Για να μας βλέπεις πιο συχνά στα αποτελέσματα αναζήτησης Add mononews.gr on Google

Η Γαλλία προχωρά κανονικά με το σχέδιό της για την αποστολή συστημάτων αεράμυνας SAMP/T στην Ουκρανία, σύμφωνα με αξιωματούχο του γραφείου του προέδρου Εμανουέλ Μακρόν, ο οποίος ενημέρωσε δημοσιογράφους τη Δευτέρα.

Ο Μακρόν είχε δηλώσει τον περασμένο μήνα ότι η Γαλλία θα αποστείλει περισσότερους αναχαιτιστικούς πυραύλους, πιθανότατα αναφερόμενος στο σύστημα SAMP/T, ανταποκρινόμενος σε αίτημα του Κιέβου για ενίσχυση της ουκρανικής αεράμυνας απέναντι στις εντεινόμενες ρωσικές αεροπορικές επιθέσεις.

1

Ο Γάλλος αξιωματούχος, ο οποίος ζήτησε να μην κατονομαστεί σύμφωνα με τους κυβερνητικούς κανόνες, μίλησε μετά την επίσκεψη κορυφαίων απεσταλμένων από τη Γαλλία, τη Γερμανία και το Ηνωμένο Βασίλειο στην Ουκρανία την Κυριακή.

Όπως ανέφερε, σύμφωνα με ενημέρωση που έλαβαν οι Ευρωπαίοι από Αμερικανούς αξιωματούχους, το Κρεμλίνο έχει δείξει διάθεση να ξεκινήσει νέο γύρο διαπραγματεύσεων με την Ουκρανία μετά τη διεξαγωγή των βουλευτικών εκλογών στη Ρωσία στα τέλη Σεπτεμβρίου.

Η κίνηση του Μακρόν έρχεται την ώρα που η Ευρώπη επιδιώκει να ενισχύσει την άμυνα της Ουκρανίας, ώστε το Κίεβο να βρεθεί σε ισχυρότερη θέση τόσο στο πεδίο της μάχης όσο και σε ενδεχόμενες μελλοντικές ειρηνευτικές συνομιλίες.

Τον Ιούλιο, η γαλλική προεδρία είχε ανακοινώσει ότι θα αναπτύξει δύο συστήματα SAMP/T στην Ουκρανία, τα οποία θα επιστραφούν όταν καταστεί διαθέσιμη η αναβαθμισμένη έκδοση του συστήματος, από το 2027.

Γαλλία και Ιταλία συμφώνησαν επίσης τον Ιούλιο να επιταχύνουν έως τον Οκτώβριο τις παραδόσεις των πυραύλων Aster 30, τους οποίους παράγουν από κοινού. Παράλληλα, παραχώρησαν άδεια για την κατασκευή των συγκεκριμένων πυραύλων —που χρησιμοποιούνται από τα SAMP/T— στην Ουκρανία.

Τον ίδιο μήνα, Παρίσι και Κίεβο κατέληξαν σε προκαταρκτική συμφωνία για την αγορά 16 μαχητικών Rafale της Dassault Aviation, τα οποία προβλέπεται να είναι επιχειρησιακά έως το 2028-2019, όπως αναφέρεται στο αρχικό κείμενο. Η Ουκρανία είχε δηλώσει πέρυσι ότι σχεδιάζει να αποκτήσει συνολικά 100 Rafale.

Διαβάστε επίσης

Τραμπ: «Όχι άλλες πωλήσεις Bombardier στις Ηνωμένες Πολιτείες»

Μπέρνι Έκλεστοουν: Περιπέτεια με τις πορτογαλικές Αρχές – Μετέφερε κυνηγετικό όπλο χωρίς τα απαραίτητα έγγραφα

Ερντογάν: Δεν θα επιτρέψουμε σε κανέναν να παρέμβει στις υποθέσεις της Τουρκίας