ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Έξι επιχειρήσεις ελληνικών ή μεικτών συμφερόντων περιλαμβάνονται μεταξύ πιο κερδοφόρων επιχειρήσεων στην π.Γ.Δ.Μ., σύμφωνα με το ενημερωτικό δελτίο του Ιανουαρίου 2019, του γραφείου Οικονομικών και Εμπορικών Υποθέσεων Σκοπίων.
Οι επιχειρήσεις ελληνικών ή μεικτών συμφερόντων περιλαμβάνονται στον κατάλογο των πενήντα πιο κερδοφόρων επιχειρήσεων στην πΓΔΜ (εξαιρουμένων των τραπεζών), το 2017, που δημοσίευσε προσφάτως το εδώ οικονομικό περιοδικό ‘Κapital’, βασιζόμενο σε στοιχεία του κεντρικού μητρώου εταιρειών της χώρας.
Στην υψηλότερη θέση μεταξύ των επιχειρήσεων ελληνικών και μεικτών συμφερόντων κατατάσσεται η τσιμεντοβιομηχανία ‘USJE’ του ομίλου ‘TITAN’ (9η θέση στη γενική κατάταξη με καθαρά κέρδη 17,8 εκατ. ευρώ), ενώ ακολουθούν οι εταιρείες ‘Pivara Skopje’ (αναψυκτικά – ποτά), ‘AKTOR’ (κατασκευαστική), ‘Mermeren Kombinat’ (εξόρυξη μαρμάρου), ‘Veropoulos’ (αλυσίδα υπεραγορών) και ‘ΟΚΤΑ’ (πετρελαιοειδή).
Αξιοσημείωτη αύξηση κερδών (205,9%) κατέγραψε η ‘Mermeren Kombinat’ (της ‘Παυλίδης Μάρμαρα – Γρανίτες’). Αντιθέτως, η ‘ΟΚΤΑ’ (του ομίλου ΕΛ.ΠΕ.), μετά την εντυπωσιακή αύξηση της κερδοφορίας της το 2016 (408%), σημείωσε πτώση της τάξης του 38,6%.
Στις επιχειρήσεις ελληνικών ή μεικτών συμφερόντων αντιστοιχεί το 10,7% των συνολικών κερδών των πενήντα πιο κερδοφόρων εταιρειών (64,9 από 608,8 εκατ. ευρώ).
Πέραν των ελληνικών επιχειρήσεων, στην πρώτη θέση της κατάταξης βρίσκεται και φέτος η βρετανικών συμφερόντων ‘Johnson Matthey’, εταιρεία κατασκευής καταλυτών (96,8 εκατ. ευρώ κέρδη).
Ακολουθούν η δημόσια εταιρεία αυτοκινητοδρόμων (84,2 εκατ. ευρώ κερδοφορία) και η εγχώρια εταιρεία ‘Sasa’ (δραστηριότητες εξόρυξης με 42,3 εκατ. κέρδη).
Στις τριάντα πρώτες εταιρείες περιλαμβάνονται πέντε επιχειρήσεις του ενεργειακού τομέα, μεταξύ των οποίων η αυστριακών συμφερόντων ‘EVN’, διαχειριστής του μεγαλύτερου μέρους του δικτύου διανομής ηλεκτρικής ενέργειας και προμηθευτής της πλειονότητας των μικρών και μεσαίων καταναλωτών και η ‘ΤΕ-ΤΟ’, συμφερόντων L. Lebedev, με κύρια δραστηριότητα τη λειτουργία μονάδας παραγωγής ηλεκτρικής και θερμικής ενέργειας, συνδυασμένου κύκλου (CCPP), η οποία τροφοδοτεί το κεντρικό σύστημα θέρμανσης της πόλης των Σκοπίων.
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- ΑΒΑΞ: Τα επόμενα ορόσημα στη Γραμμή 4 του Μετρό – Μπλοκαρισμένος παραμένει ο σταθμός «Ευαγγελισμός»
- Στα χέρια ΤΕΡΝΑ – ΜΕΤΚΑ η ανάπλαση του Φαληρικού Όρμου – Σύμβαση 300 εκατ. ευρώ
- H super Eurobank και το θολό story της Alpha, το ράλι της ΕΥΔΑΠ, o Paulson και ο Εξάρχου, τo shopping της Αγγελικούση, το placement του Σίψα, o Greg και οι 15 βουλευτές, o Μαργώνης της Παπαστράτος στο My Story και ποιος επιχειρηματίας «αποθεώνει» Τσίπρα!!
- Διονύσης Θεοδωράτος: Απαιτείται συλλογική προσπάθεια και τρεις προϋποθέσεις για την ηλεκτροδότηση των ακτοπλοϊκών πλοίων στα λιμάνια
Μοιραστείτε την άποψή σας
ΣχόλιαΓια να σχολιάσετε χρησιμοποιήστε ένα ψευδώνυμο. Παρακαλούμε σχολιάζετε με σεβασμό. Χρησιμοποιείτε κατανοητή γλώσσα και αποφύγετε διατυπώσεις που θα μπορούσαν να παρερμηνευτούν ή να θεωρηθούν προσβλητικές. Με την ανάρτηση σχολίου, συμφωνείτε να τηρείτε τους Όρους του ιστότοπου contact Δημιουργήστε το account σας εδώ, για να κάνετε like, dislike ή report ακατάλληλα/προσβλητικά σχόλια.