ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Λίγη ώρα πριν από την συνεδρίαση του Εθνικού Συμβουλίου Εξωτερικής Πολιτικής, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας, ενημέρωσε τους πολιτικούς συντάκτες ότι η Αθήνα απέστειλε τις δύο επιστολές προς τον ΟΗΕ και το Συμβούλιο Ασφαλείας ζητώντας την καταδίκη της τουρκικής προκλητικότητας μετά την υπογραφή μνημονίου με την Λιβύη για τον καθορισμό θαλασσίων ζωνών.
Στις δύο επιστολές ξεκαθαρίζεται ότι η συμφωνία Τουρκίας – Λιβύης παραβιάζει το Δίκαιο της Θάλασσας, καθώς οι θαλάσσιες ζώνες των δυο χωρών δεν γειτνιάζουν. Επίσης, η Αθήνα ξεκαθαρίζει ότι παραβιάζεται το δικαίωμα των ελληνικών νησιών να έχουν υφαλοκρηπίδα και ΑΟΖ, ενώ επισημαίνεται ότι η συμφωνία δεν έχει εγκριθεί από την Βουλή της Λιβύης.
Η συμφωνία «απορρίπτεται στο σύνολό της ως άκυρη και μη δυνάμενη να επηρεάσει τα κυριαρχικά δικαιώματα μας» τονίζεται, ενώ επισημαίνεται ότι επηρεάζει την ειρήνη και την ασφάλεια της περιοχής. Ζητείται δε να τεθεί υπόψη του Συμβουλίου Ασφαλείας, ώστε το τελευταίο να την καταδικάσει.
Όπως είπε ο κ. Πέτσας στους πολιτικούς συντάκτες, «η μόνιμη αντιπρόσωπος της Ελλάδας στα Ηνωμένα Έθνη απέστειλε δύο επιστολές, στις οποίες αναπτύσσονται τα ελληνικά επιχειρήματα κατά της τουρκολιβυκής συμφωνίας».
«Απορρίπτουμε τη συμφωνία ως άκυρη. Διαταράσσει την ειρήνη και την ασφάλεια στην περιοχή» πρόσθεσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.
Ο κ. Πέτσας, απαντώντας σε ερώτηση για πιθανή κλιμάκωση της τουρκικής προκλητικότητας στο Αιγαίο σημείωσε ότι «η Ελλάδα θα κάνει ό,τι χρειαστεί για να υπερασπιστεί τα κυριαρχικά της δικαιώματα». Όπως είπε, «είναι ένα θέμα εθνικό, που έχει να κάνει με την προστασία των εθνικών κυριαρχικών δικαιωμάτων της χώρας».
Σε ερώτηση εάν ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, θα θέσει το θέμα της τουρκικής προκλητικότητας στη συνάντησή του με τον Αμερικανό πρόεδρο, Ντόναλντ Τράμπ, ο κ. Πέτσας απάντησε πως η συνάντηση της 7ης Ιανουαρίου θα έχει μία ευρύτερη ατζέντα. «Δεν έχει να κάνει μόνο με τα εθνικά θέματα. Έχει να κάνει με ένα ευρύτερο πλέγμα που θα χαρακτηριστεί και από την αντιπροσωπεία που θα συνοδεύσει τον πρωθυπουργό» πρόσθεσε.


ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- Βασίλης Κικίλιας: «Η Ευρώπη οφείλει να δράσει άμεσα»
- Νίκη Κεραμέως: Το ΠΑΣΟΚ θα ψηφίσει θετικά το νομοσχέδιο για την αντιμετώπιση του μισθολογικού χάσματος μεταξύ ανδρών και γυναικών;
- Σοκ στη Μπαρτσελόνα: Έφυγε ο πατέρας του Χάνσι Φλικ πριν το «El Clasico»
- Κίμπερλι Γκιλφόιλ: Οι φωτογραφίες με τον γιο της – «Είμαι τόσο περήφανη που είμαι η μαμά σου»
Μοιραστείτε την άποψή σας
ΣχόλιαΓια να σχολιάσετε χρησιμοποιήστε ένα ψευδώνυμο. Παρακαλούμε σχολιάζετε με σεβασμό. Χρησιμοποιείτε κατανοητή γλώσσα και αποφύγετε διατυπώσεις που θα μπορούσαν να παρερμηνευτούν ή να θεωρηθούν προσβλητικές. Με την ανάρτηση σχολίου, συμφωνείτε να τηρείτε τους Όρους του ιστότοπου contact Δημιουργήστε το account σας εδώ, για να κάνετε like, dislike ή report ακατάλληλα/προσβλητικά σχόλια.