Υπάρχουν ονόματα στην παγκόσμια αυτοκινητική κοινότητα που είναι άρρηκτα συνδεδεμένα με την ικανότητά τους να υπερβαίνουν κάθε αντιξοότητα. Στην Ισπανία, για παράδειγμα, το όνομα «Ρόμα» είναι ταυτισμένο στη συνείδηση του κοινού με τις χωμάτινες ειδικές διαδρομές, τις νίκες στο Dakar Rally και την ασυμβίβαστη αγάπη για τους τέσσερις τροχούς. Στην πραγματικότητα όμως πρόκειται για μια στάση ζωής την οποία ο 18χρονος Μαρκ Ρόμα ενσαρκώνει καλύτερα από οποιονδήποτε.
Μετά από ένα σοβαρό ατύχημα στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα Motocross το 2024, η ζωή του Μαρκ άλλαξε για πάντα. Ωστόσο, αυτό που δεν άλλαξε ποτέ ήταν η επιμονή, το χαμόγελο, αλλά και το άσβηστο πάθος του για τον μηχανοκίνητο αθλητισμό και τα αυτοκίνητα. Σήμερα, χάρη στο πρόγραμμα Ford Adapta 1, o Μαρκ βιώνει για άλλη μια φορά τη συγκίνηση του να κάθεται χωρίς βοήθεια τρίτων πίσω από το τιμόνι ενός αυτοκινήτου. Το πραγματοποιεί αυτό με έναν πολύ ξεχωριστό σύντροφο: ένα ειδικά διαμορφωμένο Ford Puma ST.

Η αντιπροσωπεία Romacar στη Βαρκελώνη αποτέλεσε το ιδανικό σκηνικό για την παράδοση του νέου οχήματος στον 18χρονο Μαρκ. Έχοντας πάντοτε στο πλευρό τους γονείς του – τον εμβληματικό οδηγό αγώνων και νικητή του Dakar Rally σε δύο και τέσσερις τροχούς, Νάνι Ρόμα, και την συναθλήτριά του στο Dakar Rally, Ρόσα Ρομέρο – ο Μαρκ παρέλαβε τα κλειδιά ενός οχήματος που ξεχωρίζει όχι μόνο για τον σπορ χαρακτήρα του, αλλά και για το γεγονός ότι έρχεται να αλλάξει τα δεδομένα στην καθημερινότητά του.
Για τον Μαρκ, η απόκτηση του αυτοκινήτου έχει ιδιαίτερη σημασία, καθώς ζει σε εξοχική κατοικία που βρίσκεται μακριά από την πόλη, ενώ από τη φετινή χρονιά θα ξεκινήσει τις σπουδές του στο πανεπιστήμιο, γεγονός που καθιστά την ανεξάρτητη μετακίνηση, ιδιαίτερα σημαντική. «Κατοικώ σε ένα εξοχικό σπίτι που απέχει 5 χιλιόμετρα από την πλησιέστερη πόλη. Οτιδήποτε θέλω να κάνω – να βγω με φίλους ή να πάω για ψώνια στην αγορά – απαιτεί μετακίνηση με αυτοκίνητο. Το συγκεκριμένο Puma ST θα μου επιτρέψει να το κάνω. Επιπλέον, από φέτος ξεκινάω το πανεπιστήμιο, οπότε θα πρέπει να οδηγώ κάθε μέρα. Τι καλύτερο από το να έχω ως σύντροφό μου το φανταστικό αυτό Puma», εξηγεί με χαμόγελο ο Μαρκ.
Το ειδικά προσαρμοσμένο Ford Puma ST του Μαρκ είναι εξοπλισμένο με ένα υπερσύγχρονο σύστημα που επιτρέπει τον έλεγχο του αυτοκινήτου χωρίς τη χρήση των ποδιών. Στο τιμόνι έχει τοποθετηθεί ένας ειδικός δακτύλιος ελέγχου της επιτάχυνσης, ο οποίος συνδέεται απευθείας με την ηλεκτρονική μονάδα του αυτοκινήτου (ECU). Ο Μαρκ προτιμά να χειρίζεται τον δακτύλιο από το επάνω μέρος του τιμονιού, καθώς, όπως εξηγεί, αυτό κάνει τους ελιγμούς ευκολότερους.
Για την πέδηση, το Puma ST διαθέτει έναν μηχανικό μοχλό που συνδέεται απευθείας με το πεντάλ του φρένου. Το ειδικά διαμορφωμένο Puma ST διαθέτει επίσης το σύστημα hand-free οδήγησης BlueCruise της Ford, το οποίο ο Μαρκ είχε την ευκαιρία να δοκιμάσει κατά την πρώτη του διαδρομή σε αυτοκινητόδρομο. Η εμπειρία του ήταν εντυπωσιακή. «Ενεργοποίησα το BlueCruise και έμεινα έκπληκτος. Υπάρχει μια κάμερα που εστιάζει πάνω σου και, αν κοιτάξεις αλλού, σε προειδοποιεί ώστε να παραμείνεις συγκεντρωμένος. Εγώ όμως ήμουν εκεί, χωρίς να κρατάω το τιμόνι, και το αυτοκίνητο πήγαινε μόνο του. Ήταν απίστευτο», δήλωσε ο Μαρκ.

