ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Ο Αμερικανός υπουργός Άμυνας Μαρκ Έσπερ δήλωσε σήμερα ότι οι ΗΠΑ επιθυμούν την αποκλιμάκωση των υφιστάμενων εντάσεων με το Ιράν, αλλά η χώρα είναι έτοιμη να τερματίσει κάθε πόλεμο που μπορεί να ξεσπάσει.
“Δεν επιδιώκουμε να ξεκινήσουμε ένα πόλεμο με το Ιράν, αλλά είμαστε έτοιμοι να τερματίσουμε έναν”, τόνισε ο Έσπερ μιλώντας στο CNN. “Αυτό που θα θέλαμε να δούμε είναι η κατάσταση να αποκλιμακωθεί”, πρόσθεσε.
Η αμερικανική αεροπορική επιδρομή την Παρασκευή που σκότωσε τον Ιρανό ανώτατο στρατιωτικό διοικητή Κασέμ Σουλεϊμανί ανέβασε κατακόρυφα τις εντάσεις μεταξύ Ουάσινγκτον και Τεχεράνης, αυξάνοντας τους φόβους για μια γενικευμένη πολεμική σύρραξη.
Ο επικεφαλής του αμερικανικού Πενταγώνου υπερασπίστηκε τις υπηρεσίες πληροφοριών που είχαν σηματοδοτήσει “μια άμεση απειλή” από τον Σουλεϊμανί. Τον ίδιο ισχυρισμό έχουν επικαλεστεί ανώτατοι Αμερικανοί αξιωματούχοι για να δικαιολογήσουν την επιδρομή κατά του Ιρανού στρατηγού.
“Η απειλή ήταν ενορχηστρωμένη από τον Σουλεϊμανί”, ανέφερε ο Έσπερ. “Πιστεύω ότι ήταν απλά ένα ζήτημα ημερών, σίγουρα όχι περισσότερο από εβδομάδων”, πριν από μια επίθεση.
Ο Αμερικανός υπουργός Άμυνας ισχυρίστηκε χθες ότι οι αμερικανικές ένοπλες δυνάμεις δεν θα παραβίαζαν το δίκαιο των ένοπλων συγκρούσεων βομβαρδίζοντας πολιτισμικά μνημεία του Ιραν, μια απειλή που εκτόξευσε ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ.
Σε ερώτηση που του τέθηκε και σήμερα για το θέμα, ο Έσπερ δήλωσε βέβαιος ότι ο Τραμπ “θα μας δώσει μόνο νομικές εντολές”.
“Δεν παραβιάζουμε το δίκαιο των ένοπλων συγκρούσεων”, είπε.
Το να μπαίνουν στο στόχαστρο πολιτιστικά μνημεία κατά τη διάρκεια συγκρούσεων θεωρείται έγκλημα πολέμου βάσει του διεθνούς δικαίου, συμπεριλαμβανομένων μιας απόφασης του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ την οποία είχε προσυπογράψει η κυβέρνηση Τραμπ το 2017 και κυρίως της Σύμβασης περί Προστασίας των Πολιτιστικών Αγαθών σε Περίπτωση Ένοπλης Σύρραξης που υιοθετήθηκε στη Χάγη το 1954 μετά τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο).
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- Ιράκ: Μεγάλες εκπτώσεις στο πετρέλαιο εν μέσω έντασης στο Ορμούζ
- ΤτΕ: Στα 4,7 δισ. ευρώ τα καθαρά κέρδη για τις τράπεζες το 2025 – Θετικές προοπτικές, αλλά και ανάγκη για εγρήγορση
- Ο Όμιλος Fourlis ενισχύει τη συμπερίληψη στην εργασία μέσω συνεργασίας με το Εργαστήρι Ειδικής Αγωγής «ΜΑΡΓΑΡΙΤΑ»
- Επίτροπος ενέργειας: «Ετοιμότητα για ανακατανομή καυσίμων αεροπορίας – 3 δισ. ευρώ επιπλέον κόστος για ορυκτά καύσιμα στην ΕΕ
Μοιραστείτε την άποψή σας
ΣχόλιαΓια να σχολιάσετε χρησιμοποιήστε ένα ψευδώνυμο. Παρακαλούμε σχολιάζετε με σεβασμό. Χρησιμοποιείτε κατανοητή γλώσσα και αποφύγετε διατυπώσεις που θα μπορούσαν να παρερμηνευτούν ή να θεωρηθούν προσβλητικές. Με την ανάρτηση σχολίου, συμφωνείτε να τηρείτε τους Όρους του ιστότοπου contact Δημιουργήστε το account σας εδώ, για να κάνετε like, dislike ή report ακατάλληλα/προσβλητικά σχόλια.