ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Κατά των ΗΠΑ στρέφεται ο πρόεδρος της Bundesbank, Γιοακίμ Νάγκελ (Joachim Nagel) για την πώληση ευρώ σε μια πρόσφατη προσπάθεια στήριξης του ιαπωνικού γεν, χωρίς να συμβουλευτεί τους Ευρωπαίους εταίρους.
«Φυσικά, θα ήταν επιθυμητό – και αυτή ήταν και η συνήθης πρακτική στο παρελθόν – να υπάρξει συντονισμός και διαβούλευση εκ των προτέρων σχετικά με τέτοιες παρεμβάσεις», δήλωσε ο Νάγκελ κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στο Άσβιλ της Βόρειας Καρολίνας, όπου συμμετέχει σε συνάντηση των επικεφαλής οικονομικών και κεντρικών τραπεζών της G20.
Υπενθυμίζεται ότι η Ιαπωνία παρενέβη στην αγορά συναλλάγματος στα τέλη Ιουλίου, με τον Αμερικανό υπουργό Οικονομικών Σκοτ Μπέσεντ (Scott Bessent) να επιβεβαιώνει στις αρχές Αυγούστου ότι οι ΗΠΑ βοήθησαν στην καταπολέμηση των «άτακτων» κινήσεων του γεν.
Αργότερα, δημοσιεύματα αποκάλυψαν ότι είχαν χρησιμοποιήσει ευρώ αντί για δολάρια, σε μια άνευ προηγουμένου παραβίαση μακροχρόνιων συμβάσεων.
«Αυτό το ζήτημα τέθηκε και συζητήθηκε ανοιχτά εδώ», είπε ο Νάγκελ.
«Νομίζω ότι άγγιξε μια ευαίσθητη χορδή – με τη θετική έννοια – καθώς ο κόσμος κατάλαβε γιατί εμείς στην Ευρώπη, στο Ευρωσύστημα, δεν ήμασταν ακριβώς ενθουσιασμένοι που δεν είχε υπάρξει προηγούμενος συντονισμός εδώ».
Η τελευταία φορά που οι ΗΠΑ και η Ιαπωνία παρενέβησαν για το γεν ήταν το 2011, όταν η Ομάδα των Επτά χωρών βοήθησαν στην αποδυνάμωση του υπερβολικά ισχυρού νομίσματος.
«Αυτό που έχει σημασία τώρα, κοιτάζοντας μπροστά, είναι ότι εάν ληφθούν ποτέ ξανά τέτοια μέτρα, απλώς αναμένω να συντονιστούν μεταξύ τους εκ των προτέρων», δήλωσε ο Νάγκελ.
Πιέσεις για αύξηση των επιτοκίων
Υπενθυμίζεται ότι ο Μπέσεντ, εκτίμησε χθες ότι η ιαπωνική κυβέρνηση και η Τράπεζα της Ιαπωνίας θα προχωρήσουν σε παρεμβάσεις που θα ενισχύσουν το γεν, αφήνοντας να εννοηθεί ότι μια αύξηση επιτοκίων βρίσκεται πλέον πολύ κοντά.
«Έχω πληροφορίες που δεν έχει η αγορά και πιστεύω ότι η ιαπωνική κυβέρνηση και η Τράπεζα της Ιαπωνίας θα κάνουν κινήσεις που θα οδηγήσουν σε ισχυρότερο γεν», δήλωσε στο CNBC.
Ερωτηθείς αν αυτό σημαίνει αύξηση επιτοκίων, απάντησε ότι η αγορά ουσιαστικά την προεξοφλεί.
Οι δηλώσεις του προκάλεσαν άμεση αντίδραση στην αγορά συναλλάγματος, με το γεν να ενισχύεται έναντι του δολαρίου. Το αμερικανικό νόμισμα υποχωρούσε κατά 0,23%, στα 159,68 γεν, καθώς οι επενδυτές αύξησαν τα στοιχήματα για πιθανή κίνηση της Τράπεζας της Ιαπωνίας ήδη από τον Σεπτέμβριο.
Ο Μπέσεντ αναμένεται επίσης να έχει συνομιλίες με τον διοικητή της Τράπεζας της Ιαπωνίας, Καζούο Ουέντα, στο περιθώριο της συνόδου των υπουργών Οικονομικών της G20 στο Άσβιλ της Βόρειας Καρολίνας.
Διαβάστε επίσης:
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- Γερμανία: Η Ρωσία είναι υπεύθυνη για την υβριδική επίθεση στο αεροδρόμιο της Λειψίας
- Γαλλία: Τέταρτο κύμα καύσωνα προ των πυλών – Άνω των 35°C αναμένεται να φτάσει το θερμόμετρο
- Χρυσός: Βουτιά αγγίζοντας χαμηλό 2 εβδομάδων – Το sell-off στα ομόλογα και τα στοιχήματα για αύξηση επιτοκίων
- Οδηγούμε το ηλεκτρικό Peugeot e408
Μοιραστείτε την άποψή σας
ΣχόλιαΓια να σχολιάσετε χρησιμοποιήστε ένα ψευδώνυμο. Παρακαλούμε σχολιάζετε με σεβασμό. Χρησιμοποιείτε κατανοητή γλώσσα και αποφύγετε διατυπώσεις που θα μπορούσαν να παρερμηνευτούν ή να θεωρηθούν προσβλητικές. Με την ανάρτηση σχολίου, συμφωνείτε να τηρείτε τους Όρους του ιστότοπου contact Δημιουργήστε το account σας εδώ, για να κάνετε like, dislike ή report ακατάλληλα/προσβλητικά σχόλια.