• bloomberg
    Sponsored by

    Bloomberg

    Η καθηγήτρια χημείας που παραιτήθηκε από τη δουλειά της και έγινε δισεκατομμυριούχος

    • Bloomberg


    H Zhong Huijuan παραιτήθηκε από την εργασία της ως καθηγήτρια χημείας και ασχολήθηκε με τη βιομηχανία φαρμάκων. Έκτοτε η καριέρα της απογειώθηκε.

    Η εταιρεία της, Hansoh Pharmaceutical Group Co., η μεγαλύτερη κατασκευάστρια ψυχοτρόπων φαρμάκων της Κίνας, είναι έτοιμη να εισαχθεί στο Χρηματιστήριο του Χονγκ Κονγκ, με χρηματιστηριακή αξία 10,4 δισ. δολαρίων. Η Zhong κατέχει μερίδιο 68%, με αποτέλεσμα η περιουσία της να ανέλθει στα 7,9 δισ. δολάρια, σύμφωνα με τον Δείκτη Bloomberg Billionaires.

    Παρόλα αυτά, η Zhong, 58 ετών, δεν είναι η πλουσιότερη στην οικογένεια της. Ο σύζυγος της, Sun Piaoyang, 60 ετών, έχει περιουσία αξία 9,3 δισ. δολαρίων, χάρη στην επιτυχία της Jiangsu Hengrui Medicine Co., κατασκευάστριας αντικαρκινικών φαρμάκων, της οποίας οι μετοχές έχουν απόδοση περίπου 16,300% από τότε που εισήχθησαν στην αγορά της Σαγκάης πριν από σχεδόν δύο δεκαετίες.

    Πρόκειται για μία από τις πλουσιότερες οικογένειες του φαρμακευτικού κλάδου παγκοσμίως, με την κοινή περιουσία τους να ανταγωνίζεται αυτή των Sacklers, που έφτιαξαν μία αυτοκρατορία πουλώντας οπιοειδή, και των Bertarellis της Ελβετίας.

    Οι δαπάνες για την υγειονομική περίθαλψη στην Κίνα αυξήθηκαν πέρυσι σε 5,9 τρισεκατομμύρια γιουάν (853 δισεκατομμύρια δολάρια) από 3,5 τρισεκατομμύρια γιουάν το 2014 και αναμένεται να κορυφωθούν στα 9,4 τρισεκατομμύρια γιουάν το 2023, ανέφερε η Hansoh στο ενημερωτικό δελτίο για την δημόσια εγγραφή της.

    Health Wealth

    Ο Cen Junda, μακροχρόνιος επενδυτής της εταιρείας, είναι επίσης δισεκατομμυριούχους, με μερίδιο αξίας περίπου 1,7 δισ. δολαρίων.

    Μετά τη δημόσια εγγραφή, η Zhong θα γίνει η τρίτη πλουσιότερη γυναίκα της Κίνας, μετά από δύο άλλες γυναίκες που δραστηριοποιούνται στην αγορά ακινήτων: την Yang Huiyan, αντιπρόεδρο της Country Garden Holdings Co. και την Wu Yajun, πρόεδρο της Longfor Group Holdings Chairman, οι οποίες έχουν περιουσία 21,4 δισ. δολαρίων και 10 δισ. δολαρίων, αντίστοιχα.

    Yang Huiyan

    Η Zhong αποφοίτησε και έλαβε το πτυχίο της χημείας από το πανεπιστήμιο Jiangsu Normal τον Ιούλιο 1982 και δίδαξε χημεία στο γυμνάσιο μέχρι τις αρχές της δεκαετίας 1990, σύμφωνα με την ιστοσελίδα του All-China Women’s Foundation. Ίδρυσε την Hansoh το 1995.

    Η εταιρεία, η οποία ερευνά και παράγει φάρμακα για έξι μεγάλους θεραπευτικούς τομείς, ανακοίνωσε κέρδη 1,9 δισεκατομμύρια γιουάν για το 2018, αύξηση 18% σε σχέση με το προηγούμενο έτος, σύμφωνα με το ενημερωτικό δελτίο. Σχεδόν τα μισά από τα έσοδα της φαρμακοβιομηχανίας, προέρχονται από τα έσοδα για τις θεραπείες του καρκίνου.

    “Πιστεύουμε ότι η εταιρεία θα επικεντρωθεί στη δημιουργία γενόσημων φαρμάκων όσο το δυνατό γρηγορότερα, μία στρατηγική που έχουν ακολουθήσει πολλές κορυφαίες φαρμακευτικές εταιρείες”, επισημαίνει ο Zhang Jialin, αναλυτής της ICBC International Research, στο Χονγκ Κονγκ.

    Η Hansoh επισήμανε την Πέμπτη ότι η διάθεση μετοχών στο ευρύ κοινό λόγω της δημόσιας εγγραφής έχει καλυφθεί κατά 12 φορές.



    ΣΧΟΛΙΑ