ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
H Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) επέκτεινε σήμερα έως το τέλος του έτους τη σύστασή της προς τις τράπεζες της Ευρωζώνης να μη διανέμουν μερίσματα, ενώ παράλληλα δίνει στις τράπεζες περισσότερο χρόνο για να χρησιμοποιούν τα «μαξιλάρια» κεφαλαίων και ρευστότητας που διαθέτουν, για να τις βοηθήσει να αντιμετωπίσουν τον οικονομικό αντίκτυπο της πανδημίας του κορονοϊού.
Η ΕΚΤ ανέφερε ότι οι τράπεζες μπορούν να αντεπεξέλθουν σε ένα δεύτερο κύμα κρουσμάτων, αλλά κάλεσε τις Αρχές να είναι έτοιμες να παρέμβουν και να αποτρέψουν μία πιστωτική κρίση, ακόμη και με ανακεφαλαιοποιήσεις.
Ο κορυφαίος επόπτης των τραπεζών της Ευρωζώνης επέκτεινε την απαγόρευση διανομής μερισμάτων κατά δύο μήνες, έως την 1η Ιανουαρίου, και σύστησε στις τράπεζες να είναι εξαιρετικά συγκρατημένες όσον αφορά τα μπόνους που δίνουν, ενώ σημείωσε ότι θα επανεξετάσει τις αποφάσεις αυτές στο τέταρτο τρίμηνο του έτους. Επέτρεψε, επίσης, στις τράπεζες να χρησιμοποιούν το μαξιλάρι ρευστότητάς τους έως το τέλος του 2021 και το συνολικό μαξιλάρι κεφαλαίων τους έως το τέλος του 2022. «Όλα τα εποπτικά μέτρα και δράσεις μας στοχεύουν και θα συνεχίσουν να στοχεύουν στο να διασφαλίσουν ότι ο τραπεζικός τομέας μπορεί να παραμείνει ανθεκτικός και να στηρίζει την οικονομική ανάκαμψη με μία επαρκή προσφορά πιστώσεων», δήλωσε ο επικεφαλής της τραπεζικής εποπτείας της ΕΚΤ, Αντρέα Ενρία.
Η ανακοίνωση της ΕΚΤ έγινε την ίδια ημέρα που η Τράπεζα της Αγγλίας ανακοίνωσε ότι θα εκτιμήσει αν θα παρατείνει την αναστολή πληρωμών από τις τράπεζες, όπως μερισμάτων και επαναγορών μετοχών, πέραν του τέλους του έτους. Οι τράπεζες είχαν συμφωνήσει τον Μάρτιο να αναστείλουν τις πληρωμές αυτές για φέτος.
Σε μία «ανάλυση ευαισθησίας», η ΕΚΤ διαπίστωσε ότι με το βασικό οικονομικό σενάριό της, το οποίο υποθέτει περιοριστικά μέτρα (για τον κορονοϊό) έως τα μέσα του 2021, οι τράπεζες θα δουν το συνολικό δείκτη κεφαλαίων τους (Core Equity Tier 1) να μειώνεται κατά περίπου 1,9 ποσοστιαίες μονάδες στο 12,6% έως το τέλος του 2022. Στο δυσμενές σενάριο, το οποίο προβλέπει μία ισχυρή επανεμφάνιση κρουσμάτων, ο κεφαλαιακός δείκτης θα μειωνόταν κατά 5,7 ποσοστιαίες μονάδες στο 8,8% την ίδια περίοδο. «Δεν υπάρχει κανένα περιθώριο εφησυχασμού, αλλά μπορούμε να έχουμε κάποια άνεση», δήλωσε ο Ενρία, προσθέτοντας: «Έχοντας πει αυτό, το αποτέλεσμα της άσκησης δείχνει επίσης ότι οι Αρχές πρέπει να είναι έτοιμες να λάβουν πρόσθετα μέτρα αν η οικονομική κατάσταση επιδεινωθεί περαιτέρω». Σε τηλεδιάσκεψη που πραγματοποιήθηκε μετά την απόφαση, ο Ενρία πρόσθεσε ότι οι κυβερνήσεις μπορούν, αν υλοποιηθεί το δυσμενές σενάριο, να παρατείνουν τα υφιστάμενα μέτρα για τη στήριξη των δανειοληπτών αλλά και να καθιερώσουν «σχήματα ελάφρυνσης του ενεργητικού» ή ακόμη και να ανακεφαλαιοποιήσουν άμεσα τράπεζες.
Αίροντας την απόφαση που έλαβε στο αποκορύφωμα του πρώτου κύματος της έξαρσης του κορονοϊού την Άνοιξη, η ΕΚΤ αποφάσισε να ξαναρχίσει τους ελέγχους στις τράπεζες από τον Οκτώβριο και να συνεχίσει τα διορθωτικά μέτρα ου είχαν συμφωνηθεί.
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- Οι πιο ακριβοπληρωμένοι αθλητές στην ιστορία! Και Έλληνας ανάμεσά τους
- Ο Τζέιμι Ντίμον προειδοποιεί: Οι ΗΠΑ αντιμετωπίζουν τους μεγαλύτερους ταυτόχρονους κινδύνους των τελευταίων 80 ετών
- Πούτιν: Η Ρωσία είναι έτοιμη να κάνει ό,τι μπορεί για την αποκατάσταση της ειρήνης στη Μέση Ανατολή
- Γιάννης Αντετοκούνμπο: Aγόρασε μερίδιο στην εταιρεία συμπληρωμάτων του Ντέιβιντ Μπέκαμ
Μοιραστείτε την άποψή σας
ΣχόλιαΓια να σχολιάσετε χρησιμοποιήστε ένα ψευδώνυμο. Παρακαλούμε σχολιάζετε με σεβασμό. Χρησιμοποιείτε κατανοητή γλώσσα και αποφύγετε διατυπώσεις που θα μπορούσαν να παρερμηνευτούν ή να θεωρηθούν προσβλητικές. Με την ανάρτηση σχολίου, συμφωνείτε να τηρείτε τους Όρους του ιστότοπου contact Δημιουργήστε το account σας εδώ, για να κάνετε like, dislike ή report ακατάλληλα/προσβλητικά σχόλια.