ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Το Πολιτιστικό Ίδρυμα Ομίλου Πειραιώς (ΠΙΟΠ) εγκαινιάζει, σε συνεργασία με το Πελοποννησιακό Λαογραφικό Ίδρυμα «Β. Παπαντωνίου» (ΠΛΙ), την περιοδική έκθεση «Νύφες. Ιστορίες από μετάξι», την Παρασκευή 18 Μαΐου (ώρα 20:00) στο Μουσείο Μετάξης, στο Σουφλί.
Στην έκθεση παρουσιάζονται με χρονολογική σειρά 30 περίτεχνα νυφικά, μερικά από τα οποία εκτίθενται για πρώτη φορά, καθώς και αξεσουάρ γάμου, καλύπτοντας ένα ευρύ κοινωνικό φάσμα, από τα νυφικά της αστικής κοινωνίας έως εκείνα των αγροτικών περιοχών της Ελλάδας.

Δωρεά: Έλλη Σολομωνίδου-Μπαλάνου. Συλλογή ΠΛΙ.
Ο επισκέπτης μπορεί να παρακολουθήσει την εξέλιξη της μόδας, από τα τέλη του 19ου αιώνα έως σήμερα, και την ποικιλία των σχημάτων και των διακοσμητικών στοιχείων των νυφικών αυτής της περιόδου. Από τα κομψά νυφικά του 19ου αιώνα έως τις πρωτοποριακές δημιουργίες των σύγχρονων σχεδιαστών και τις εκκεντρικές εμφανίσεις του 21ου αιώνα, το νυφικό ένδυμα συμβαδίζει με τις τάσεις της μόδας με έναν ιδιαίτερο τρόπο, αντλώντας συχνά έμπνευση από σχήματα του παρελθόντος ή προαναγγέλλοντας τη μόδα του αύριο. Στην έκθεση παρουσιάζονται δημιουργίες ελληνικών και ξένων οίκων, όπως: Mady Donnet, Georgette, Etienne Brunel, Λουκία, Οίκος Τσούχλου κ.ά.

Δωρεά: Ιωάννα Παπαντωνίου. Συλλογή ΠΛΙ.
Η έκθεση, με τη χρήση νέων τεχνολογιών αλλά και με τις πλούσιες δράσεις που θα ακολουθήσουν, τοποθετεί στο επίκεντρο τον άνθρωπο και επιχειρεί να αναπτύξει διάλογο με το παρελθόν, το παρόν και το μέλλον. Κάθε νυφικό, εκτός των άλλων, «αφηγείται» διάφορες ιστορίες, τόσο της γυναίκας που το φόρεσε, όσο και της εποχής που δημιουργήθηκε.

Δωρεά: Βάσω Ζέρβα. Συλλογή ΠΛΙ.
Το φωτογραφικό υλικό που συμπληρώνει την έκθεση προέρχεται από τη Φωτοθήκη του Πελοποννησιακού Λαογραφικού Ιδρύματος και τους πολυάριθμους φίλους που ανταποκρίθηκαν στην πρόσκληση για αποστολή οικογενειακών γαμήλιων φωτογραφιών.
Η συνέργεια μεταξύ των δύο φορέων εντάσσεται στις δράσεις που θα υλοποιηθούν
με αφορμή τη Διεθνή Ημέρα Μουσείων 2018.
Διάρκεια έκθεσης: 19 Μαΐου έως 25 Σεπτεμβρίου 2018
Ώρες λειτουργίας: Καθημερινά, εκτός Τρίτης, 10:00-18:00
Μουσείο Μετάξης
Ελευθερίου Βενιζέλου 73, Σουφλί 684 00
Τ: 25540 23700 | www.piop.gr

Δωρεά: Δημήτρης Τσίτουρας. Συλλογή ΠΛΙ

Δωρεά: Δέσποινα Τσιγκρή. Συλλογή ΠΛΙ
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- Ο ESM «μπαίνει» στην άμυνα της Ευρώπης – Ανοιχτό το ενδεχόμενο δανείων για αμυντικές δαπάνες
- Ναυτιλία, ενεργειακή μετάβαση και LNG: Πώς η Howden μετατρέπει τη ναυτασφάλιση σε εργαλείο στρατηγικής ισχύος
- ΕΥΔΑΠ: Ο Σπύρος Στάμου νέος Γενικός Διευθυντής Οικονομικών και Εφοδιαστικής Αλυσίδας
- Από την Dame Kiri Te Kanawa στον Martin Scorsese και τη Metropolitan Opera: Η Rolex και η μακρά, αθόρυβη συμμαχία της με τις Τέχνες
Μοιραστείτε την άποψή σας
ΣχόλιαΓια να σχολιάσετε χρησιμοποιήστε ένα ψευδώνυμο. Παρακαλούμε σχολιάζετε με σεβασμό. Χρησιμοποιείτε κατανοητή γλώσσα και αποφύγετε διατυπώσεις που θα μπορούσαν να παρερμηνευτούν ή να θεωρηθούν προσβλητικές. Με την ανάρτηση σχολίου, συμφωνείτε να τηρείτε τους Όρους του ιστότοπου contact Δημιουργήστε το account σας εδώ, για να κάνετε like, dislike ή report ακατάλληλα/προσβλητικά σχόλια.