• Business

    Συμφωνία με Γαλλίας-ΗΠΑ για την φορολόγηση των κολοσσών του διαδικτύου

    • NewsRoom


    Σε συμφωνία για την θέσπιση ενός διεθνούς φόρου το 2020 για τους τέσσερις αμερικανικούς κολοσσούς του διαδικτύου (Gafa – Google, Amazon, Facebook, Apple), θέμα που αποτέλεσε πηγή έντασης μεταξύ της Γαλλίας και των ΗΠΑ, φαίνεται πως προχώρησαν οι δύο χώρες.

    Όπως ανέφερε ο Γάλλος πρόεδρος Εμμανουέλ Μακρόν, κατά τη σύνοδο κορυφής των G7, βρέθηκε «μια πολύ καλή συμφωνία στο πλαίσιο του ΟΟΣΑ». Ο Τραμπ είχε απειλήσει ότι θα επιβάλει δασμούς σε γαλλικά προϊόντα, μετά την απόφαση της Γαλλίας να φορολογήσει τα κέρδη των μεγάλων διαδικτυακών εταιρειών (Google, Amazon, Facebook κ.α.) για τις υπηρεσίες που παρέχουν σε γαλλικό έδαφος. Πλέον, Παρίσι και Ουάσινγκτον συμφώνησαν ότι θα καταλήξουν σε μια λύση για την εφαρμογή ενός διεθνούς φόρου το 2020 ο οποίος θα σημάνει αυτόματα την κατάργηση του Γαλλικού φόρου ύψους 3%.

    Ο Μακρόν έκανε λόγο για ένα «μήνυμα ενότητας» που προέκυψε από τη σύνοδο, μολονότι υπήρχε μεγάλη ένταση. Μιλώντας στη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε με το τέλος της συνόδου, τόνισε ότι οι εμπορικές εντάσεις μεταξύ Κίνα και ΗΠΑ δημιουργούν αβεβαιότητα. Σημείωσε όμως ότι ο Αμερικανός ομόλογός του, Ντόναλντ Τραμπ, διαβεβαίωσε τους ηγέτες ότι θέλει να συνάψει μια συμφωνία με το Πεκίνο.

    Την ίδια ώρα η καγκελάριος της Γερμανίας, Άγγελα Μέρκελ, ανέφερε για τις συνομιλίες που είχε με τον Τραμπ, είπε ότι του επανέλαβε την πρότασή της, να συμμετάσχουν αμερικανικές εταιρείες σε ένα συνέδριο που θα διεξαχθεί στη Γερμανία, ώστε «να παρουσιάσουμε καλύτερα τη γερμανική αγορά στους Αμερικανούς» και πρόσθεσε ότι αυτή η ιδέα «επιδοκιμάστηκε».

    Για το θέμα του Ιράν, η καγκελάριος είπε ότι «αυτό που μας ενώνει είναι ότι όχι μόνο δεν θέλουμε να αποκτήσει (η Τεχεράνη) πυρηνικά όπλα αλλά επίσης θέλουμε να βρούμε μια λύση μέσω πολιτικών μέσων».

    Σε δηλώσεις της για το Brexit, η Μέρκελ επανέλαβε ότι η Ευρώπη είναι “ενωμένη” στον τρόπο που αντιμετωπίζει το ζήτημα. «Θα έχουμε δουλειά να κάνουμε το φθινόπωρο για την αποχώρηση της Βρετανίας (από την ΕΕ) και επομένως οι επόμενες εβδομάδες θα είναι γεμάτες», πρόσθεσε.



    ΣΧΟΛΙΑ