Menu
-0.41%
Τζίρος: 19.27 εκατ.

Ευρωαγορές: Νευρικότητα εν μέσω αναζωπύρωσης των εχθροπραξιών στη Μέση Ανατολή

Sports

Ligue 1: Από τα δισεκατομμύρια των τηλεοπτικών στο ξεπούλημα των ποδοσφαιριστών

Comments

Η υποχώρηση των εσόδων από τα τηλεοπτικά δικαιώματα της Ligue 1 έχει άμεσες συνέπειες στον τρόπο λειτουργίας των γαλλικών συλλόγων. Οι διοικήσεις καλούνται να περιορίσουν τις δαπάνες, να αναθεωρήσουν τους προϋπολογισμούς τους και να στηριχθούν περισσότερο στις πωλήσεις ποδοσφαιριστών, προκειμένου να καλύψουν τις οικονομικές τους ανάγκες.

Η ανάδειξη και η μεταπώληση ταλέντων αποτελούν εδώ και χρόνια βασικά χαρακτηριστικά του γαλλικού ποδοσφαίρου. Η κρίση στην τηλεοπτική αγορά, όμως, ενισχύει την εξάρτηση από αυτή τη δραστηριότητα. Για συλλόγους που δυσκολεύονται να εξασφαλίσουν επαρκή σταθερά έσοδα, μια σημαντική μεταγραφή μπορεί να καθορίσει το ύψος του διαθέσιμου προϋπολογισμού και τη δυνατότητα διατήρησης του υπόλοιπου ρόστερ.

1

Την ίδια στιγμή, η λίγκα επιχειρεί να ανακτήσει τον έλεγχο της εμπορικής αξιοποίησης του πρωταθλήματος μέσω του Ligue 1+. Η επιτυχία του εγχειρήματος αποκτά ιδιαίτερη σημασία για τις ομάδες, που χρειάζονται μεγαλύτερη προβλεψιμότητα στις εισπράξεις τους.

Από τα 1,153 δισ. ευρώ στην κατάρρευση της συμφωνίας

Το σημείο αναφοράς παραμένει ο διαγωνισμός του 2018. Τότε, η γαλλική επαγγελματική λίγκα ανακοίνωσε συμφωνίες για τα εγχώρια τηλεοπτικά δικαιώματα της περιόδου 2020-2024 συνολικής ετήσιας αξίας 1,153 δισ. ευρώ. Από αυτά, τα 780 εκατ. ευρώ ετησίως αντιστοιχούσαν στη συμφωνία με τη Μεντιαπρό. Οι σύλλογοι προετοιμάζονταν για μια σημαντική αύξηση των τηλεοπτικών τους εσόδων.

Η συμφωνία κατέρρευσε το 2020, λίγους μήνες μετά την έναρξη εφαρμογής της, προκαλώντας σοβαρό χρηματοδοτικό κενό. Οι προσδοκίες πάνω στις οποίες είχαν στηριχθεί οι προϋπολογισμοί αποδείχθηκαν επισφαλείς και η λίγκα οδηγήθηκε σε αναζήτηση νέων τηλεοπτικών συνεργατών υπό πίεση.

Η απόσταση από εκείνες τις αποτιμήσεις αποτυπώθηκε στη συμφωνία με το DAZN και το beIN Sports για τον κύκλο που θα ξεκινούσε το 2024. Η συνολική ετήσια αξία της διαμορφώθηκε περίπου στα 500 εκατ. ευρώ, έναντι 726,5 εκατ. ευρώ την περίοδο 2016-2020. Ακολούθησε η πρόωρη λήξη της συνεργασίας με το DAZN, προσθέτοντας νέα αβεβαιότητα στον οικονομικό σχεδιασμό.

