ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Το οικονομικό πρόγραμμα της Ελληνικής Αριστερής Συμπαράταξης (ΕΛ.Α.Σ.) παρουσιάζει από τη Θεσσαλονίκη ο Αλέξης Τσίπρας.
Μεταξύ των βασικών εξαγγελιών του πρώην πρωθυπουργού και προέδρου της ΕΛ.Α.Σ. περιλαμβάνονται η δημιουργία Εθνικού Ταμείου Σύγκλισης και η καθιέρωση Πατριωτικής Εισφοράς, με στόχο τη δίκαιη ανάπτυξη και την ισόρροπη κατανομή του πλούτου.
Σε δύο κεντρικούς άξονες στηρίζεται το οικονομικό πρόγραμμα που παρουσίασε ο Αλέξης Τσίπρας: την αλλαγή του αναπτυξιακού μοντέλου και την ενίσχυση της φορολογικής δικαιοσύνης.
Σύμφωνα με τον πρώην πρωθυπουργό, η νέα αναπτυξιακή στρατηγική θα βασιστεί σε μια σύγχρονη βιομηχανική πολιτική με σαφείς εθνικές προτεραιότητες, στη δημιουργία Εθνικού Ταμείου Σύγκλισης και στην καθιέρωση «Πατριωτικής Εισφοράς». Παράλληλα, προβλέπονται φορολογικές ελαφρύνσεις για τις οικογένειες και τις μικρές επιχειρήσεις.
Ο Αλέξης Τσίπρας χαρακτήρισε «μεγάλο στοίχημα» την αποκατάσταση της αξίας της εργασίας, ενώ αναφέρθηκε και στην κατάργηση των Πανελλαδικών Εξετάσεων, χωρίς να παρουσιάσει αναλυτικά τον τρόπο εφαρμογής της αλλαγής.
Εθνικό Ταμείο Σύγκλισης
Παρουσιάζοντας την πρώτη δέσμευση, ο Αλέξης Τσίπρας υποστήριξε ότι στόχος δεν είναι οι εργαζόμενοι «να δουλεύουν περισσότερο για λιγότερα», αλλά να αυξηθεί η απόδοση και η αξία της εργασίας τους.
Κεντρικό εργαλείο της νέας αναπτυξιακής στρατηγικής θα είναι το Εθνικό Ταμείο Σύγκλισης, το οποίο περιέγραψε ως «τη νέα επενδυτική μηχανή της επόμενης δεκαετίας».
Το Ταμείο προβλέπεται να διαθέτει πρωτογενή κεφάλαια 12 δισ. ευρώ σε ορίζοντα τετραετίας. Μεταξύ των πηγών χρηματοδότησης ανέφερε το εθνικό σκέλος του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων, τη συμμετοχή εγχώριων επιχειρήσεων και την ανακατεύθυνση των εσόδων από τη Golden Visa.
Με τη μόχλευση ιδιωτικών κεφαλαίων, η επενδυτική δυνατότητα θα μπορούσε, σύμφωνα με τον ίδιο, να προσεγγίσει τα 25 δισ. ευρώ την πρώτη τετραετία και να ξεπεράσει τα 50 δισ. ευρώ σε βάθος δεκαετίας.
«Το Ταμείο δεν μοιράζει επιδοτήσεις. Χρηματοδοτεί στόχους με δημόσιο έλεγχο, ώριμα έργα και μετρήσιμο αποτέλεσμα», επισήμανε.
«Πατριωτική Εισφορά» στο ισχυρότερο 1%
Η δεύτερη δέσμευση αφορά τη δικαιότερη κατανομή του παραγόμενου πλούτου. Όπως ανέφερε ο Αλέξης Τσίπρας, η επιδίωξη δεν είναι η οριζόντια αύξηση των φόρων, αλλά η μεγαλύτερη συνεισφορά όσων διαθέτουν υψηλότερη οικονομική επιφάνεια, παράλληλα με την ελάφρυνση της μισθωτής εργασίας και της μικρής επιχειρηματικότητας.
Στο πλαίσιο αυτό, πρότεινε την επιβολή «Πατριωτικής Εισφοράς» στο οικονομικά ισχυρότερο 1% των Ελλήνων. Η εισφορά θα αντιστοιχεί σε ένα ευρώ ετησίως ανά 100 ευρώ καθαρής περιουσίας και θα αντικαθιστά άλλες γενικές επιβαρύνσεις πάνω στην ίδια περιουσία.
«Ένα τοις εκατό στο ισχυρότερο ένα τοις εκατό, για το εκατό τοις εκατό της κοινωνίας. Είναι όρος κοινωνικής συνοχής», δήλωσε.
Φοροελαφρύνσεις και «δεύτερη ευκαιρία»
Στο πεδίο της φορολογίας, ο πρώην πρωθυπουργός εξήγγειλε τον διπλασιασμό της έκπτωσης φόρου για τις οικογένειες με παιδιά, την κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος για όλες τις επιχειρήσεις και την εξάλειψη της προκαταβολής φόρου για τις ατομικές επιχειρήσεις.
