ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Το Πολιτιστικό Ίδρυμα Ομίλου Πειραιώς (ΠΙΟΠ) οργανώνει, την Πέμπτη 10 Οκτωβρίου (ώρες 17:00-19:00), τον έκτο πολιτιστικό περίπατο στην ευρύτερη περιοχή του Ταύρου, με σημείο συνάντησης το κτήριο του Ιστορικού Αρχείου ΠΙΟΠ.
Από το πυργάκι του Ρουφ της Αμαλίας μέχρι τη σημερινή λεωφόρο Πέτρου Ράλλη, κτιριακά κελύφη της περιόδου της οικονομικής ανασυγκρότησης της χώρας (1946-1960) που διασώζονται στην περιοχή «ζωντανεύουν» μέσα από αρχειακές πηγές και αφηγήσεις. Μνήμες όπως τα παγωτά ΑΣΤΥ, οι βιομηχανικοί ανεμιστήρες τύπου ΑΝΕΜΟΣ της ΕΛΒΗΜΑ και τα νήματα ΒΙΕΡ διηγούνται τη δική τους ιστορία. Με βάση το αρχειακό υλικό του Ιστορικού Αρχείου ΠΙΟΠ και με τη βοήθεια του αρχειονόμου-βιβλιοθηκονόμου Δημήτρη Ραμαντάνογλου, οι συμμετέχοντες θα έχουν την ευκαιρία να γνωρίσουν την περιοχή και την οικονομική ιστορία της. Θα ανακαλύψουν πώς ο «μέσος χώρος» ανάμεσα σε Αθήνα και Πειραιά, μια αγροτική περιοχή Μικρασιατών προσφύγων, μετατράπηκε τις δεκαετίες του 50’ και του 60’ σε κέντρο βιομηχανικής ανάπτυξης βυρσοδεψίας, σαπωνοποιίας, κεραμοποιίας, χυμοποιίας, ηλεκτροκινητήρων κ.ά.
Η συμμετοχή στη δράση είναι δωρεάν. Απαραίτητη η προσυνεννόηση.
Ώρα προσέλευσης: 16:45
Για την εγγραφή των συμμετεχόντων θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας (τηλ.: 210 3418011, Δευτ.-Παρ. 10:00-17:00).
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- Τι τρέχει με την Κεφαλογιάννη, γιατί πήγε ο Πανάρας στη Βουλή, ο Ψηλός, η Σοφία και τα fake news, ο Τασούλας και ο Καρυωτάκης και ελληνικά Rafale στη Μέκκα
- Οι αγορές αψηφούν προσώρας τις πολεμικές ιαχές – Εστιάζουν στα εταιρικά αποτελέσματα και τα επιτόκια
- Η εντιμότητα των πολιτικών και το παράδειγμα της Ρουμανίας
- Η νέα επίδειξη πλούτου είναι το γραμμωμένο γυναικείο μπράτσο