ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Οι ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ενωσης συμφώνησαν για την έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την ΠΓΔΜ και την Αλβανία περί το τέλος του 2019, αν και οι δύο χώρες εμφανίσουν αρκετή πρόοδο ως προς τις μεταρρυθμίσεις στους τομείς της δικαιοσύνης και της καταπολέμησης της διαφθοράς.
Σε ανακοίνωση που εκδόθηκε σήμερα δεύτερη ημέρα της ευρωπαϊκής συνόδου κορυφής, οι ευρωπαίοι ηγέτες αναφέρουν ότι ενέκριναν την συμφωνία της Τρίτης μεταξύ των υπουργών Ευρωπαϊκών Υποθέσεων να εξετάσουν την πρόοδο που έχουν σημειώσει οι δύο χώρες τον Ιούνιο 2019 και να αρχίσουν συνομιλίες στο τέλος του έτους.
Αν και το θέμα δεν συζητήθηκε κατά την διάρκεια των εργασιών της συνόδου κορυφής στις Βρυξέλλες, η ανακοίνωση επικυρώνει την συναίνεση μεταξύ των κυβερνήσεων της Ενωσης να διατηρηθούν οι ελπίδες ένταξης για τις χώρες των δυτικών Βαλκανίων, αλλά να ζητηθούν περαιτέρω μεταρρυθμίσεις πριν από την επίσημη έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων.
Η Γαλλία και η Ολλανδία ζητούσαν να υπάρξει περισσότερη πρόοδος, παρά την υποστήριξη των 25 χωρών και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής να δοθεί το πράσινο φως για την έναρξη ενταξιακών συνομιλιών με τα Σκόπια και τα Τίρανα.
ΑΠΕ – ΜΠΕ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: Ευρωπαϊκό Συμβούλιο: «Ναι» σε ΠΓΔΜ-Αλβανία, «όχι» στην Τουρκία λόγω και των δύο Ελλήνων Στρατιωτικών!
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΗ: Συνεχίζει την «πίεση» προς την ΕΕ ο Κοτζιάς για την ένταξη ΠΓΔΜ-Αλβανίας
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- ΜΗΤΕΡΑ: Σύστησε Επιστημονική Επιτροπή Κύησης Υψηλού Κινδύνου σε συνεργασία με το ΕΚΠΑ
- Ο Τσέχος σαμποτέρ της Aegean, τα σχέδια του Χόλτερμαν, η γιορτή του Περιστέρη, το μαγικό ραβδί του Ορσέλ στην Alpha, το νέο Βατερλό της ACAG, τι συμβαίνει με τον Γεραπετρίτη και γιατί είναι happy ο Πιέρ
- Γιατί δέχθηκε συγχαρητήρια ο Δένδιας, η απίστευτη ατάκα του Αδωνι για την προσθετική μαλλιών, ποιους θα δει η Κοβέσι και γιατί δάκρυσε ο Νικήτας
- Όμιλος «Γλάρος»: Από την κουζίνα του Σκλαβενίτη στις αγορές του εξωτερικού