Οι μεταγραφές καλύπτουν μέρος του ελλείμματος

Τα οικονομικά αποτελέσματα δείχνουν πόσο κρίσιμη έχει γίνει η μεταγραφική δραστηριότητα. Σύμφωνα με τα δημοσιευμένα στοιχεία της έκθεσης της DNCG για τη σεζόν 2024-25, οι σύλλογοι της Ligue 1 κατέγραψαν συνολικές καθαρές ζημιές περίπου 466 εκατ. ευρώ, παρότι το αποτέλεσμα από τις μεταγραφικές πράξεις ήταν θετικό κατά περίπου 743 εκατ. ευρώ. Στο σύνολο των δύο επαγγελματικών κατηγοριών, οι καθαρές ζημιές έφτασαν τα 542 εκατ. ευρώ.

Τα ποσά αυτά αφορούν διαφορετικά μεγέθη από την αξία των τηλεοπτικών συμβολαίων. Αποτυπώνουν, ωστόσο, το ευρύτερο πρόβλημα βιωσιμότητας, καθώς ακόμη και η σημαντική συνεισφορά των μεταγραφών άφησε μεγάλο τελικό έλλειμμα. Στην επιδείνωση των λογαριασμών συνέβαλε επίσης η υποχώρηση των έκτακτων εσόδων που συνδέονταν με τη συμφωνία με τη CVC.

Η Μονακό, η Λιόν, η Λιλ και η Ρεν συγκαταλέγονται στους συλλόγους με παράδοση στην ανάδειξη και εμπορική αξιοποίηση ποδοσφαιριστών. Το μοντέλο στηρίζεται στις ακαδημίες, στον εντοπισμό νεαρών παικτών, στην παροχή αγωνιστικού χρόνου και στη μεταπώλησή τους σε ισχυρότερες οικονομικά αγορές, κυρίως στην Premier League, στη La Liga και στη Serie A.

Η ανάγκη κάλυψης των ελλειμμάτων επηρεάζει και τη διαπραγματευτική θέση των ομάδων. Όταν μια πώληση πρέπει να ολοκληρωθεί για να χρηματοδοτηθεί η επόμενη σεζόν, περιορίζονται τα περιθώρια αναμονής για καλύτερη προσφορά ή για μεγαλύτερη αγωνιστική και εμπορική ωρίμανση του παίκτη.

Πίεση στους μισθούς και στις αποφάσεις για το ρόστερ

Η προσαρμογή επεκτείνεται στα συμβόλαια και στη σύνθεση των ομάδων. Η αποχώρηση υψηλόμισθων ποδοσφαιριστών, η αξιοποίηση παικτών από τις ακαδημίες και οι οικονομικότερες προσθήκες προσφέρουν δυνατότητες περιορισμού των δαπανών. Παράλληλα, αυξάνεται η πίεση για πώληση ταλέντων σε μικρή ηλικία, μόλις προκύψει πρόταση που μπορεί να καλύψει άμεσες χρηματοδοτικές ανάγκες.

Αυτή είναι και η βασική επισήμανση της ανάλυσης του ιταλικού Tuttomercato. Η ανάπτυξη νεαρών ποδοσφαιριστών συνδέεται όλο και στενότερα με την οικονομική επιβίωση, επηρεάζοντας τις δυνατότητες των συλλόγων να κρατήσουν έναν αγωνιστικό κορμό για περισσότερες σεζόν.

Ιδιαίτερη βαρύτητα έχουν οι έλεγχοι της DNCG, της αρχής οικονομικής εποπτείας του γαλλικού ποδοσφαίρου. Οι διοικήσεις καλούνται να παρουσιάζουν αξιόπιστα σχέδια χρηματοδότησης, στα οποία οι πωλήσεις παικτών συνυπολογίζονται μαζί με τις εισφορές των μετόχων και τη μείωση των εξόδων.

