ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Αμετάβλητα αναμένεται να διατηρήσει τα επιτόκια η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ (Fed) στην επόμενη συνεδρίαση νομισματικής πολιτικής, αργότερα αυτόν τον μήνα, προτού προχωρήσει σε νέα αύξηση τον Δεκέμβριο, σύμφωνα με δημοσκόπηση του Reuters που δημοσιεύθηκε την Τρίτη.
Οι 94 από τους 100 οικονομολόγους που συμμετείχαν στην έρευνα, η οποία διεξήχθη από τις 16 έως τις 20 Οκτωβρίου, εκτιμούν ότι το εύρος των επιτοκίων θα παραμείνει στο 3,75%-4,00% μετά τη συνεδρίαση της 27ης και 28ης Οκτωβρίου.
Παράλληλα, και οι 100 αναμένουν ότι η Fed θα αυξήσει τα επιτόκια στην τελευταία συνεδρίαση του έτους, στις 8 και 9 Δεκεμβρίου, σύμφωνα με το Reuters. Πρόκειται για σημαντική μεταβολή σε σχέση με την προηγούμενη δημοσκόπηση, στην οποία λιγότεροι από τους μισούς οικονομολόγους προέβλεπαν αύξηση τον Δεκέμβριο.
Τον προηγούμενο μήνα, η Ομοσπονδιακή Επιτροπή Ανοικτής Αγοράς (FOMC), η οποία καθορίζει τα επιτόκια, αύξησε το κόστος δανεισμού για πρώτη φορά από το 2023, με στόχο να συγκρατήσει τις εντεινόμενες πληθωριστικές πιέσεις που τροφοδοτούν οι εκτοξευμένες τιμές της ενέργειας.
Ωστόσο, οι επενδυτές ποντάρουν σε μεγάλο βαθμό ότι η Fed θα αποφύγει μια νέα αύξηση αυτόν τον μήνα, παρότι τα πρόσφατα στοιχεία για τον Σεπτέμβριο έδειξαν μεγαλύτερη άνοδο των τιμών από την αναμενόμενη.
Οι συναλλασσόμενοι παρακολουθούν στενά τις δηλώσεις των αξιωματούχων της κεντρικής τράπεζας. Ο πρόεδρος της Fed, Κέβιν Γουόρς, ακολουθώντας τη στρατηγική που έχει υιοθετήσει από τότε που ανέλαβε τα ηνία της νωρίτερα φέτος, έχει αποφύγει να δώσει συγκεκριμένες ενδείξεις για τις επόμενες κινήσεις.
Άλλοι αξιωματούχοι, μεταξύ των οποίων η πρόεδρος της Fed του Σαν Φρανσίσκο, Μέρι Ντέιλι, υποστηρίζουν ότι, παρότι ενδέχεται να χρειαστούν περαιτέρω αυξήσεις επιτοκίων στο μέλλον, δεν υπάρχει προς το παρόν επιτακτική ανάγκη για άμεση παρέμβαση.
Ο πρόεδρος της Fed της Νέας Υόρκης, Τζον Ουίλιαμς, και ο αντιπρόεδρος της Fed, Φίλιπ Τζέφερσον, έχουν επίσης εκφράσει την προτίμησή τους να αξιολογήσουν περισσότερα οικονομικά στοιχεία προτού προχωρήσουν σε νέα αύξηση.
Σχεδόν το 60% των οικονομολόγων που συμμετείχαν στη δημοσκόπηση του Reuters αναμένει ότι το επιτόκιο πολιτικής θα κορυφωθεί στο εύρος του 4,00%-4,25%. Ωστόσο, ορισμένοι επισήμαναν τον κίνδυνο η Fed να προχωρήσει σε περισσότερες αυξήσεις από όσες εκτιμάται σήμερα.
Διαβάστε επίσης
Salesforce: Εξαγοράζει την πλατφόρμα AI Braze έναντι $5,7 δισ.
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- ΥΠΕΞ: Η γεωγραφία και το Διεθνές Δίκαιο δεν αλλάζουν με μονομερείς και νομικά αβάσιμες αποφάσεις
- Δεσποτόπουλος: Ξαναζεσταμένο φαΐ το τουρκολιβυκό μνημόνιο
- Αιγαίο: 14 παραβιάσεις από πέντε τουρκικά UAV και ένα CN-235
- Συνομιλία Νετανιάχου – Τραμπ: Είμαστε αποφασισμένοι να ολοκληρώσουμε την εξάλειψη του ιρανικού καθεστώτος
Μοιραστείτε την άποψή σας
ΣχόλιαΓια να σχολιάσετε χρησιμοποιήστε ένα ψευδώνυμο. Παρακαλούμε σχολιάζετε με σεβασμό. Χρησιμοποιείτε κατανοητή γλώσσα και αποφύγετε διατυπώσεις που θα μπορούσαν να παρερμηνευτούν ή να θεωρηθούν προσβλητικές. Με την ανάρτηση σχολίου, συμφωνείτε να τηρείτε τους Όρους του ιστότοπου contact Δημιουργήστε το account σας εδώ, για να κάνετε like, dislike ή report ακατάλληλα/προσβλητικά σχόλια.