Για να μας βλέπεις πιο συχνά στα αποτελέσματα αναζήτησης: Add mononews.gr on Google

Την ώρα που ο Αντώνης Σαμαράς προετοιμάζει πυρετωδώς το νέο του κόμμα, ο Κώστας Καραμανλής, ο οποίος έχει κρατήσει επικριτική στάση κατά της κυβέρνησης για μία σειρά από ζητήματα και παρεμβαίνει συχνά πυκνά, τηρεί στάση αναμονής ενόψει των εκλογών του 2027.

Πολλοί διερωτώνται πως θα κινηθεί πριν τις κάλπες. Θα κάνει δήλωση συστράτευσης με τη ΝΔ με γνώμονα τη σταθερότητα στο ταραγμένο γεωπολιτικό περιβάλλον; Θα επιλέξει τον δρόμο της σιωπής; Θα γίνει πιο δηκτικός απέναντι στις κυβερνητικές επιλογές; Θα προτρέψει τους ψηφοφόρους της ΝΔ να συσπειρωθούν με τον Κυριάκο Μητσοτάκη, προτάσσοντας το επιχείρημα της αστάθειας που μπορεί να επικρατήσει στη χώρα αν δεν υπάρχει σταθερό τιμόνι στο χέρι; Ποιο είναι το επίπεδο των σχέσεών του σήμερα με τον Αντώνη Σαμαρά; Θα στηρίξει το νέο του κόμμα; Συλλήβδην, η στάση που θα κρατήσει αποτελεί έναν από τους “γρίφους” λίγους μήνες πριν από την εκλογική αναμέτρηση.

1

Η ουδετερότητα πριν τις κάλπες και η σχέση με Σαμαρά

Σύμφωνα με ασφαλείς πηγές του mononews.gr δεν έχει αλλάξει κάτι ως προς την ουδετερότητα που ακολουθεί εδώ και μήνες. Μπορεί ο Κώστας Καραμανλής να ασκεί κριτική στις κυβερνητικές πολιτικές κατά διαστήματα και να παρεμβαίνει όμως, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες,  δεν προτρέπει ούτε αποτρέπει κάποιον σχετικά με τη στάση που θα κρατήσει στις εκλογές. Πρακτικά, δηλαδή, δεν δίνει κάποια… γραμμή στους υποστηρικτές του για το αν θα πρέπει να στραφούν στη ΝΔ ή στον πρώην πρωθυπουργό που ετοιμάζει το νέο του φορέα.  Οι ίδιες πηγές επισημαίνουν πως ο πρώην πρωθυπουργός θα συνεχίσει να παρεμβαίνει, όποτε κρίνει ο ίδιος πως πρέπει να παρέμβει είτε για τα εθνικά είτε για άλλα κοινωνικά ζητήματα που μπορεί να απασχολούν τους πολίτες.

Σε περίπου 10 ημέρες, παραδείγματος χάρη, αναμένεται να μιλήσει σε εκδήλωση της Ένωσης Αποστράτων στο Πολεμικό Μουσείο, όπου μεταξύ άλλων θα αναφερθεί στις ελληνοτουρκικές σχέσεις. Όπως λένε οι ίδιες πληροφορίες, δεν πρόκειται, τουλάχιστον προς ώρας, να κάνει κάποια άμεση παρέμβαση στα “στενά κομματικά” πλαίσιο της “γαλάζιας” παράταξης. Αντίστοιχη, ουδετερότητα τηρεί και απέναντι στον Αντώνη Σαμαρά, ο οποίος για δεύτερη φορά επιλέγει να δημιουργήσει νέο φορέα και να κατέβει στις εκλογές απέναντι στη Νέα Δημοκρατία. Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες  δεν φαίνεται να υπάρχει καθαρή απόσταση μεταξύ Σαμαρά και Καραμανλή, με τους δύο πρώην πρωθυπουργούς να επικοινωνούν τακτικά. Αυτό όμως δεν σημαίνει- απαραίτητα-  πως ο ένας πρώην πρωθυπουργός θα στήριζε ανοιχτά τον άλλον ενόψει των εκλογών.

