ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Εάν δεν έλθουν επενδύσεις τότε το πρόβλημα δεν θα λυθεί. Μόνο με παραγωγικές επενδύσεις θα μειωθεί η ανεργία και θα αυξηθούν οι μισθοί που σήμερα μένουν καθηλωμένοι στα 400 ευρώ. Τα στοιχεία δείχνουν ότι η ανεργία στην Ελλάδα υποχωρεί συνεχώς τα τελευταία τρίμηνα και πλέον βρίσκεται στο 20,5% που παραμένει πολύ υψηλό, ωστόσο, δεν συγκρίνεται σε τίποτα με το ιστορικό υψηλό των προηγούμενων ετών. Όπως όλα δείχνουν η ανεργία μειώνεται με μισθούς… πείνας. Στα 407,15 ευρώ κυμαίνεται ο μηνιαίος μισθός για 582.041 εργαζόμενους βάσει των στοιχείων των ίδιων των επιχειρήσεων, όπως δηλώθηκαν στις Αναλυτικές Περιοδικές Δηλώσεις του ΕΦΚΑ το Μάρτιο του 2017, ενώ ο μέσος μισθός για την πλήρη απασχόληση εμφανίζεται οριακά αυξημένος, στα 1199,35 ευρώ. Ο αριθμός των ασφαλισμένων οι οποίοι έχουν δηλωθεί στις Α.Π.Δ. ανέρχεται σε 1.840.099, ωστόσο δεν είναι δυνατόν να να εξαχθεί συμπέρασμα για την εκτόξευση της μερικής απασχόλησης έναντι της πλήρους, καθώς μετά τη δημιουργία του ΕΦΚΑ στον αριθμό των απασχολούμενων προστίθενται οι δημόσιοι υπάλληλοι αλλά και τα μπλοκάκια με δύο εργοδότες.
Στο σύνολο των κοινών επιχειρήσεων, σε ασφαλισμένους με πλήρη απασχόληση το μέσο ημερομίσθιο ανέρχεται σε 51,06 ευρώ και ο μέσος μισθός σε 1.119,35 ευρώ, ενώ στη μερική απασχόληση ανέρχονται σε 24,04 ευρώ και 407,15 ευρώ αντίστοιχα.
Βασικά στοιχεία μηνιαίας απασχόλησης
Στο σύνολο των ασφαλισμένων η μέση απασχόληση είναι 21,38 ημέρες, στους ασφαλισμένους στις κοινές επιχειρήσεις 21,49 και στους ασφαλισμένους στα οικοδομοτεχνικά έργα 14,41 ημέρες.
Να σημειωθεί ότι στις κοινές επιχειρήσεις η μέση απασχόληση και το μέσο ημερομίσθιο έχουν υπολογιστεί για τις ασφαλιστέες ημέρες, ενώ στα οικοδομοτεχνικά έργα για τις πραγματοποιηθείσες ημέρες.
Στις επιχειρήσεις με λιγότερους από δέκα μισθωτούς, το μέσο ημερομίσθιο πλήρους απασχόλησης ανέρχεται στο 63,31% του μέσου ημερομισθίου των ασφαλισμένων σε επιχειρήσεις με πάνω από δέκα μισθωτούς, ενώ ο μέσος μισθός ανέρχεται σε 60,01%.
Το μέσο ημερομίσθιο των γυναικών στις κοινές επιχειρήσεις με πλήρη απασχόληση αντιπροσωπεύει το 86,51% του αντίστοιχου ημερομισθίου των ανδρών, ενώ στη μερική απασχόληση το 95,78%.
Σύγκριση μεγεθών Μαρτίου 2017-Φεβρουαρίου 2017
Επισημαίνεται ακόμα ότι τo μέσο ημερομίσθιο στις κοινές επιχειρήσεις μειώθηκε κατά 1% τη στιγμή που αυξήθηκε κατά 1,66% στα οικοδομοτεχνικά έργα.
Τέλος, ο αριθμός των ασφαλισμένων στις κοινές επιχειρήσεις αυξήθηκε κατά 4,58%, στα οικοδομοτεχνικά έργα αυξήθηκε κατά 2,48% και στο σύνολο των επιχειρήσεων αυξήθηκε κατά 4,55% ενώ ο αριθμός των αλλοδαπών ασφαλισμένων αυξήθηκε κατά 5,06%.
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- Εθνική Τράπεζα: Έρχεται νέο πρόγραμμα εθελούσιας εξόδου – Όλες οι πληροφορίες
- Alpha Bank: Τα κέρδη-ρεκόρ του 2025 και ο στόχος για αύξηση 11% στα κέρδη ανά μετοχή το 2026
- H σύναξη των πρέσβεων, οι δίμετροι εύζωνες και τα μπιφτεκάκια, τα κόκκινα τρουφάκια, τα 3 χρόνια από τα Τέμπη, τι ήθελε ο Γεραπετρίτης στο FBI
- Τέμπη, τρία χρόνια μετά: Συγκλονιστικές μαρτυρίες στο mononews από δύο γυναίκες που σώθηκαν εκείνη τη μοιραία νύχτα

Μοιραστείτε την άποψή σας
ΣχόλιαΓια να σχολιάσετε χρησιμοποιήστε ένα ψευδώνυμο. Παρακαλούμε σχολιάζετε με σεβασμό. Χρησιμοποιείτε κατανοητή γλώσσα και αποφύγετε διατυπώσεις που θα μπορούσαν να παρερμηνευτούν ή να θεωρηθούν προσβλητικές. Με την ανάρτηση σχολίου, συμφωνείτε να τηρείτε τους Όρους του ιστότοπου contact Δημιουργήστε το account σας εδώ, για να κάνετε like, dislike ή report ακατάλληλα/προσβλητικά σχόλια.