Δεν είναι σωστό να πιστεύουμε στα κουτσομπολιά και να τα ανακυκλώνουμε, γι’ αυτό δεν θα αναφερθούμε στον αστικό μύθο, σύμφωνα με τον οποίο η πρέσβης γέμισε τρία δωμάτια με δώρα όταν ανέλαβε το πόστο στην Αθήνα.
Άλλο τρία δωμάτια των είκοσι τετραγωνικών μέτρων, άλλο τρία δωμάτια των εκατό. Άλλο ένα καμαράκι τίγκα στις επώνυμες τσάντες, άλλο ένας αχανής χώρος γεμάτος βιβλία από δώρα. Ας μείνουμε λοιπόν σε όσα καταλογίζουν στην Κίμπερλι Γκιλφόιλ οι δικοί της άνθρωποι.
Τώρα θα ρωτήσετε ποιοι είναι οι δικοί της άνθρωποι. Σίγουρα όχι ο Πορτοκαλής πρόεδρος, που ξεκαθάρισε «δεν ήταν ποτέ μέλος της οικογένειάς μου, έβγαινε με το γιο μου πριν από πολύ καιρό». Περασμένη, ξεχασμένη. Αλλά επειδή ήθελε να την αδειάσει χωρίς να την αδειάσει, πρόσθεσε ότι «έκανε καλή δουλειά αλλά δεν είμασταν ευχαριστημένοι με αυτά που διαβάζαμε». Έχουν καταγραφεί πολλά στη διάρκεια της θητείας της, περιστατικά που δεν θα έπρεπε να έχουν συμβεί. Γράφτηκε, για παράδειγμα, ότι θέλησε να φάει τσάμπα με συγγενικά της πρόσωπα, σε εστιατόριο όπου ο λογαριασμός έφτασε τις λίγες χιλιάδες ευρώ. Γράφτηκε ότι άλλη φορά ζήτησε τσάμπα δυο κασόνια σαμπάνιας.
Δεν νοείται πρέσβης των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής να ζητεί δωράκια, εκπτώσεις, μπουρμπουλήθρες. Το ήξερε όταν αναλάμβανε, ότι το πιο ακριβό δώρο που μπορεί να δεχτεί από ιδιώτη είναι αξίας 20 δολαρίων ή αθροιστικά μέσα σε ένα χρόνο 50 δολάρια. Το ήξερε επίσης ότι δεν μπορεί να δέχεται περιποιήσεις, φιλοξενίες και εξυπηρετήσεις. Είναι άλλωστε γνωστή στην Αθήνα η ιστορία με προκάτοχό της που αρνιόταν πεισματικά να κοιμηθεί σε σκάφος γνωστού εφοπλιστή. Όχι επειδή θα τον έπιανε ναυτία στην κουκέτα, αλλά επειδή κι αυτό θεωρείται χρηματισμός. Έτσι ο συγκεκριμένος έκανε βόλτα με τον φίλο του τον καραβοκύρη και μετά πήγαινε να κοιμηθεί σε δωμάτιο ξενοδοχείου που πλήρωνε από την τσέπη του.
Η Γκιλφόιλ, λένε οι κακές γλώσσες, δεχόταν και επεδίωκε φιλοξενίες. Τις απαιτούσε ή καλύτερα, ας το βάλουμε στον αόριστο: μία φορά τουλάχιστον απαίτησε να προσκληθεί σε φόρουμ ελληνικού ενδιαφέροντος. Λένε επίσης ότι ταξίδεψε στο Παρίσι με στελέχη του τομέα ενέργειας, αλλά παραμένει ασαφές ποιος πλήρωσε τα αεροπορικά εισιτήρια, τη διαμονή και τις υπόλοιπες δαπάνες. Από τις κακές γλώσσες οι πληροφορίες πέρασαν στις καλές εφημερίδες και γι’ αυτό κάναμε λόγο για όσα της καταλογίζουν οι δικοί της άνθρωποι, οι συντοπίτες της και πρώην συνάδελφοι, για να μην ξεχάσουμε την καριέρα της στην τηλεόραση.
Εδώ τίθεται το ερώτημα: μα καλά, χαζή είναι; Όχι, αλλά είναι πολύ πιθανό να θεωρεί ότι όλοι οι υπόλοιποι είναι χαζοί. Ήξερε τι έκανε και γνωρίζει όλους τους κανόνες του παιχνιδιού και τους νόμους. Εργάστηκε ως εισαγγελέας στο Λος Άντζελες και στο Σαν Φρανσίσκο από το 1996 έως το 2004, πριν πάει στην τηλεόραση. Όταν λοιπόν αυτή η ευφυής γυναίκα στέλνει γραπτό μήνυμα «βάλε εκατό χιλιάρικα στην πιστωτική μου», γραπτό, όχι προφορικό, και μάλιστα σε μια περίοδο που θα έπρεπε να είναι ιδιαίτερα προσεκτική (λίγες μέρες πριν από τον διορισμό της στην πρεσβεία), δείχνει πόσο μεγάλο δίκιο έχουν οι παροιμίες. Εν προκειμένω, «το έξυπνο πτηνό από τη μύτη πιάνεται». Δεν γράφουμε «έξυπνο πουλί» για ευνόητους λόγους.
Διαβάστε επίσης
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- Πάπας Λέων: Διεγνώσθη με αδενοκαρκίνωμα στον πνεύμονα
- Προφυλακιστέοι οι δύο κατηγορούμενη για την επίθεση στον 32χρονο στην Ελευσίνα
- ΕΥΔΑΠ: Πώς προχωράει το επιχειρηματικό story- Τι συζητήθηκε σε συνάντηση στο Μαξίμου
- Βίσση – Καρβέλας: Ποιοι είναι οι δύο κορυφαίοι δικηγόροι πίσω από την πολύκροτη σύγκρουση – Οι ισχυροί πελάτες και οι διαφορετικές διαδρομές τους