Για να μας βλέπεις πιο συχνά στα αποτελέσματα αναζήτησης Add mononews.gr on Google

Στον όρο «non-market» φαίνεται ότι διαφώνησαν οι αξιωματούχοι ΗΠΑ και Κίνας στη συνάντηση των επικεφαλής οικονομικών της Ομάδας των 20 αυτή την εβδομάδα, με τον Αμερικανό υπουργό Οικονομικών Σκοτ ​​Μπέσεντ (Scott Bessent) να «ταράζει εκ νέου τα νερά» αφήνοντας αιχμές, προκαλώντας την αντίδραση της ασιατικής χώρας.  

Υπενθυμίζεται ότι ο Μπέσεντ κατηγόρησε δημόσια την Τρίτη τους Κινέζους αξιωματούχους, ότι εμπόδισαν την ομάδα να εκδώσει κοινό ανακοινωθέν μετά τη διήμερη συνάντηση στο Άσβιλ της Βόρειας Καρολίνας.

1

Η αμερικανική πλευρά απέδωσε αυτό το αδιέξοδο σε διαφωνίες επάνω σε κρίσιμα ζητήματα, από τα κρίσιμα ορυκτά, έως την αναδιάρθρωση χρέους.

Ωστόσο, το πιο σημαντικό σημείο τριβής ήταν οι λέξεις «non-market» (μη αγοραίο), σύμφωνα με πληροφορίες.

Γιατί διαφωνεί η Κίνα

Ο όρος αυτός θεωρήθηκε από Κινέζους αξιωματούχους ως ενός είδους επίθεση σε κρατικές κινεζικές εταιρείες, οι οποίες αποτελούν θεμελιώδη πυλώνα της οικονομίας της χώρας.

Κατά τη διάρκεια των συνομιλιών μάλιστα, η Κίνα πρότεινε να τροποποιηθεί ο όρος για τις εμπορικές ανισορροπίες, χωρίς να στοχοποιούνται οι κρατικές επιχειρήσεις της.

Το υπουργείο Οικονομικών της Κίνας ανέφερε ότι «όλα τα μέρη θα πρέπει να υιοθετήσουν μια ολοκληρωμένη, αντικειμενική και ισορροπημένη άποψη για το ζήτημα των παγκόσμιων ανισορροπιών και θα πρέπει να επιλύσουν ριζικά τα προβλήματα χρέους των αναπτυσσόμενων χωρών προωθώντας την ανάπτυξη».

Σύμφωνα με το Bloomberg, οι Κινέζοι διαπραγματευτές έλαβαν κατ’ ιδίαν υποστήριξη από ορισμένες χώρες για την πρότασή τους, αν και δεν κατάφεραν να καταλήξουν σε συμφωνία με τις ΗΠΑ.

Ο Ντόναλντ Τραμπ ανέφερε ότι οι χώρες θα πρέπει να συμφωνήσουν να «εξαλείψουν τις μη εμπορικές πολιτικές και πρακτικές που επιδεινώνουν τις ανισορροπίες».

Σημειώνεται ότι η κυβέρνηση των ΗΠΑ ορίζει επίσημα τις «μη εμπορικές» πολιτικές και πρακτικές ως κυβερνητικές παρεμβάσεις που στρεβλώνουν το παγκόσμιο εμπόριο υπέρ των εγχώριων βιομηχανιών, συμπεριλαμβανομένης της συμπεριφοράς κρατικών ή ελεγχόμενων επιχειρήσεων.

Ο όρος χρησιμοποιείται εδώ και καιρό από τις ΗΠΑ, στο πλαίσιο κριτικής για τις εμπορικές πρακτικές της Κίνας, με τον Εμπορικό Εκπρόσωπο των ΗΠΑ να περιγράφει μια έρευνα του 2017 ως απάντηση στο «μη εμπορεύσιμο οικονομικό σύστημα» της ασιατικής χώρας.

Η συγκεκριμένη φράση σε ένα ανακοινωθέν της G20, θα μπορούσε να ερμηνευτεί ως κωδικοποιημένη αναφορά στην Κίνα χωρίς να κατονομάζεται ρητά.

«Υποβόσκουσες» εντάσεις

Έτσι, φαίνεται ότι ο εμπορικός πόλεμος μεταξύ των μεγαλύτερων οικονομιών του κόσμου συνεχίζεται «κάτω από το τραπέζι», εβδομάδες πριν ο Κινέζος πρόεδρος Σι Τζινπίνγκ (Xi Jinping) μεταβεί στην Ουάσινγκτον για μια σύνοδο κορυφής υψηλού προφίλ με τον πρόεδρο Τραμπ.

Ο Μπέσεντ, ωστόσο, είναι το βασικό πρόσωπο στη διαχείριση της σχέσης της Ουάσινγκτον με το Πεκίνο, ενώ ηγείται των εμπορικών διαπραγματεύσεων δηλώνοντας έτοιμος να αναλάβει επικεφαλής των διμερών συνομιλιών τις επόμενες εβδομάδες που αφορούν την Τεχνητή Νοημοσύνη (AI).

Ωστόσο, η σημαντική κινητήριος δύναμη των εξαγωγών της Κίνας, παραμένει σημείο ανάφλεξης στις σχέσεις της με τις ΗΠΑ.

Η ασιατική χώρα κατέγραψε εμπορικό πλεόνασμα ρεκόρ ύψους 1,2 τρισεκατομμυρίων δολαρίων το 2025 – αύξηση 20% σε σχέση με το προηγούμενο έτος – κάτι που ο Μπέσεντ έθεσε ως βασικό ζήτημα καθ’ όλη τη διάρκεια της συνάντησης της G20.

Από την άλλη, οι ΗΠΑ παρουσίασαν εμπορικό έλλειμμα περίπου 200 δισεκατομμυρίων δολαρίων με την Κίνα πέρυσι, σύμφωνα με στοιχεία του Γραφείου Οικονομικής Ανάλυσης.

Ο Μπέσεντ ανέφερε ξανά χθες ότι οι πολιτικές της Κίνας καταστέλλουν την εγχώρια ζήτηση και βασίζονται στις εξαγωγές για την ανάπτυξη.

Ισχυριζόμενος ότι περίπου το 4% του ΑΕΠ της χώρας πηγαίνει σε «βιομηχανικές επιδοτήσεις», ο Μπέσεντ κατηγόρησε ανοιχτά την αυτοκινητοβιομηχανία BYD.

Διαβάστε επίσης: 

ΗΠΑ: Στο χαμηλότερο επίπεδο τετραετίας οι ανακοινωμένες απολύσεις

Χρυσός: Μετά την Γαλλία και η Ολλανδία μεταφέρει 86 τόνους από ΗΠΑ και Καναδά στο Λονδίνο

Τουρκία: Υποχώρησε στο 31,5% ο πληθωρισμός, περισσότερο από τις εκτιμήσεις – Ενισχύονται τα σενάρια μείωσης επιτοκίων