Για τον Νάνι Ρόμα, η στιγμή που ο γιος του βρέθηκε πίσω από το τιμόνι είχε ακόμη μεγαλύτερη σημασία. «Για εμάς τους γονείς, το σημαντικότερο απ’ όλα είναι να βλέπουμε τα παιδιά μας ευτυχισμένα», δήλωσε ο οδηγός του Ford Rapyor T1+ υπογραμμίζοντας ότι η δυνατότητα αυτόνομης μετακίνησης δεν αφορά μόνο την πρακτική πλευρά της οδήγησης, αλλά κυρίως το αίσθημα ανεξαρτησίας.
Ο ίδιος, μάλιστα, ενθαρρύνει τους ανθρώπους που βρίσκονται σε παρόμοια κατάσταση να δοκιμάσουν την τεχνολογία BlueCruise της Ford και να διαπιστώσουν στην πράξη τον βαθμό αυτονομίας που μπορεί να προσφέρει. Με το Puma ST να αποτελεί πλέον το όχημα με το οποίο θα μετακινείται, ο Μαρκ Ρόμα ανοίγει τώρα ένα νέο κεφάλαιο στη ζωή του στο οποίο οι προηγμένες τεχνολογίες της Ford – όπως το σύστημα hands-free οδήγησης BlueCruise – μετατρέπονται σε σύμμαχο ζωής και εργαλείο ανεξαρτησίας.

Διαβάστε επίσης:
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- Νέα πυρά Μαρινάκη στο ΠΑΣΟΚ για την Ακρίτα: Συμμαχεί με εκείνους που ήθελαν την Ελλάδα εκτός Ευρώπης – Τι είπε για ιδιωτικό χρέος και Τσίπρα
- Γεραπετρίτης για Τουρκία: «Ο ελληνικός λαός ξέρει ποια κυβέρνηση μπορεί να διαχειριστεί κάθε κρίση»
- CrediaBank: Υπέγραψε την πρώτη ενιαία Επιχειρησιακή Συλλογική Σύμβαση Εργασίας – Κατώτατος μισθός έως 1.600 ευρώ
- Νέα τουρκική πρόκληση στο Αιγαίο – UAV παραβίασε τον ελληνικό εναέριο χώρο, κινήθηκε μεταξύ Σαμοθράκης και Λήμνου
Μοιραστείτε την άποψή σας
ΣχόλιαΓια να σχολιάσετε χρησιμοποιήστε ένα ψευδώνυμο. Παρακαλούμε σχολιάζετε με σεβασμό. Χρησιμοποιείτε κατανοητή γλώσσα και αποφύγετε διατυπώσεις που θα μπορούσαν να παρερμηνευτούν ή να θεωρηθούν προσβλητικές. Με την ανάρτηση σχολίου, συμφωνείτε να τηρείτε τους Όρους του ιστότοπου contact Δημιουργήστε το account σας εδώ, για να κάνετε like, dislike ή report ακατάλληλα/προσβλητικά σχόλια.