Για να μας βλέπεις πιο συχνά στα αποτελέσματα αναζήτησης Add mononews.gr on Google

Νέο διαγωνισμό για την ανάπλαση και αξιοποίηση των εγκαταστάσεων του Τάε Κβο Ντο στον Φαληρικό Όρμο προετοιμάζει, σύμφωνα με πληροφορίες, η Περιφέρεια Αττικής, με στόχο τη μετατροπή του ολυμπιακού ακινήτου σε έναν σύγχρονο συνεδριακό χώρο.

Ο διαγωνισμός αναμένεται να βγει στον «αέρα» μέσα στο 2027 και θα αποτελέσει ουσιαστικά το επόμενο μεγάλο βήμα της ανάπλασης του παραλιακού μετώπου, μετά το Μητροπολιτικό Πάρκο «Αέναον» στον Φαληρικό Όρμο, για το οποίο χθες μπήκαν οι υπογραφές με τους κατασκευαστές.

1

Το χρονοδιάγραμμα που βρίσκεται στο τραπέζι, σύμφωνα με πληροφορίες, προβλέπει την ολοκλήρωση της διαγωνιστικής διαδικασίας εντός του 2027, έτσι ώστε τον Ιανουάριο του 2028 να εγκατασταθεί ο κατασκευαστής και να ξεκινήσουν οι εργασίες αναγέννησης των εγκαταστάσεων.

Ο στόχος είναι, όταν το 2029 παραδοθεί στους πολίτες το νέο Μητροπολιτικό Πάρκο «Αέναον», να έχει ολοκληρωθεί και η ανάπλαση του Τάε Κβο Ντο, δημιουργώντας έναν ενιαίο πόλο πρασίνου, αναψυχής, πολιτισμού και συνεδριακών δραστηριοτήτων στο παράκτιο μέτωπο της Αττικής.

Έτοιμη η μελέτη

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, η μελέτη για το project του Τάε Κβο Ντο έχει ήδη ολοκληρωθεί, ενώ το συνολικό σχέδιο αναμένεται να παρουσιαστεί στον πρωθυπουργό έως το τέλος του μήνα.

Ο σχεδιασμός προβλέπει την αναγέννηση και τον εκσυγχρονισμό των υφιστάμενων εγκαταστάσεων, με στόχο τη δημιουργία ενός σύγχρονου συνεδριακού κέντρου που θα μπορεί να φιλοξενεί μεγάλες διοργανώσεις και να λειτουργήσει συμπληρωματικά με τις νέες υποδομές που αναπτύσσονται στον Φαληρικό Όρμο.

Πρόκειται, άλλωστε, για μία συζήτηση που έχει ανοίξει εδώ και χρόνια, καθώς η Αθήνα εξακολουθεί να αναζητεί έναν μεγάλο συνεδριακό χώρο διεθνών προδιαγραφών. Το Τάε Κβο Ντο είχε εξεταστεί και στο παρελθόν για αντίστοιχη αξιοποίηση, χωρίς ωστόσο να προχωρήσει το σχέδιο, καθώς προηγούμενος διαγωνισμός της ΕΤΑΔ είχε αποβεί άγονος.

Αυτή τη φορά, όμως, το project επιχειρείται να ενταχθεί σε ένα πολύ ευρύτερο σχέδιο, ώστε το ακίνητο να μην αντιμετωπιστεί ως μια μεμονωμένη επένδυση, αλλά ως συνέχεια της συνολικής ανάπλασης του παραλιακού μετώπου.

Στο «κυνήγι» χρηματοδότησης 140 εκατ. ευρώ

Παράλληλα, σύμφωνα με πληροφορίες, η Περιφέρεια Αττικής βρίσκεται σε διαδικασία εξεύρεσης χρηματοδότησης ύψους περίπου 140 εκατ. ευρώ για τη δεύτερη φάση της συνολικής ανάπλασης του παραλιακού μετώπου.

Η αξιοποίηση του Τάε Κβο Ντο αποτελεί ένα από τα σημαντικότερα κομμάτια του σχεδιασμού, καθώς πρόκειται για ένα μεγάλο ολυμπιακό ακίνητο που παραμένει ουσιαστικά αναξιοποίητο από τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2004.

Το ακίνητο έχει περάσει στον σχεδιασμό της Περιφέρειας μέσω της συμφωνίας παραχώρησης με την ΕΤΑΔ. Η παραχώρηση έχει διάρκεια 40 ετών, με δυνατότητα παράτασης για ακόμη 20 χρόνια, και συνδέεται άμεσα με την ανάπλαση του Φαληρικού Όρμου.

Μάλιστα, έως το τέλος του 2027 προβλέπεται μεταβατική περίοδος, κατά την οποία η Περιφέρεια θα πρέπει να προχωρήσει στις απαραίτητες μελέτες και ενέργειες για την ανάπλαση και αξιοποίηση του ακινήτου, καθώς και στην εξασφάλιση της χρηματοδότησης. Το συγκεκριμένο χρονικό ορόσημο συμπίπτει πλέον με τον σχεδιασμό για την προκήρυξη του νέου διαγωνισμού.

Το Τάε Κβο Ντο αποτελεί τμήμα της Ζώνης ΙΙΙ του Ολυμπιακού Πόλου Φαλήρου, με το ακίνητο να εκτείνεται σε περίπου 148 στρέμματα. Στην παραχώρηση περιλαμβάνονται επίσης η ζώνη αιγιαλού και δικαιώματα χρήσης του θαλάσσιου χώρου μπροστά από τις εγκαταστάσεις.

Διαβάστε επίσης:

Συμμαχία Χαρδαλιά – ΕΤΑΔ για την αξιοποίηση του Τάε Κβο Ντο στο Φάληρο

Μητσοτάκης για ΑΕΝΑΟΝ: «Διαβατήριο αξιοπιστίας» τα έργα υποδομών – Άλμα ανάπτυξης η επόμενη τετραετία