ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Ομάδα Δημοκρατικών βουλευτών και ένας Ρεπουμπλικανός κατέθεσαν την Παρασκευή νομοσχέδιο με στόχο να μπλοκάρουν τη συμφωνία του προέδρου Ντόναλντ Τραμπ με τον Βλαντίμιρ Πούτιν για το ντίζελ.
Η ψήφιση του νομοσχεδίου θα ήταν δύσκολη, καθώς, ακόμη και εάν έφτανε στο γραφείο του Τραμπ, πιθανότατα θα απαιτούνταν να ξεπεραστεί το προεδρικό βέτο. Παρότι η Ουκρανία διαθέτει ευρεία υποστήριξη στο Καπιτώλιο, το ελεγχόμενο από τους Ρεπουμπλικανούς Κογκρέσο δεν συνεδριάζει μέχρι μετά τις ενδιάμεσες εκλογές και η ηγεσία του κόμματος δεν έχει συνταχθεί με κάποια προσπάθεια περιορισμού των κινήσεων του προέδρου.
Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης αργού πετρελαίου, βενζίνης και ντίζελ κινήθηκαν ελαφρώς υψηλότερα λίγο μετά την ανακοίνωση του νομοσχεδίου, ενώ οι συναλλασσόμενοι αξιολογούσαν παράλληλα τις συνεχιζόμενες ανησυχίες για την προσφορά πετρελαίου από τη Μέση Ανατολή.
Ο βουλευτής Γκρεγκ Μικς, επικεφαλής των Δημοκρατικών στην Επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων της Βουλής των Αντιπροσώπων, κατέθεσε το νομοσχέδιο, το οποίο απαγορεύει ορισμένες επενδύσεις στον ρωσικό ενεργειακό τομέα και ακυρώνει υφιστάμενες και μελλοντικές άδειες του υπουργείου Οικονομικών για πωλήσεις ρωσικών ενεργειακών προϊόντων. Προβλέπει επίσης ότι ορισμένες κυρώσεις κατά του ρωσικού ενεργειακού τομέα θα καταστούν υποχρεωτικές.
Σε ανακοίνωσή του, ο Μικς κατηγόρησε τον Τραμπ ότι «έρχεται όλο και πιο κοντά στον Πούτιν» και του προσφέρει «εκατομμύρια δολάρια για να συνεχίσει να σφαγιάζει Ουκρανούς αμάχους ατιμώρητος».
Το νομοσχέδιο συνυπογράφει ο Ρεπουμπλικανός Ντον Μπέικον από τη Νεμπράσκα, ο οποίος αποχωρεί από το Κογκρέσο. Ο Μπέικον έχει επικρίνει σφοδρά τον Τραμπ για τη συμφωνία με τη Ρωσία, συγκρίνοντάς τον με τον Νέβιλ Τσάμπερλεν.
Ο Ρεπουμπλικανός Μπράιαν Φιτζπάτρικ από την Πενσιλβάνια είχε προηγουμένως ανακοινώσει ότι θα πρότεινε νομοθεσία για την απαγόρευση κάθε αγοράς ρωσικού πετρελαίου. Ωστόσο, δεν περιλαμβανόταν στον κατάλογο των συνυπογραφόντων που δημοσιοποίησε την Παρασκευή ο Μικς.
Το Κογκρέσο είχε ήδη θεσπίσει το 2022 απαγόρευση εισαγωγών ρωσικού πετρελαίου, μετά την εισβολή του Πούτιν στην Ουκρανία.
Οι τιμές του ντίζελ και της βενζίνης έχουν εξελιχθεί σε σημαντικό πολιτικό εμπόδιο για τους Ρεπουμπλικανούς ενόψει των εκλογών.
Η συμφωνία του Τραμπ για την προμήθεια των ΗΠΑ και των διεθνών αγορών με ρωσικό ντίζελ εκτιμάται ευρέως ότι θα έχει ελάχιστη επίδραση στις τιμές βραχυπρόθεσμα. Ωστόσο, μια διαρκής επανέναρξη των εξαγωγών ντίζελ έως το τέλος του έτους —όπως έχουν υποσχεθεί Ρώσοι αξιωματούχοι— θα περιόριζε ουσιαστικά τα ελλείμματα της παγκόσμιας προσφοράς.
Παραμένει, πάντως, ασαφές εάν η Ρωσία θα μπορέσει να εκπληρώσει τις δεσμεύσεις της, καθώς συνεχίζονται οι ουκρανικές επιθέσεις με drones εναντίον διυλιστηρίων.
Εάν αυτές οι ποσότητες δεν φτάσουν στην αγορά, πιθανότατα θα διατηρηθεί η αυξημένη ζήτηση για αμερικανικό αργό και ντίζελ που παράγεται στις ΗΠΑ.
Διαβάστε επίσης
Κυριάκος Μητσοτάκης από Βρυξέλλες: «Δεν θα δεχτούμε καμία έκπτωση σε αγρότες και συνοχή»
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- Μερτς: «Τα 210 δισ. ευρώ των ρωσικών assets πρέπει να παραμείνουν στην Ευρώπη» – Το μήνυμα για Ουκρανία και προϋπολογισμό
- Φον ντερ Λάιεν: Η ΕΕ ετοιμάζει μέτρα για «γρήγορη» προστασία της αγοράς σε περίπτωση εμπορικής σύγκρουσης
- Μακρόν: Έκκληση για «ηρεμία» ενόψει των πανεθνικών διαδηλώσεων στη Γαλλία
- Φον ντερ Λάιεν: Δεν υπάρχει μια μαγική λύση για την ενέργεια, αλλά χρειαζόμαστε ένα σύνολο δράσεων
Μοιραστείτε την άποψή σας
ΣχόλιαΓια να σχολιάσετε χρησιμοποιήστε ένα ψευδώνυμο. Παρακαλούμε σχολιάζετε με σεβασμό. Χρησιμοποιείτε κατανοητή γλώσσα και αποφύγετε διατυπώσεις που θα μπορούσαν να παρερμηνευτούν ή να θεωρηθούν προσβλητικές. Με την ανάρτηση σχολίου, συμφωνείτε να τηρείτε τους Όρους του ιστότοπου contact Δημιουργήστε το account σας εδώ, για να κάνετε like, dislike ή report ακατάλληλα/προσβλητικά σχόλια.