• Big Story

    Ολυμπιακός: Τι ψάχνει ο Μάρκο Σίλβα στο παγωμένο Μόναχο

    • NewsRoom
    Μάρκο Σίλβα

    Μάρκο Σίλβα


    Ήταν 31 Μαΐου 2015 όταν η ομάδα της Σπόρτινγκ έπαιζε ένα ματς ζωής ή θανάτου  για τον τελικό κυπέλλου ποδοσφαίρου της Πορτογαλίας. Είχε τελειώσει, μόλις, το πρώτο ημίχρονο της αναμέτρησης και η αντίπαλη ομάδα κέρδιζε ήδη με 2-0, με τα γκολ να έχουν μπει από τα πρώτα λεπτά του αγώνα κι ενώ έπαιζε από το 15ο λεπτό με παίκτη παραπάνω. Λίγοι πίστευαν εκείνη την ώρα πως τα ‘’λιοντάρια’’ της Λισαβόνας θα καταφέρουν να αντιδράσουν, όμως ο προπονητής της Σπόρτινγκ είχε άλλη άποψη.

    Ο Μάρκο Σίλβα ήταν, ανέκαθεν, υπομονετικός, καθώς από την πρώτη μέρα της προπονητικής του καριέρας, μόνο εύκολο έργο δεν είχε. Μπήκε στα αποδυτήρια της ομάδας του με καθυστέρηση,  χωρίς να αφήσει τον πρόεδρο της ομάδας του μέσα σε αυτά, κι ενώ ήξερε ότι με αυτή του την κίνηση, η απόλυσή του ήταν, καθαρά, θέμα ημερών. Αυτή, όμως, η ώρα ήταν αποκλειστικά ανάμεσα σε εκείνον και τους παίκτες του. «Δεν υπάρχει άλλος τρόπος για να γυρίσουμε το παιχνίδι. Θα κάνουμε ό,τι κάναμε όλη τη σεζόν. Το κάναμε στην Γερμανία κόντρα στην Σάλκε σε μικρότερο χρονικό διάστημα. Θα το κάνουμε και σήμερα. Θα το γυρίσουμε αυτό το παιχνίδι και θα πάρουμε το Κύπελλο. Οποιος δεν το πιστεύει δεν βγαίνει από τα αποδυτήρια. Θα μείνει εδώ. Μαζί μου θα βγουν όσοι το πιστεύουν…».

    Κι έτσι έγινε. Τελικό σκορ 2-2, με τα γκολ της Σπόρτινγκ να μπαίνουν στα τελευταία λεπτά και το παιχνίδι να κρίνεται στα πέναλτυ, όπου η ομάδα του Μάρκο Σίλβα καταφέρνει να σηκώσει το πολυπόθητο τρόπαιο. Ένα πραγματικό προπονητικό παράσημο που τον ακολούθησε ακόμα και στην επόμενη ομάδα του, τον Ολυμπιακό.

    silva

    Μπορεί η ζωή του, τώρα, να φαίνεται σαν να έχει βγει μέσα από παραμύθι, μα μόνο ετσι δεν ήταν, μιας που ο Πορτογάλος τεχνικός ξεκίνησε την προπονητική του καριέρα από πολύ χαμηλά. «Προετοίμαζα τον εαυτό μου για προπονητή από τότε που ήμουν 25 ετών. Ήταν κάτι που μ’ ενδιέφερε πάντα. Σιγά σιγά άρχισα να σκέφτομαι συστήματα. Να σκέφτομαι πως μπορεί μια ομάδα να εκμεταλλευτεί τον χώρο. Στην άμυνα. Στη επίθεση. Όσο πέρναγαν τα χρόνια τόσο παθιαζόμουν με την προπονητική και το παιχνίδι.».

    Φέτος, ως προπονητής των νταμπλούχων Ελλάδος έχει δείξει τα διαπιστευτήριά του, και στη χώρα μας, μιας που, ήδη, έχει κάνει με τον ερυθρόλευκο σύλλογο μια εντυπωσιακή πορεία σε Ελλάδα και Ευρώπη. Κι ενώ μπορεί να πει κανείς πως μετά από σχεδόν ένα γύρο στο Ελληνικό πρωτάθλημα, δεν μπορεί να θεωρηθεί σπουδαίο κατόρθωμα το γεγονός ότι η ομάδα του έχει μόνο νίκες, λόγω του επιπέδου των ομάδων της διοργάνωσης, δε θα μπορούσε να πει το ίδιο και για την πολύ δυνατή παρουσία της ομάδας του στην Ευρώπη. «Χαίρομαι που η ομάδα πέτυχε κάτι που δεν έχει ξαναπετύχει, όπως οι τρεις σερί νίκες στο Champions League. Είναι δείγμα ότι βελτιωνόμαστε. Όμως ακόμη δεν έχει τελειώσει τίποτα, πρέπει να συνεχίσουμε και να προσπαθούμε με τον ίδιο τρόπο. Για να πάρεις 9 βαθμούς σε αυτή τη φάση του Champions League δεν είναι δύσκολο. Η κλήρωση ήταν δύσκολη για μας, αλλά το πιστέψαμε, το προσπαθήσαμε και τώρα είμαστε σε αυτή τη θέση».

