• bloomberg
    Sponsored by

    Bloomberg

    Στη Ρωσία του σήμερα οι γιαγιάδες παίζουν στο χρηματιστήριο για να τα βγάλουν πέρα

    • Bloomberg

    Day trader Natalia Orlova. Photographer: Andrey Rudakov/Bloomberg


    Όταν η Natalia Orlova δεν δουλεύει για 400 δολάρια τον μήνα σε ένα εργοστάσιο στη Μόσχα που κατασκευάζει διαστημικούς πυραύλους της εποχής του Ψυχρού Πολέμου, είναι «κολλημένη» σε μια εφαρμογή συναλλαγών που χρησιμοποιεί για να κερδοσκοπεί «παίζοντας» με το πετρέλαιο. Το τελευταίο, μάλιστα, διάστημα, η 54χρονη έβγαλε μια μικρή περιουσία, καθώς η τιμή του πετρελαίου «σκαρφάλωσε» σε υψηλό 3,5 ετών.

    Όπως και χιλιάδες άλλοι Ρώσοι, η Orlova υποστηρίζει ότι αυτού του είδους οι συναλλαγές είναι ο μοναδικός τρόπος για να επιβιώσει με την οικονομική κατάσταση που επικρατεί σήμερα στη Ρωσία. Η ίδια αποταμιεύει αυτήν τη στιγμή χρήματα για να αγοράσει ένα διαμέρισμα για τους δύο εγγονούς της.

    «Οι αγορές είναι το μοναδικό μέρος όπου μπορείς πραγματικά να αλλάξεις τη ζωή σου και να ξεφύγεις από τη φτώχεια», λέει η Orlova, επιδεικνύοντας με χαμόγελο το tablet της. «Από χθες το βράδυ, έχω κερδίσει 1,5 εκατ. ρούβλια ($24.000)», προσθέτει.

    Για την πλειονότητα των Ρώσων, οι μισθοί των οποίων δεν φτάνουν για να πληρώσουν τους λογαριασμούς τους, το ποσό αυτό αντιστοιχεί σε αρκετά χρόνια δουλειάς. Η αλήθεια είναι πως καθώς η Ρωσία προσπαθεί να βγει από την πιο μακροχρόνια περίοδο ύφεσης που έχει γνωρίσει στα 18 χρόνια ηγεμονίας του Πούτιν, σχεδόν τέσσερις στις δέκα οικογένειες δίνουν αγώνα για να έχουν το φαγητό και τα ρούχα που χρειάζονται.

    Την ίδια ώρα, οι αμερικανικές κυρώσεις οδήγησαν σε σημαντικές απώλειες το ρούβλι, με κίνδυνο να αυξηθεί ο πληθωρισμός.

    Υπό αυτές τις συνθήκες, το χρηματιστήριο και οι επενδύσεις σε χρηματοοικονομικά προϊόντα φαντάζουν η μόνη λύση σωτηρίας για τους Ρώσους που προσπαθούν να εκμεταλλευτούν τις διακυμάνσεις για να βγάλουν τα χρήματα που τους λείπουν. Μεταξύ αυτών, είναι και η Orlova.

    Αφού κέρδισε τα πρώτα της χρήματα επενδύοντας σε μετοχές της πετρελαϊκής εταιρείας Yukos, πούλησε τον μικρό πάγκο που είχε σε έναν σταθμό του μετρό της Μόσχας και επένδυσε όλα της τα χρήματα στις αγορές.

    Και για κάποιο διάστημα, τα πήγαινε εξαιρετικά καλά. Μέχρι που ήρθε η κρίση του 2008. Αλλά και το ρωσικό κραχ του 2014. Και τις δύο φορές, αναγκάστηκε να ξαναπιάσει δουλειά ως ωρομίσθια στο διαστημικό κέντρο Khrunichev που κατασκευάζει πυραύλους Proton, για να ξανασταθεί στα πόδια της.

    Όμως, δεν το έβαλε κάτω. Για την Orlova, οι επενδύσεις είναι ο μοναδικός τρόπος να στηρίξει την οικογένειά της. Και το τελευταίο τρίμηνο του 2017, η ρωσίδα γιαγιά κατάφερε να βγάλει 4,5 εκατ. ρούβλια…

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: Πώς τρεις εβδομάδες κυρώσεων κόστισαν σε έναν Ρώσο 3,8 δισ. δολάρια



    ΣΧΟΛΙΑ