παράλληλα, ο ΕΟΔΥ συστήνει στους ταξιδιώτες όταν επιστρέφουν από νησιά ή άλλους προορισμούς που έχουν αυξημένο επιδημιολογικό φορτίο, να παραμένουν σε απομόνωση  για τουλάχιστον μία εβδομάδα.

    Οι προβλέψεις

    Όπως ανέφερε ο καθηγητής Παθολογίας και μέλος της επιτροπής λοιμωξιολόγων του υπουργείου Υγείας, Χαράλαμπος Γώγος, μιλώντας στον ΣΚΑΪ, αν τηρηθεί ευλαβικά το χρυσό τρίπτυχο «μάσκα, απόσταση και καλή υγιεινή των χεριών» δεν θα χρειαστεί να ληφθούν επιπλέον μέτρα.

    Αντίθετα, όπως επεσήμανε ο καθηγητής Πολιτικής της Υγείας στο LSE, Ηλίας Μόσιαλος, στον ίδιο τηλεοπτικό σταθμό, αν δεν εφαρμοστούν τα μέτρα ευλαβικά είναι πολύ πιθανό να πάμε προς την κατεύθυνση του Ισραήλ, με την μεγάλη έξαρση κρουσμάτων και την επαναφορά αυστηρών μέτρων.

    Υπενθυμίζεται ότι, από σήμερα Δευτέρα, στις επιδημιολογικά επιβαρυμένες περιοχές της χώρας ισχύει τόσο ο περιορισμός των 50 ατόμων στις δημόσιες και κοινωνικές εκδηλώσεις, όσο και η απαγόρευση λειτουργίας των χώρων εστίασης και διασκέδασης από τα μεσάνυχτα έως τις 7 το πρωί. Στις περιοχές αυτές ανήκουν οι:

    Περιφέρεια Κρήτης, η Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης και η Περιφέρεια Αττικής, οι Περιφερειακές Ενότητες Θεσσαλονίκης, Χαλκιδικής, Λάρισας και Κέρκυρας και οι Δήμοι Μυκόνου, Πάρου, Σαντορίνης, Βόλου, Κατερίνης, Ρόδου, Αντιπάρου, Ζακύνθου και Κω.

    Ειδική αναφορά έκανε ο κος Μόσιαλος στον κίνδυνο των μεγάλων συναθροίσεων και των κλειστών χώρων. «Όταν είμαστε σε εξωτερικούς χώρους υπάρχει μικρότερη διασπορά του ιού, ενώ στους εσωτερικούς είναι πολύ μεγαλύτερη η πιθανότητα μετάδοσης», σημείωσε. Αυτό αποτελεί και ένα από τα πιο ανησυχητικά στοιχεία εν όψει του φθινοπώρου και του χειμώνα.

    Την ίδια στιγμή, στο τραπέζι βρίσκεται και το ζήτημα του ανοίγματος των σχολείων, στο πλαίσιο των μέτρων για τον περιορισμό των κρουσμάτων του κορονοϊού, με τα «σενάρια» να περιλαμβάνουν την εκ περιτροπής λειτουργία τους και την υποχρεωτική χρήση μάσκας.

    «Στόχος μας είναι να λειτουργήσουν τα σχολεία. Όλα αυτά τα μέτρα που παίρνουμε τώρα είναι απαραίτητα ώστε το φθινόπωρο να μπορούμε να μπούμε σε μια διαδικασία κανονική και να μπορέσουν να ανοίξουν και τα σχολεία. Η μάσκα είναι κάτι που μπορεί και πρέπει να εφαρμοστεί. Στο τραπέζι είναι και η εκ περιτροπής λειτουργία των σχολείων σε περίπτωση που υπάρχει επιδημιολογική φόρτιση σε σχέση με τη νόσο. Όπου είναι δυνατό πρέπει να ελαττώσουμε τα παιδιά. Τα βασικά όπλα που έχουμε είναι δύο. Η μάσκα και η εκ περιτροπής λειτουργία», δήλωσε ο κος Γώγος, σημειώνοντας ότι οι όποιες αποφάσεις θα ληφθούν στις 20 Αυγούστου, με βάση τα επιδημιολογικά δεδομένα.

     



    ΣΧΟΛΙΑ