    marco

    Σήμερα, η ομάδα του Πειραιά έχει μπροστά της έναν πολύ δύσκολο και κρίσιμο αγώνα απέναντι στο γερμανικό ποδοσφαιρικό κολοσσό που λέγεται Μπάγερν, καθώς παίζεται η πρωτιά του ομίλου στην κορυφαία διασυλλογική διοργάνωση του Champions League. Ο Ολυμπιακός, βέβαια, αυτό που ψάχνει είναι ακόμη ένας βαθμός που θα του εξασφαλίσει την πρόκριση στην επόμενη φάση. Ο Μάρκο Σίλβα, σαν άλλος τρομοκράτης, όμως, χωρίς κανένα ίχνος φόβου, θέλει να σοκάρει το Μόναχο. «Φόβο δεν αισθάνομαι, δεν συνηθίζω να λέω πως φοβάμαι, ούτε τον Γκουαρντιόλα, ούτε τίποτα. Η Μπάγερν αυτή τη στιγμή είναι αν όχι η κορυφαία, μια από τις κορυφαίες ομάδες στον κόσμο και σίγουρα θα κινδυνεύσουμε στο Μόναχο. Όμως θα κοιτάξουμε να κάνουμε τη δουλειά μας με τη μεγαλύτερη δυνατή προσπάθεια και θα δούμε τι θα συμβεί».

    Ο Μάρκο Σίλβα δε τρέφει καμία αυταπάτη. Μπορεί να γνωρίζει πως, αυτή τη στιγμή, η γερμανική ομάδα είναι ό,τι καλύτερο έχει να επιδείξει η Ευρώπη, καθώς σκορπά τρόμο ακόμα και σε ομάδες επιπέδου Άρσεναλ ( την συνέτριψε 5-1 την προηγούμενη αγωνιστική), αλλά δε δείχνει διατεθειμένος να παραδώσει τα όπλα. Παρ΄όλα αυτά γνωρίζει πως και να ηττηθεί η ομάδα του, θα τα δώσει όλα για τον πολυπόθητο βαθμό την τελευταία αγωνιστική κόντρα στην αγγλική Άρσεναλ. «Θα τους πω να χαρούν το παιχνίδι κόντρα σε έναν μεγάλο αντίπαλο, να απολαύσουν την ατμόσφαιρα και να μη φοβηθούν. Γιατί αν παίξουμε φοβισμένα, σίγουρα θα χάσουμε. Η Μπάγερν είναι ξεκάθαρο φαβορί, αλλά κι εμείς δεν πάμε σε κανένα παιχνίδι για να χάσουμε. Μέχρι στιγμής τα πράγματα μας πάνε καλά, ωστόσο ακόμα δεν έχουμε κερδίσει τίποτα. Είμαστε στη μάχη και θέλουμε να παλέψουμε ως το τέλος σε έναν από τους δυσκολότερους ομίλους», ήταν τα λόγια του 37χρονου προπονητή.

    marko silvaaa

    Ο Μάρκο Σίλβα μπορεί να μη το δείχνει ιδιαίτερα, αλλά, σε αντίθεση με πολλούς φιλάθλους του Ολυμπιακού, πιστεύει πολύ σε αυτό το παιχνίδι. Γνωρίζει πως θα χρειαστεί υπομονή απο τους παίκτες του, καθώς η Μπάγερν θα προσπαθήσει να απειλήσει από το πρώτο λεπτό την ομάδα του, ώστε να τελειώσει το παιχνίδι από νωρίς. Γι΄αυτό και τους έχει τονίσει κατ΄επανάληψη πως οι γραμμές της ομάδας του θα πρέπει να βρίσκονται πολύ κοντά μεταξύ τους και πως η αμυντική λειτουργία δεν έχει κανένα χώρο για λάθη, καθώς σε αυτό το επίπεδο,  κάθε λάθος πληρώνεται. Κι αν πάνε όλα καλά πίσω, γνωρίζει πως η ομάδα του θα έχει την ευκαιρία της για γκολ, ακόμα κι αν αυτό συμβεί στο τελευταίο λεπτό. Όπως προαναφέραμε, εξάλλου, η υπομονή είναι βασική αρετή του τεχνικού…

    Ο Πορτογάλος, πραγματικά, αποτελεί πόλο συζήτησης και το όνομά του έχει αρχίσει να γίνεται γνωστό στην  πιάτσα για τα καλά. Λίγες μέρες πρίν, ο Σωκράτης Κόκκαλης, γνωστός επιχειρηματίας που έχει διατελέσει πρόεδρος του Ολυμπιακού στο παρελθόν, βρέθηκε στο προπονητήριο του Ρέντη για να κουβεντιάσει μαζί του ποδοσφαιρικά, εντυπωσιασμένος από τα αποτελέσματα της φετινής χρονιάς. Ακόμα και ο ιστορικός πρόεδρος της Πόρτο, Πίντο Ντα Κόστα, έκανε ειδική μνεία στα κατορθώματά του, ενώ ποδοσφαιρικοί κύκλοι τον έχουν χαρακτηρίσει  «Special One της Ελλάδος», παραπέμποντας στη δόξα του Ζοσέ Μουρίνιο.

    Παρ΄όλα αυτά, ο τεχνικός του Ολυμπιακού πατάει στο έδαφος. Γνωρίζει πως σε αυτό το κορυφαίο ποδοσφαιρικό επίπεδο, τα πάντα κρίνονται από το αποτέλεσμα. Ξέρει πολύ καλά πως στη ζωή θα υπάρξουν κι αναποδιές, πόσο μάλλον στο ποδόσφαιρο όπου η κριτική περιμένει στη γωνία μετά το πρώτο άτυχο αποτέλεσμα. Κι αυτό ακριβώς θέλει να αποφύγει σήμερα. «Προφανώς και είμαι καλύτερος προπονητής απ’ ότι ποδοσφαιριστής. Ως παίκτης ήμουν μέτριος. Τώρα, όμως είμαι διατεθειμένος να πετύχω». Περαιτέρω λόγια περισσεύουν…



    ΣΧΟΛΙΑ