Η Παρί Σεν Ζερμέν διαθέτει σαφώς μεγαλύτερες εμπορικές δυνατότητες. Τη σεζόν 2024-25 συγκέντρωνε το 38,7% των εσόδων της Ligue 1, εκτός μεταγραφών, στοιχείο που αποτυπώνει τη μεγάλη οικονομική απόσταση από τους υπόλοιπους συλλόγους

Το Ligue 1+ και η ανάγκη σταθερών εσόδων

Μέσα σε αυτές τις συνθήκες, η λίγκα επέλεξε να δημιουργήσει το δικό της κανάλι. Το Ligue 1+ ξεκίνησε τη σεζόν 2025-26, μεταδίδοντας ζωντανά οκτώ από τους εννέα αγώνες κάθε αγωνιστικής, με τον ένατο να παραμένει στο beIN Sports. Η κίνηση μετέφερε στη διοργανώτρια μεγαλύτερη ευθύνη για την προσέλκυση συνδρομητών και την εμπορική απόδοση της τηλεοπτικής κάλυψης.

Από τη σεζόν 2026-27, το Ligue 1+ διαθέτει πλέον και τους εννέα αγώνες κάθε αγωνιστικής, ζωντανά και αποκλειστικά. Η συγκέντρωση ολόκληρου του πρωταθλήματος στην ίδια υπηρεσία απλοποιεί την πρόσβαση του τηλεθεατή και αποτελεί ουσιαστική αλλαγή σε σχέση με την προηγούμενη κατανομή.

Το οικονομικό αποτέλεσμα θα εξαρτηθεί από την προσέλκυση και διατήρηση συνδρομητών, τις συμφωνίες διανομής και το κόστος λειτουργίας. Η πειρατεία παραμένει πρόσθετος παράγοντας πίεσης, ενώ η τιμή και η ευκολία πρόσβασης επηρεάζουν την επιλογή του κοινού να πληρώσει για το προϊόν.

Για τους συλλόγους, το ζητούμενο είναι να αποκτήσουν επαρκή και προβλέψιμα τηλεοπτικά έσοδα, ώστε να μπορούν να προγραμματίζουν με μεγαλύτερη ασφάλεια. Μέχρι τότε, η δυνατότητα ανάδειξης και πώλησης ποδοσφαιριστών θα εξακολουθήσει να καθορίζει σε μεγάλο βαθμό τα οικονομικά περιθώρια και τις αγωνιστικές επιλογές τους.

Ακολουθήστε το mononews.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι.

Μοιραστείτε την άποψή σας

Σχόλια
Οδηγίες

Για να σχολιάσετε χρησιμοποιήστε ένα ψευδώνυμο. Παρακαλούμε σχολιάζετε με σεβασμό. Χρησιμοποιείτε κατανοητή γλώσσα και αποφύγετε διατυπώσεις που θα μπορούσαν να παρερμηνευτούν ή να θεωρηθούν προσβλητικές. Με την ανάρτηση σχολίου, συμφωνείτε να τηρείτε τους Όρους του ιστότοπου contact Δημιουργήστε το account σας εδώ, για να κάνετε like, dislike ή report ακατάλληλα/προσβλητικά σχόλια.

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Άσοι» από το Κύπελλο Ιταλίας
Έσπασε τα ταμεία ο Βαγγέλης Μαρινάκης για την ακριβότερη μεταγραφή στην ιστορία του ελληνικού ποδοσφαίρου!
Λιονέλ Μέσι: Το τελευταίο τανγκό με την Αργεντινή και μια φανέλα γεμάτη ιστορία
Η Σανταντέρ ανακοίνωσε την πώληση του Πουέρτα στον Ολυμπιακό
Στο MEGA ο Παύλος Τσίμας – Ο νέος του ρόλος σε τηλεόραση και ραδιόφωνο
Μετά τον Τζολάκη, ο Ολυμπιακός πούλησε και τον Μουζακίτη στη Χαλ
Επιλογές από τα Κύπελλα Ιταλίας και Ελλάδας
3.246.627 μοναδικοί χρήστες επέλεξαν το mononews.gr για την ενημέρωσή τους τον μήνα Αύγουστο
Πρεμιέρα στη League Phase του Κυπέλλου Ελλάδας με αμέτρητες αγορές από το ΠΑΜΕ ΣΤΟΙΧΗΜΑ
Η «αμερικανοποίηση» της Formula 1: Από τις πίστες στα 518 εκατ. ευρώ του Χόλιγουντ