Η απουσία από τα γενέθλια και η αναφορά Γεωργιάδη- Κυρανάκη

Όπως σχολιάζουν στο παρασκήνιο πολλά “γαλάζια” στελέχη ο Κώστας Καραμανλής αναγνωρίζει πως αποτελεί μέρος της “ψυχής” της ΝΔ και σε αυτό το στάδιο δεν επιθυμεί να παρέμβει, ενώ μία “κίνηση” κατά του Κυριάκου Μητσοτάκη θα δημιουργούσε εσωστρέφεια στο κόμμα με το οποίο είναι ταυτισμένος. Σίγουρα, πάντως ένα “μήνυμα” από τον ίδιο θα ήταν αρκετά σημαντικό για λόγους συσπείρωσης κυρίως των καραμανλικών στελεχών που παραμένουν στη ΝΔ και έχουν συστρατευτεί με την κυβέρνηση στον δρόμο που έχει χαράξει τα τελευταία επτά χρόνια. Αυτό βέβαια δεν φαντάζει πιθανό στην παρούσα φάση.  Πάντως, ο πρώην πρωθυπουργός δεν παρέστη στα γεννέθλια της ΝΔ στο αμαξοστάσιο της ΟΣΥ πριν από 10 ημέρες, το οποίο είναι ενδεικτικό της διαφοροποίησης που έχει επιλέξει αλλά και στο γεγονός ότι- όπως λέγεται παρασκηνιακά-  “δεν έχει αλλάξει κάτι ως προς τη στάση του απέναντι στην κυβέρνηση και τον πρωθυπουργό”.

Στην κυβέρνηση παρακολουθούν τις εξελίξεις και ακολουθείται εκ διαμέτρου αντίθετη στρατηγική από αυτή που έχουν επιλέξει στο Μέγαρο Μαξίμου για τον Αντώνη Σαμαρά. Το τελευταίο 24ωρο καταγράφηκε  η δήλωση του αντιπροέδρου της “γαλάζιας” παράταξης και υπουργού Υγείας, Άδωνι Γεωργιάδη. Στο παρασκήνιο συζητήθηκε έντονα η αναφορά του πως θα προτιμούσε να βλέπει τον Κώστα Καραμανλή περισσότερο ενεργό πολιτικά, επισημαίνοντας ωστόσο ότι η πρόσφατη δημόσια τοποθέτησή του είχε ιδιαίτερη βαρύτητα για τα στελέχη που προέρχονται από τον καραμανλικό χώρο.

“Δεν μου έχει περάσει ποτέ από το μυαλό η ιδέα ότι ο Κώστας Καραμανλής δεν θα είναι στη ΝΔ”, ανέφερε χαρακτηριστικά, προσθέτοντας: “ΝΔ χωρίς Καραμανλή δεν υπάρχει”. Κατά την εκτίμησή του, ο πρώην πρωθυπουργός έστειλε το μήνυμα ότι, παρά τις επιμέρους διαφωνίες, η πολιτική του ταυτότητα παραμένει συνδεδεμένη με τη Νέα Δημοκρατία.  Ήταν η παραπάνω δήλωση έμμεσο κάλεσμα στον πρώην πρωθυπουργό από τον Άδωνι Γεωργιάδη; Σύμφωνα με πληροφορίες επρόκειτο για δήλωση αναγνώρισης αλλά και σεβασμού προς το πρόσωπο του.  Στην ίδια συνέντευξη πάντως ο υπουργός τόνισε με νόημα πως “η συμβίωση με Σαμαρά τελείωσε”, κάτι το οποίο, δεν φαίνεται πως ισχύει και στην περίπτωση του κ. Καραμανλή.

“Οι έννοιες Καραμανλής και ΝΔ είναι ταυτόσημες. Είχαμε και τα γενέθλια τα οποία γιορτάσαμε. Ο κόσμος συνεχίζει και αγαπά τον Καραμανλή. Είναι ένας ηγέτης ταυτισμένος με την παράταξη και ανεξαρτήτως της στάσης που κρατάει χαίρει τον σεβασμό όλων μας”, δήλωσε από την πλευρά του απαντώντας ο γραμματέας της ΝΔ, Κωνσταντίνος Κυρανάκης.

Διαβάστε επίσης

Κόντρα Αγαπηδάκη με Πολάκη στη Βουλή για τα 95 εκατ. ευρώ για την υγεία των παιδιών: «Εδώ δεν είναι κανάλι να κάνετε σόου»

ΠΑΣΟΚ εναντίον Τσίπρα: Δυστυχώς για εσάς, η ιστορία δεν ξαναγράφεται – Συμμεριζόμαστε τον πανικό της ΕΛΑΣ

Παύλος Μαρινάκης: Πρόσθετα μέτρα στήριξης εφόσον δοθεί ευρωπαϊκό «πράσινο φως»