ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Νέα πρόταση για τον τερματισμό του πολέμου στην Ουκρανία φέρεται να έχει καταθέσει η Ουάσινγκτον, ζητώντας σημαντικές παραχωρήσεις από το Κίεβο. Σύμφωνα με το βρετανικό περιοδικό The Economist, οι αμερικανικοί όροι περιλαμβάνουν την εγκατάλειψη της ουκρανικής επιδίωξης για ένταξη στο ΝΑΤΟ, τη δημιουργία αποστρατιωτικοποιημένης ζώνης στο Ντονμπάς και την επαναλειτουργία του αγωγού φυσικού αερίου Nord Stream.
Το δημοσίευμα, το οποίο επικαλείται Ουκρανούς αξιωματούχους, περιγράφει μια συμφωνία που θα συνοδευόταν από χαλάρωση των κυρώσεων κατά της Ρωσίας και δυνατότητα επανέναρξης της ενεργειακής συνεργασίας της Μόσχας με την Ευρώπη.
Στο ίδιο πλαίσιο, η Ρωσία ενδέχεται να αποκτήσει τη δυνατότητα σύναψης επιχειρηματικών συμφωνιών με τις Ηνωμένες Πολιτείες.
Ως αντάλλαγμα για τις παραχωρήσεις που θα καλούνταν να αποδεχθεί, στην Ουκρανία προσφέρεται, σύμφωνα με το The Economist, ένα «επενδυτικό πακέτο» και η προοπτική ένταξης στην Ευρωπαϊκή Ένωση, με την προϋπόθεση ότι θα εγκαταλείψει τον στόχο της ένταξης στη Βορειοατλαντική Συμμαχία.
Διαπραγματεύσεις Ρωσίας – Ουκρανίας τον Νοέμβριο στο Αμπού Ντάμπι
Την ίδια ώρα, η Μόσχα ανακοίνωσε ότι προγραμματίζονται απευθείας διαπραγματεύσεις μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας, με αμερικανική διαμεσολάβηση, κατά το πρώτο δεκαπενθήμερο του Νοεμβρίου στο Αμπού Ντάμπι των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων.
Την ανακοίνωση έκανε την Παρασκευή ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, Ντμίτρι Πεσκόφ.
Η ρωσική πλευρά δήλωσε έτοιμη να επιστρέψει στο τραπέζι των ειρηνευτικών συνομιλιών, οι οποίες βρίσκονται σε αδιέξοδο, μετά τη συνάντηση του Βλαντίμιρ Πούτιν με τον ειδικό απεσταλμένο του Ντόναλντ Τραμπ, Στιβ Γουίτκοφ.
Θετικός στο ενδεχόμενο επανέναρξης των απευθείας διαπραγματεύσεων εμφανίστηκε και ο Ουκρανός πρόεδρος, Βολοντίμιρ Ζελένσκι.
Οι εξελίξεις εντάσσονται στην εντατικοποίηση των διπλωματικών πρωτοβουλιών του Λευκού Οίκου για την επίτευξη συμφωνίας.
Ο Στιβ Γουίτκοφ είχε συνομιλίες την Τρίτη και την Τετάρτη στο Όσλο με τον Βολοντίμιρ Ζελένσκι και Ευρωπαίους ηγέτες, ενώ στη συνέχεια συναντήθηκε στην Αγία Πετρούπολη με τον Βλαντίμιρ Πούτιν.
Μετά τις επαφές αυτές, τόσο η Ουκρανία όσο και η Ρωσία δήλωσαν έτοιμες να επαναλάβουν τις απευθείας συνομιλίες υπό την αιγίδα των ΗΠΑ.
Πούτιν: Στόχος μια οριστική συμφωνία
Παρά την κινητικότητα στο διπλωματικό πεδίο, ο Ρώσος πρόεδρος ξεκαθάρισε ότι η Μόσχα επιδιώκει μια συνολική και οριστική διευθέτηση της σύγκρουσης.
Ο Βλαντίμιρ Πούτιν προειδοποίησε ότι οι διαπραγματεύσεις πρέπει να έχουν ως αποτέλεσμα μια «οριστική συμφωνία» και όχι «κάποιο είδος βραχείας παύσης των εχθροπραξιών», όπως ζητούν το Κίεβο και οι σύμμαχοί του.
Παράλληλα, χαρακτήρισε «πολιτική σχιζοφρένεια» τις αυξανόμενες αναφορές περί πρόθεσης της Ρωσίας να εμπλακεί σε πόλεμο με την Ευρώπη.
Οι επιφυλάξεις για συμμετοχή της Κίνας
Στο μεταξύ, ο Ολεξίι Μπουριατσένκο, Ουκρανός πρόεδρος του Διεθνούς Ινστιτούτου Μελετών Ασφαλείας, υποστήριξε ότι το Κρεμλίνο είναι η μόνη πλευρά που ενδιαφέρεται για πιθανές τριμερείς συνομιλίες μεταξύ Ρωσίας, Ηνωμένων Πολιτειών και Κίνας.
Μιλώντας στο ουκρανικό πρακτορείο UNN, εκτίμησε ότι μια τέτοια διαδικασία θα μπορούσε να θέσει στο τραπέζι τη διευθέτηση του πολέμου χωρίς τη συμμετοχή της Ουκρανίας και της Ευρώπης.
Όπως πρόσθεσε, για την Ουάσινγκτον και το Πεκίνο προτεραιότητα παραμένουν άλλα ζητήματα.
Οι νέες αμερικανικές προτάσεις, όπως παρουσιάζονται από το The Economist, έρχονται ενώ προετοιμάζεται η επανέναρξη των διαπραγματεύσεων, με το καθεστώς των ουκρανικών εδαφών, τη σχέση του Κιέβου με το ΝΑΤΟ και τις κυρώσεις κατά της Ρωσίας να περιλαμβάνονται στα βασικά θέματα που τίθενται προς συζήτηση.
Διαβάστε επίσης
ΥΠΕΞ Αιγύπτου εναντίον Φιντάν: Απορρίπτουμε κατηγορηματικά το τουρκολιβυκό μνημόνιο
Ρωσία: Αμετάβλητα στο 14% τα επιτόκια για δεύτερη φορά
Ρουμανία: Πλοίο στη Μαύρη Θάλασσα εξέπεμψε σήμα κινδύνου – Ένας νεκρός και τρεις αγνοούμενοι
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- Pizza Fan: Για 4 κακουργήματα κατηγορείται ο επικεφαλής και ιδρυτής της Κώστας Αντάρας
- Wall Street: Σε αρνητικό έδαφος ξεκίνησε η συνεδρίαση με πιέσεις από πετρέλαιο και ΤΝ – Στο -1% για ο Dow Jones
- Παπαθανάσης: 4 εκατ. ευρώ για έργα οδοποιίας στην Τρίπολη
- Ουκρανία – Ρωσία: Συμφωνία για κατάπαυση του πυρός στο Όλεσκι από τις 29 Οκτωβρίου
Μοιραστείτε την άποψή σας
ΣχόλιαΓια να σχολιάσετε χρησιμοποιήστε ένα ψευδώνυμο. Παρακαλούμε σχολιάζετε με σεβασμό. Χρησιμοποιείτε κατανοητή γλώσσα και αποφύγετε διατυπώσεις που θα μπορούσαν να παρερμηνευτούν ή να θεωρηθούν προσβλητικές. Με την ανάρτηση σχολίου, συμφωνείτε να τηρείτε τους Όρους του ιστότοπου contact Δημιουργήστε το account σας εδώ, για να κάνετε like, dislike ή report ακατάλληλα/προσβλητικά σχόλια.