• Κοινωνία

    Ρωσικός πύραυλος το αντικείμενο που έπεσε στα Κατεχόμενα – «Αν έπεφτε αλλού, θα θρηνούσαμε δεκάδες θύματα»

    • NewsRoom
    πυραυλος κατεχομενα

    Η έκρηξη πυραύλου στην κατεχόμενη Κύπρο


    Ένας πύραυλος S200 ήταν το αντικείμενο που έπεσε στην κατεχόμενη, βόρεια Κύπρο, σύμφωνα με τις πρώτες διαπιστώσεις. Αυτό υποστηρίζει σε ανάρτησή του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης το «Υπουργείο Εξωτερικών» και ο «αναπληρωτής πρωθυπουργός» του ψευδοκράτους, Κουντρέτ Οζερσάι.

    Πιο συγκεκριμένα, στον λογαριασμό του στο Facebook, ο κ. Οζερσάι αναφέρει ότι, με τις έρευνες που έγιναν, διαπιστώθηκε ότι η αναγραφή στον πύραυλο, που έπεσε χθες βράδυ, είναι ίδια με την αναγραφή του πυραύλου ρωσικής κατασκευής S200, που είχε πέσει στο Γκαζίαντεπ της Τουρκίας τον Ιούλιο του 2018. Ανήρτησε, επίσης, φωτογραφία από δημοσίευμα του Ιουλίου του 2018, με φωτογραφία μέρους του πυραύλου S200 από το Γκαζίαντεπ.

    Προς το παρόν, έχουν εντοπιστεί συνολικά πέντε κομμάτια του πυραύλου σε τρεις περιοχές, το Βουνό, το Δίκωμο και τον Κορνόκηπο. Μάλιστα, ένα από αυτά τα κομμάτια βρέθηκε στην αυλή σπιτιού στο Δίκωμο, με αποτέλεσμα να εκκενωθούν, για προληπτικούς λόγους, τρία σπίτια.

    Σύμφωνα με την ιστοσελίδα του «Μπαϊράκ», πρόκειται για πληροφόρηση από την «γενική διεύθυνση αστυνομίας», σύμφωνα με την οποία δύο κομμάτια εντοπίστηκαν στον Κορνόκηπο, δύο στο Βουνό, τα οποία ανήκουν στο κύριο μέρος του πυραύλου, και ένα στην αυλή σπιτιού, στο Δίκωμο.

    Σύμφωνα με τα τουρκοκυπριακά ΜΜΕ, η περιοχή όπου εντοπίστηκαν τα αντικείμενα κοντά στα χωριά Βουνό και Δίκωμο έχει αποκλειστεί.

    Το «υπουργικό συμβούλιο» συνεδρίασε εκτάκτως, παρουσία του «διοικητή» των «δυνάμεων ασφαλείας» και του «διοικητή» των «ειρηνευτικών δυνάμεων».

    Η «Κίπρις ποστασί» δημοσιεύει στην ιστοσελίδα της ότι, σύμφωνα με είδηση του συριακού πρακτορείου ειδήσεων SANA, ισραηλινά μαχητικά άνοιξαν πυρ με πυραύλους εναντίον στόχων του συριακού στρατού, κοντά στις πόλεις Δαμασκό και Χομς. Το συριακό Υπουργείο Άμυνας ανακοίνωσε ότι αντιμετώπισαν επίθεση μέσω του Λιβανέζικου εναέριου χώρου. Γράφει, επίσης ότι, εξαιτίας της επίθεσης των Ισραηλινών, ένα μωρό πέθανε στην πόλη Σαχναγιά, στη νότια Συρία, ενώ έχουν τραυματιστεί και πολλοί πολίτες. Στο ίδιο τηλεγράφημα αναφέρεται ότι, εκπρόσωπος του ισραηλινού στρατού απέφυγε να προβεί σε δηλώσεις, λέγοντας ότι δεν κάνουν σχόλια για τέτοιου είδους γεγονότα.

    Όλα ξεκίνησαν στη μία τα ξημερώματα, όταν ακούστηκε ένας εκκωφαντικός ήχος, από τη συντριβή προφανώς του αντικειμένου αυτού, στον Πενταδάκτυλο, στην κατεχόμενη Λευκωσία. Σύμφωνα με τους Τουρκοκυπρίους δεν υπήρξαν θύματα, ενώ άμεσα εκκενώθηκαν κοντινά σπίτια για κάθε ενδεχόμενο.

    Σε αναστάτωση βρίσκεται και η κυπριακή δημοκρατία, με τις αρχές να βρίσκονται σε επιφυλακή από την πρώτη στιγμή. Ο Υπουργός Άμυνας ανέφερε ότι «λαμβάνονται όλες οι πληροφορίες και διερευνώνται όλα τα σενάρια», ενώ ο εκπρόσωπος τύπου της Αστυνομίας αναφέρθηκε στα δεκάδες τηλεφωνήματα πολιτών από χθες τη νύχτα. Ο Χρίστος Ανδρέου, επιπλέον, ανέφερε ότι προκλήθηκε μεγάλη αναστάτωση στους πολίτες, λέγοντας μάλιστα ότι έγιναν τηλεφωνήματα από πανικόβλητους πολίτες, ακόμη και από τη Λάρνακα.

    Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος της κυπριακής δημοκρατίας δήλωσε ότι το περιστατικό καταδεικνύει πόσο εύθραυστη είναι η κατάσταση στην περιοχή και πως η Κύπρος βρίσκεται στο επίκεντρο της κρίσης.

    Στο μεταξύ, οι εικόνες από το σημείο της συντριβής του αγνώστου αντικειμένου προκαλούν σοκ. Σημειώνεται ότι η φωτιά που προκάλεσε η πτώση του αντικειμένου έσβησε σχεδόν στις 3:30 τη νύχτα. Ντόπιοι έσπευσαν στο σημείο για να μαζέψουν τα συντρίμμια.

    Ο κατοχικός ηγέτης, Μουσταφά Ακιντζί, που επισκέφθηκε το σημείο της συντριβής, συνέδεσε το αντικείμενο με τις στρατιωτικές επιχειρήσεις στη Μέση Ανατολή. «Είναι προφανές ότι δεν είναι κάτι που προέρχεται από το έδαφός μας. Είναι μια από τις κακές πλευρές του πολέμου στην περιοχή που πέφτει στη χώρα μας», είπε, σημειώνοντας ότι μίλησε με στρατιωτικούς, εξάγοντας το συμπέρασμα ότι πρόκειται για στρατιωτικό αντικείμενο που προήλθε εκτός Κύπρου.

    Όπως μεταδίδεται από τα κατεχόμενα, ο κ. Ακιντζί είπε πως θα γίνει ενδελεχής έρευνα. «Θέλουμε ειρήνη στην περιοχή μας, στο νησί μας. Αυτό το επεισόδιο δείχνει πόσο σημαντική είναι η ειρήνη», σημείωσε.

    Τέλος, ο Στρατηγός Ε.Α., Ανδρέας Πενταράς, έκανε λόγο για σπάνιο και τυχαίο φαινόμενο. Δήλωσε, μάλιστα ότι, αν ο πύραυλος έπεφτε λίγο πιο κάτω, θα μιλούσαμε για δεκάδες ή εκατοντάδες νεκρούς.



    ΣΧΟΛΙΑ