• Πολιτική

    Τηλεφωνική επικοινωνία Ερντογάν – Πούτιν για Συρία: Να τηρηθούν οι συμφωνίες

    • NewsRoom

    Από παλαιότερη συνάντηση Πούτιν – Ερντογάν


    Τηλεφωνική επικοινωνία πραγματοποίησαν χθες ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν με τον Ρώσο ομόλογό του Βλαντίμιρ Πούτιν αναφορικά με τις τελευταίες εξελίξεις στη βορειοδυτική Συρία και τις δράσεις που θα πάρουν ώστε να αποκλιμακωθεί η ένταση στην επαρχία Ιντλίμπ.

    Ο Ρώσος Πρόεδρος τόνισε την ανάγκη να τηρηθούν οι συμφωνίες του Σότσι ενώ παράλληλα, έγινε γνωστό πως συμφωνήθηκε να γίνουν περαιτέρω επαφές των δύο κρατών σε επίπεδο αξιωματούχων στο τομέα της Άμυνας.

    «Συνέχισαν να συζητούν διάφορες πτυχές της διευθέτησης της συριακής κρίσης, κυρίως στο πλαίσιο της επιδείνωσης της κατάστασης στην ζώνη αποκλιμάκωσης της Ιντλίμπ. Υπογράμμισαν τη σημασία της πλήρους εφαρμογής των υφιστάμενων ρωσοτουρκικών συμφωνιών, συμπεριλαμβανομένης αυτής του Σότσι, που υπογράφηκε στις 17 Σεπτεμβρίου 2018» δήλωσε το Κρεμλίνο.

    Έκρυθμη κατάσταση στην Ιντλίμπ

    Αποφασισμένος να πλήξει παντού τις συριακές δυνάμεις σε περίπτωση που έστω και ένας Τούρκος στρατιώτης τραυματιστεί, δηλώνει ο Ερντογάν τονίζοντας πως θα κάνει ό,τι είναι απαραίτητο, προκειμένου να διώξει τον συριακό στρατό εκτός τουρκικών παρατηρητηρίων στην Ιντλίμπ έως το τέλος του μήνα.

    «Θα διώξουμε τις συριακές δυνάμεις εκτός της γραμμής που έχουμε καθορίσει και περιλαμβάνονται στη συμφωνία των Αδάνων μεταξύ Τουρκίας και Ρωσίας, χωρίς να δεσμευόμαστε από το μνημόνιο της Ιντλίμπ ή του Σότσι, διακηρύσσω ότι θα απαντήσουμε στα χτυπήματα και θα επιτεθούμε στις δυνάμεις της Συρίας παντού» συνέχισε.

    «Είμαστε αποφασισμένοι να διασφαλίσουμε ότι το συριακό καθεστώς θα υποχωρήσει εκτός των περιοχών που καθορίζονται από τις συμφωνίες του Σότσι και βρίσκονται πέρα από τις θέσεις παρατήρησής μας έως το τέλος Φεβρουαρίου και γι’ αυτό θα κάνουμε ό,τι είναι αναγκαίο σε γη και αέρα χωρίς δισταγμό» ανέφερε.

    Όπως υποστηρίζει ο ίδιος, 14 Τούρκοι στρατιώτες σκοτώθηκαν στη Συρία, ενώ πρόσθεσε ότι ομάδες που στηρίζονται από την Τουρκία στην Ιντλίμπ έχουν πλέον κινητοποιηθεί κατά της Δαμασκού.

    Επιπλέον κατηγόρησε Συρία και Ρωσία για τις επιθέσεις κατά πολιτών στην Ιντλίμπ, απειλώντας να επιτεθεί στις συριακές δυνάμεις και εκτός της επαρχίας Ιντλίμπ σε περίπτωση που δεχθεί επίθεση.

    Τις τελευταίες δέκα εβδομάδες, η εμπόλεμη κατάσταση έχει οδηγήσει στον εκτοπισμό περίπου από 700.000 αμάχους, ποσοστό το οποίο σύμφωνα με τον ΟΗΕ αποτελεί τις περισσότερες πληθυσμιακές μετακινήσεις στα 9 χρόνια του αιματηρού εμφυλίου πολέμου.

    «Είναι η ταχύτερα διογκούμενη μετατόπιση που έχει κταγραφεί στην χώρα», τόνισε από την πλευρά του ο Γενς Λέρκε, από το ίδιο γραφείο, ενημερώνοντας πως στην περιοχή του Ιντλίμπ είναι «η παγκοσμίως μεγαλύτερη συγκέντρωση μετατοπισμένων κατοίκων και απαιτείται άμεσα ένας τερματισμός των εχθροπραξιών, προκειμένου να μην μετατραπεί σε νεκροταφείο».



    ΣΧΟΛΙΑ