• bloomberg
    Sponsored by

    Bloomberg

    Πώς οι εκλογές στην Τουρκία κατέληξαν σε… γιορτή της μπύρας

    • Bloomberg


    Υπάρχει μία γωνιά στις αγορές της Τουρκίας που πανηγυρίζει την επιστροφή των οπαδών του κοσμικού κράτους στην εξουσία: οι μετοχές των εταιρειών ζυθοποιίας. Μπορεί η τουρκική λίρα να σκαμπανέβαζε μεταξύ κερδών και απωλειών και η απόδοση του ομολόγου αναφοράς του τουρκικού Δημοσίου να παρέμενε αμετάβλητη μετά την ήττα του κινήματος Ερντογάν στις μεγαλύτερες πόλεις της χώρας, αλλά η μετοχή της κορυφαίας τουρκικής ζυθοποιίας σημείωσε τη μεγαλύτερη άνοδο των τελευταίων οκτώ μηνών μετά τις εκλογές της Κυριακής, «κάνοντας σκόνη» την άνοδο του 0,3% που σημείωσε ο Γενικός Δείκτης του Χρηματιστηρίου της Κωνσταντινούπολης.

    «Κάποιοι επενδυτές μπορεί να στοιχηματίζουν ότι οι περιορισμοί που ισχύουν σε τοπικό επίπεδο για τις πωλήσεις αλκοόλ μπορεί κάπως να χαλαρώσουν», δήλωσε στο Bloomberg ο Burak Isyar, επικεφαλής του τμήματος ανάλυσης της ICBC Securities στην Κωνσταντινούπολη.

    Η μετοχή της ζυθοποιίας Anadolu Efes Biracilik ve Malt Sanayii κατέγραφε κέρδη 6,9% στο κλείσιμο του χρηματιστηρίου. Τα υψηλότερα από τον περασμένο Σεπτέμβριο. Την ίδια ώρα, η μετοχή της επίσης εισηγμένης Tuborg Bira ve Malt Sanayii AS σημείωνε άνοδο 2,4%.

    Παρ’ όλα αυτά, η Anadolu Efes έχει ακόμη δρόμο μπροστά της. Η μετοχή έχει χάσει 9,2% φέτος, τη στιγμή που ο δείκτης Borsa Istanbul-100 του Χρηματιστηρίου της Κωνσταντινούπολης καταγράφει κέρδη 3,1% μέχρι στιγμής φέτος.

    Η εταιρεία ανακοίνωσε κατώτερα των εκτιμήσεων κέρδη 96,9 εκατ. τουρκικών λιρών (18 εκατομμυρίων δολαρίων) για το 2018 και αναμένει «στάσιμες» σε όγκο πωλήσεις φέτος.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: Πώς βλέπουν οι αναλυτές την πορεία των τουρκικών assets μετά τις εκλογές

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Πού επενδύουν οι δισεκατομμυριούχοι κληρονόμοι της Lego



    ΣΧΟΛΙΑ