Παράλληλα, πρότεινε τη μείωση της προκαταβολής φόρου για τα νομικά πρόσωπα.
Αναφέρθηκε επίσης στη δημιουργία μιας ουσιαστικής «δεύτερης ευκαιρίας» για δανειολήπτες και εγγυητές που έχασαν την περιουσία τους λόγω δανείων της περιόδου της οικονομικής κρίσης. Σύμφωνα με την πρόταση, οι δικαιούχοι θα μπορούν να ανακτούν φορολογική και ασφαλιστική ενημερότητα, ώστε να επιστρέφουν στην οικονομική δραστηριότητα.
Πέντε υπουργεία εκτός Αττικής
Σημαντικό μέρος του προγράμματος αφορά τη διοικητική αποκέντρωση και τη μετάβαση από το σημερινό συγκεντρωτικό μοντέλο σε μια «πολυκεντρική Ελλάδα».
Ο Αλέξης Τσίπρας πρότεινε τη σταδιακή μεταφορά πέντε υπουργείων εκτός Αττικής σε βάθος δεκαετίας:
-Του Βιομηχανίας στη Θεσσαλονίκη.
-Του Αγροτικής Ανάπτυξης στη Λάρισα.
-Του Τουρισμού στο Ηράκλειο Κρήτης.
-Του Νησιωτικής Πολιτικής στη Λέσβο.
-Του Ψηφιακής Πολιτικής στην Κοζάνη.
Παράλληλα, εξήγγειλε τη δημιουργία Ειδικής Ζώνης Αμυντικής Βιομηχανίας στη Θράκη.
Κατώτατος μισθός 1.000 ευρώ
Για την αγορά εργασίας, ο πρόεδρος της ΕΛ.Α.Σ. έθεσε ως στόχο την αύξηση του κατώτατου μισθού στα 1.000 ευρώ εντός του 2027 και του μέσου μισθού πλήρους απασχόλησης στα 1.800 ευρώ έως το τέλος της τετραετίας.
Η αύξηση των αποδοχών θα υποστηριχθεί, σύμφωνα με τον σχεδιασμό, από την επαναφορά των συλλογικών διαπραγματεύσεων, την ενίσχυση των κλαδικών συμβάσεων και τη σύνδεση των μισθολογικών αυξήσεων με την παραγωγικότητα.
Για τους φοιτητές περιφερειακών πανεπιστημίων που σπουδάζουν μακριά από τον τόπο κατοικίας τους προβλέπεται υποτροφία 500 ευρώ τον μήνα, για δέκα μήνες τον χρόνο.
Ο Αλέξης Τσίπρας ανακοίνωσε επίσης αρχικές αυξήσεις 300 ευρώ τον μήνα για τους εκπαιδευτικούς και κατά μέσο όρο 500 ευρώ για τους γιατρούς και τους νοσηλευτές του ΕΣΥ.
Παρεμβάσεις κατά της ακρίβειας
Για την αντιμετώπιση του αυξημένου κόστους ζωής, το πρόγραμμα προβλέπει:
-Μείωση του ΦΠΑ στο 6% για βασικά είδη διατροφής και προσωπικής υγιεινής.
-Δημιουργία ψηφιακού παρατηρητηρίου τιμών ανά κωδικό προϊόντος.
-Κατάργηση της συμμετοχής των συνταξιούχων στο κόστος των φαρμάκων.
-Δημιουργία Εθνικού Συστήματος Φροντίδας ηλικιωμένων και ατόμων με αναπηρία.
Ενέργεια και κλιματική πολιτική
Στον ενεργειακό τομέα, ο Αλέξης Τσίπρας παρουσίασε ως βασικό στόχο τη διαμόρφωση ενός καθαρότερου, οικονομικότερου και ασφαλέστερου συστήματος.
Το σχέδιο περιλαμβάνει την ανάπτυξη ελληνικής αλυσίδας αξίας, με γραμμή συναρμολόγησης φωτοβολταϊκών, μονάδα συστημάτων αποθήκευσης ελληνικού σχεδιασμού και ολοκλήρωση της ηλεκτρικής διασύνδεσης των νησιών.
Για την κλιματική πολιτική έθεσε στόχους μείωσης των εκπομπών κατά 55% έως το 2030 και 80% έως το 2040, καθώς και επίτευξης κλιματικής ουδετερότητας μέχρι το 2050.
Εξήγγειλε ακόμη σταθερό προϋπολογισμό για την πρόληψη φυσικών καταστροφών, ενοποίηση της προστασίας των δασών με τη δασοπυρόσβεση και μετατροπή των οκτάμηνων συμβάσεων 2.300 εποχικών πυροσβεστών σε δωδεκάμηνες.
Στο ζήτημα των υδάτων πρότεινε εθνικό σχέδιο διαχείρισης, με ενιαία ευθύνη ανά λεκάνη απορροής και σταθερή χρηματοδότηση.
