• Πολιτική

    Τι θέλει ο Κυριάκος Μητσοτάκης από το Βερολίνο

    • NewsRoom

    Η κ. Μέρκελ και ο κ. Μητσοτάκης σε παλαιότερη συνάντηση


    Με την Γερμανίδα καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ συναντάται σήμερα στο Βερολίνο ο πρωθυπουργός, στο δεύτερο σταθμό των ευρωπαϊκών περιοδειών του μετά το Παρίσι. Στις 13:00 η συνάντηση. Τι προσδοκά από την συνάντηση η ελληνική πλευρά.

    Σύμφωνα με όσα έχουν γίνει γνωστά, ο Κυριάκος Μητσοτάκης θέλει να πείσει το Βερολίνο, όπως έκανε και στο Παρίσι, για την δέσμευση της κυβέρνησή του στις μεταρρυθμίσεις, όπως και να πείσει τους Γερμανούς ότι η Ελλάδα αποτελεί μια επενδυτική ευκαιρία. Επίσης, θα παρουσιάσει στην καγκελάριο τις αναπτυξιακές δράσεις, που αναμένεται να πραγματοποιηθούν στην Ελλάδα τις δύο επόμενες δεκαετίες (2020-2030) οι οποίες θα εκτείνονται, μεταξύ άλλων, στους τομείς του περιβάλλοντος και της ενέργειας.

    Σύμφωνα με τις υπάρχουσες πληροφορίες, θέμα πρωτογενών πλεονασμάτων δεν θα τεθεί, καθώς ο πρωθυπουργός θέλει σε πρώτο χρόνο να πείσει τους Ευρωπαίους συνομιλητές του ότι η Ελλάδα επιστρέφει στην κανονικότητα και ξαναγίνεται ένας αξιόπιστος συνομιλητής. Εξάλλου, χθες σε ανακοίνωση που εκδόθηκε από το Μαξίμου τονίζεται ότι «το μεταρρυθμιστικό σχέδιο είναι αυτό που προτάσσουμε για να κερδίσουμε αξιοπιστία. Και κερδίζοντας αξιοπιστία από τους εταίρους μας, θα θέσουμε τον στόχο μείωσης πρωτογενών πλεονασμάτων από το 2021 και μετά. Αυτή η συζήτηση, όμως, έχει ήδη ξεκινήσει, όπως ξέρετε, και με την επιστολή που έχει στείλει ο υπουργός Οικονομικών κ. Σταϊκούρας, στο πλαίσιο της ενισχυμένης εποπτείας».

    Η σημερινή συνάντηση στην καγκελαρία είναι η πρώτη Έλληνα πρωθυπουργού στην Γερμανία μετά την δεκαετή κρίση που αντιμετώπισε η χώρα μας, τονίζει το Μαξίμου. Ο κ. Μητσοτάκης λοιπόν, «δεν ταξιδεύει απλά στην Βερολίνο για να συζητήσει θέματα που μπορούν να λυθούν με τους ευρωπαϊκούς θεσμούς και το Eurogroup, αλλά για να συζητήσει με τη Γερμανίδα καγκελάριο τα ζητήματα που αφορούν το παρόν και το μέλλον της Ευρώπης, όπως η ασφάλεια και η συνεργασία στη Νοτιοανατολική Ευρώπη και ασφαλώς ο ρόλος μιας ισχυρής Ελλάδας στη γειτονιά μας και στην ΕΕ. Επιπροσθέτως θα συζητηθεί διεξοδικά σε αυτή την πρώτη συνάντηση στην γερμανική πρωτεύουσα θέματα μείζων σημασίας για την Ελλάδα όπως οι ελληνογερμανικές οικονομικές επαφές, το μεταναστευτικό και οι Ελληνοτουρκικές σχέσεις».

    Την προσοχή στην παραπάνω ανακοίνωση τραβά η φράση ότι ο κ. Μητσοτάκης «δεν ταξιδεύει απλά στην Βερολίνο για να συζητήσει θέματα που μπορούν να λυθούν με τους ευρωπαϊκούς θεσμούς και το Eurogroup», την οποία στο παρελθόν έχει χρησιμοποιήσει η Γερμανίδα καγκελάριος για να αποφύγει δημόσιες τοποθετήσεις σχετικά με τέτοια θέματα.

    Πράγμα που σημαίνει ότι η ελληνική πλευρά πηγαίνει πολύ καλά προετοιμασμένη στο τραπέζι των συζητήσεων, έχοντας κάνει σωστό προγραμματισμό και στόχευση.

    Το μεταναστευτικό

    Πέραν των άλλων θεμάτων, σημαντικό είναι και το μεταναστευτικό ζήτημα που σκοπεύει να θέσει ο Κυριάκος Μητσοτάκης στην Άνγκελα Μέρκελ. Το θέμα είναι κρίσιμο τόσο για την Ελλάδα όσο και για την Γερμανία, καθώς είναι από τα βασικά θέματα της πολιτικής ατζέντας σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Η αύξηση των μεταναστευτικών ροών που παρατηρείται το τελευταίο διάστημα -τον Αύγουστο οι αφίξεις στην Ελλάδα έχουν ξεπεράσει τις 7 χιλιάδες – και η προκλητική ρητορική από πλευράς Τουρκίας καθιστούν την αναβολή των αποφάσεων απαγορευτική. Η Ευρώπη είναι αναγκασμένη να περάσει από τη φάση των συζητήσεων σε αυτήν των πρωτοβουλιών.

    Σύμφωνα με πληροφορίες, δύο βασικά θέματα που θα συζητηθούν είναι οι επιστροφές στην Τουρκία όσων δεν δικαιούνται άσυλο και ο αναλογικότερος καταμερισμός προσφύγων στις ευρωπαϊκές χώρες. Αναζητείται μέθοδος πειθούς για τις χώρες που αρνούνται να δεχθούν πρόσφυγες στο έδαφος τους και δεν αποκλείεται να ανακοινωθούν συγκεκριμένες πρωτοβουλίες.

    Το πρόγραμμα της επίσκεψης του Πρωθυπουργού έχει ως εξής:

    -Στις 11.00 (ώρα Ελλάδας), θα πραγματοποιηθεί συνάντηση του Πρωθυπουργού με τον Αντικαγκελάριο της Γερμανίας και Υπουργό Οικονομικών Όλαφ Σολτς.

    -Στις 13.00 (ώρα Ελλάδας), ο Πρωθυπουργός θα συναντηθεί με την Καγκελάριο της Γερμανίας Άνγκελα Μέρκελ. Μετά το πέρας της συνάντησης θα ακολουθήσουν δηλώσεις.



    ΣΧΟΛΙΑ