• Big Story

    A. Merkel: Πρέπει να αποτραπεί η έξοδος και άλλων χωρών από την Ε.Ε.

    • NewsRoom

    Volodymyr Hroisman, Πρωθυπουργός της Ουκρανίας (αριστερά). Angela Merkel, Γερμανίδα Καγκελάριος (δεξιά)


    Ήρεμη προσέγγιση και κατανόηση στις σχέσεις με τη Βρετανία μετά την απόφαση της να αποχωρήσει από την Ε.Ε. επιδιώκει η Γερμανίδα καγκελάριος Angela Merkel, επισήμανε εκπρόσωπος της κυβέρνησης.

    Μιλώντας στο συμβούλιο του συντηρητικού κόμματος, η Merkel τόνισε την ανάγκη να αποτραπεί η έξοδος και άλλων χωρών από την Ε.Ε. και πρόσθεσε ότι δεν είναι τώρα η κατάλληλη στιγμή να επιδιωχθεί μεγαλύτερη συνεργασία μεταξύ των μελών της ευρωζώνης. Η Ε.Ε. αντίθετα πρέπει να επιδιώξει να δράσει απέναντι στις μεγαλύτερες ανησυχίες των πολιτών, που αφορούν στην ασφάλεια των συνόρων, τη δημιουργία θέσεων εργασίας και τη βελτίωση της εσωτερικής ασφάλειας.

    Σύμφωνα με το reuters, η Γερμανίδα καγκελάριος δήλωσε ότι οι διεθνείς χρηματοπιστωτικές αγορές ανησυχούν πολύ ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν μπορεί πλέον να κυβερνηθεί μετά την απόφαση των Βρετανών να αποχωρήσουν, ενώ εξέφρασε την ανάγκη να υπάρξει κατανόηση για τον χρόνο που χρειάζεται η βρετανική κυβέρνηση προκειμένου να αναλύσει την κατάσταση που προέκυψε μετά το δημοψήφισμα.

    Τόνισε βέβαια, ότι δεν πρέπει να επιτραπεί η διαιώνιση του ζητήματος, για το καλό της οικονομίας όλων των πλευρών. Απέκλεισε ωστόσο το ενδεχόμενο να πραγματοποιηθούν ανεπίσημες διαπραγματεύσεις πριν από την υποβολή του επίσημου αιτήματος για αποχώρηση από την Ε.Ε. από πλευράς Λονδίνου.

    «Ασχολούμαι με την πραγματικότητα και αυτή είναι ότι η πλειοψηφία των Βρετανών αποφάσισε την έξοδο από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Περιμένω λοιπόν κάποια στιγμή τη αίτηση της κυβέρνησης της Μ. Βρετανίας προς την Ε.Ε., βάσει του άρθρου 50 της Συνθήκης. Πιστεύω ότι πρέπει να δούμε την αλληλουχία των πραγμάτων: η δήλωση πρέπει να σταλεί από μια βρετανική κυβέρνηση και σε αυτό δεν βάζω ούτε φρένο, αλλά ούτε και επισπεύδω. Δουλειά μου είναι να σκεφτώ πάνω σε αυτό τότε, όταν θα έχει έρθει το αίτημα. Το πώς ακριβώς θα γίνει, προσδιορίζεται σαφώς από το άρθρο 50. Δεν πρέπει να επιτρέψουμε μια επ’ αόριστον διαιώνιση, διότι κάτι τέτοιο δεν θα ήταν καλό για την οικονομία καμίας πλευράς. Η Μεγάλη Βρετανία τώρα για κάποιο χρονικό διάστημα θα αναλύσει τα πράγματα, έχω γι’ αυτό κάποια κατανόηση. Κατά τα άλλα, θα μιλήσουμε αύριο με τον Βρετανό πρωθυπουργό», δήλωσε η κ. Merkel κατά τη διάρκεια κοινής συνέντευξης Τύπου με τον πρωθυπουργό της Ουκρανίας Volodymyr Hroisman.

    «Πρέπει να είναι σαφές ότι δεν μπορούν να υπάρξουν ανεπίσημες διαπραγματεύσεις πριν από την επίσημη έκφραση της πρόθεσης για έξοδο από την Ε.Ε.. Δεν μπορούμε λοιπόν να αρχίσουμε κάποιες ανεπίσημες συνομιλίες χωρίς να έχουμε τη δήλωση από τη Μ. Βρετανία. Είναι απολύτως σαφές», πρόσθεσε η καγκελάριος και επανέλαβε την ανάγκη «να κάνουμε το παν ώστε η Ε.Ε. των 27 να βαδίσει ενωμένη τον δρόμο, δηλαδή να κάνουμε το παν ώστε να μην ενισχυθούν οι φυγόκεντρες δυνάμεις, αλλά οι δυνάμεις της ενότητας».

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ:

    http://www.mononews.gr/article-apo-brexit-sto-nexit-ochi-den-tha-figoun-disarestimeni-alla-afti-pou-mporoun/56303

     



    ΣΧΟΛΙΑ