Μείωση των λογαριασμών ρεύματος κατά 30%
Ο πρώην πρωθυπουργός δεσμεύτηκε για μεσοσταθμική μείωση των λογαριασμών ηλεκτρικής ενέργειας κατά 30%, καθώς και για απαγόρευση των διακοπών ρεύματος σε νοικοκυριά που αποδεδειγμένα αδυνατούν να πληρώσουν.
Για κάθε νοικοκυριό προβλέπεται μια ελάχιστη εγγυημένη ποσότητα ενέργειας σε σταθερή και προσιτή τιμή.
Παράλληλα, πρότεινε την ενίσχυση του δημόσιου στρατηγικού ρόλου της ΔΕΗ, ώστε να λειτουργεί ως εγγυητής του βασικού τιμολογίου, αγοραστής και διαθέτης εγχώριας καθαρής ενέργειας και επενδυτικός πυλώνας για τα δίκτυα και την αποθήκευση.
50.000 προσιτές στεγαστικές επιλογές
Για την αντιμετώπιση της στεγαστικής κρίσης, ο Αλέξης Τσίπρας πρότεινε τη δημιουργία Εθνικού Συστήματος Προσιτής Κατοικίας και την αξιοποίηση δημόσιας και δημοτικής γης χωρίς εκποίηση της δημόσιας περιουσίας.
Το πρόγραμμα προβλέπει χρηματοδότηση για την ανακαίνιση κλειστών κατοικιών, με αντάλλαγμα τη διάθεσή τους σε προσιτό ενοίκιο για συγκεκριμένο χρονικό διάστημα. Παράλληλα, οι δήμοι θα αποκτήσουν τη δυνατότητα περιορισμού των βραχυχρόνιων μισθώσεων σε περιοχές όπου εκτοπίζονται οι μόνιμοι κάτοικοι.
Στόχος είναι η δημιουργία 50.000 νέων προσιτών στεγαστικών επιλογών μέσα σε τέσσερα χρόνια και η ίδρυση Οργανισμού Κοινωνικά Προσιτής Κατοικίας.
Το πολιτικό δίλημμα και η κριτική στην κυβέρνηση
Ο Αλέξης Τσίπρας υποστήριξε ότι το σχέδιό του αποσκοπεί σε μια συνολική αλλαγή πορείας και όχι σε μια απλή κυβερνητική εναλλαγή. Παρουσίασε, μάλιστα, το δίλημμα των επόμενων εκλογών ως επιλογή μεταξύ «διαφθοράς ή εντιμότητας».
Ασκώντας κριτική στη Νέα Δημοκρατία, χαρακτήρισε την επταετία της διακυβέρνησής της «μεγάλη χαμένη ευκαιρία», παρά την αυτοδυναμία, τον διαθέσιμο χρόνο και τους αυξημένους ευρωπαϊκούς πόρους.
Στο πεδίο της εξωτερικής πολιτικής αναφέρθηκε στη διεθνή αβεβαιότητα και στην κλιμάκωση της τουρκικής προκλητικότητας, τονίζοντας ότι η Ελλάδα οφείλει να προστατεύσει την ασφάλεια και τα κυριαρχικά της δικαιώματα, συμβάλλοντας ταυτόχρονα στην ειρήνη και τη σταθερότητα της περιοχής.
Κλείνοντας, συνόψισε το πρόγραμμά του σε τρεις φράσεις: «Να παράγουμε περισσότερο. Να μοιραζόμαστε δικαιότερα. Να ζούμε καλύτερα».
«Δεν ζητάμε μια ακόμη κυβερνητική εναλλαγή. Ζητάμε αλλαγή πορείας», κατέληξε.
Δείτε την εκδήλωση:
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- Πακέτα internet: Ρίχνει τις τιμές η Telekom – Πώς εξελίσσεται η μάχη με τη ΔΕΗ
- Άδωνις Γεωργιάδης στο mononews: Τσίπρας και Ανδρουλάκης δεν ξέρουν τι τους γίνεται και θέλουν να κυβερνήσουν
- Τέλος οι διαχειριστές από τις πολυκατοικίες; – Ερχονται μεγάλες ανατροπές
- AKTOR: Διπλή ψήφος εμπιστοσύνης με στόχο πάνω από 15 ευρώ από Ambrosia και Euroxx
Μοιραστείτε την άποψή σας
ΣχόλιαΓια να σχολιάσετε χρησιμοποιήστε ένα ψευδώνυμο. Παρακαλούμε σχολιάζετε με σεβασμό. Χρησιμοποιείτε κατανοητή γλώσσα και αποφύγετε διατυπώσεις που θα μπορούσαν να παρερμηνευτούν ή να θεωρηθούν προσβλητικές. Με την ανάρτηση σχολίου, συμφωνείτε να τηρείτε τους Όρους του ιστότοπου contact Δημιουργήστε το account σας εδώ, για να κάνετε like, dislike ή report ακατάλληλα/προσβλητικά σχόλια.