ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Την έντονη δυσφορία μελών της κυβέρνησης και βουλευτών του Συντηρητικού κόμματος προκάλεσε η χθεσινή παρουσίαση από την πρωθυπουργό, Τερέζα Μέι, της «νέας συμφωνίας της για το Brexit», ενισχύοντας τα σενάρια που τους θέλουν να οργανώνουν συντονισμένες κινήσεις για να επισπεύσουν την άμεση απομάκρυνσή της ή το λιγότερο να ζητήσουν να αποσύρει τις προβλέψεις του σχεδίου της που αφορούν στη δυνατότητα να υπάρξει δεύτερο δημοψήφισμα.
Η Τερέζα Μέι παρουσίασε το «νέο σχέδιο για το Brexit» σήμερα και στο κοινοβούλιο, όπου ήταν εμφανής η απουσία βουλευτών του κόμματός της, ακόμη και μελών του υπουργικού συμβουλίου, ενώ συνέχισε να δέχεται τις αρνητικές αντιδράσεις όσων παραβρέθηκαν, και οι οποίοι την προέτρεψαν να σκεφτεί την αναβολή της ψηφοφορίας στο νομοσχέδιο για την Συμφωνία της Αποχώρησης. Η Μέι επανέλαβε ότι σκοπεύει να φέρει στη Βουλή το νομοσχέδιο την πρώτη εβδομάδα του Ιουνίου και ανακοίνωσε ότι θα το δημοσιοποιήσει την Παρασκευή.
Πάντως, οι σημαντικότερες πολιτικές συζητήσεις φάνηκε να γίνονται εκτός κοινοβουλίου, καθώς σύμφωνα με τα βρετανικά μέσα ενημέρωσης, περίπου πέντε μέλη του υπουργικού συμβουλίου συναντήθηκαν για να συζητήσουν το ενδεχόμενο «ενός πραξικοπήματος» εναντίον της πρωθυπουργού, και μάλιστα επιθυμούν να στείλουν εκπροσώπους τους στην πρωθυπουργό για να της ζητήσουν να παραιτηθεί.
Ο υπουργός Περιβάλλοντος, Μάικλ Γκοβ, πρώτος πρότεινε την απόσυρση του νομοσχεδίου για την Συμφωνία Αποχώρησης, τον οποίο στηρίζουν και άλλα μέλη του υπουργικού συμβουλίου (η επικεφαλής κοινοβουλευτικών υποθέσεων της κυβέρνησης, ‘Αντρεα Λίντσομ, ο γενικός εισαγγελέας, Τζέφρι Κοξ, και η υφυπουργός Οικονομικών, Λιζ Τρους), που πιστεύουν ότι το νομοσχέδιο θα πρέπει να το διαχειριστεί ο νέος ηγέτης του κόμματος, που θα αναδειχθεί μετά την παραίτησή της.
Συγκεχυμένες είναι οι πληροφορίες γύρω από τον υπουργό υπεύθυνο για τα ζητήματα της Σκοτίας, Ντέιβιντ Μάντελ, ο οποίος θέλει να συναντήσει την Τερέζα Μέι, για να εκφράσει την ανησυχία του ότι η υπόσχεση για ένα δεύτερο δημοψήφισμα για το Brexit θα αποδυναμώσει την θέση των Συντηρητικών στη Σκοτία και την αντίθεσή τους στη διεξαγωγή δεύτερου δημοψηφίσματος για την ανεξαρτησία της Σκοτίας.
Η εκτελεστική επιτροπή της Επιτροπής 1922, συνεδριάζει επίσης για να ζητήσει εκ νέου την αλλαγή του κανονισμού του κόμματος, που θα επιτρέψει την κατάθεση δεύτερης πρότασης μομφής στο πρόσωπο της επικεφαλής των Συντηρητικών μέσα σε ένα χρόνο.
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- Goldman Sachs για ΟΤΕ: Τι ειπώθηκε στη συνάντηση με τη διοίκηση για ανάπτυξη και κόστος
- Πιερρακάκης σε Eurogroup και ECOFIN: Ευρωπαϊκή δράση, όχι «αστερίσκους» και εθνικές «εξαιρέσεις» μπροστά στην κρίση
- Συμφωνία Πλεύρη με τον Κουτσόλαμπρο για συμμετοχή των δικηγόρων στην εφαρμογή του νέου συμφώνου για τη μετανάστευση και το άσυλο
- Shell: Επικαλείται ανωτέρα βία σε συμβάσεις για προμήθειες LNG στην Ασία
Μοιραστείτε την άποψή σας
ΣχόλιαΓια να σχολιάσετε χρησιμοποιήστε ένα ψευδώνυμο. Παρακαλούμε σχολιάζετε με σεβασμό. Χρησιμοποιείτε κατανοητή γλώσσα και αποφύγετε διατυπώσεις που θα μπορούσαν να παρερμηνευτούν ή να θεωρηθούν προσβλητικές. Με την ανάρτηση σχολίου, συμφωνείτε να τηρείτε τους Όρους του ιστότοπου contact Δημιουργήστε το account σας εδώ, για να κάνετε like, dislike ή report ακατάλληλα/προσβλητικά σχόλια.