Για να μας βλέπεις πιο συχνά στα αποτελέσματα αναζήτησης Add mononews.gr on Google

Οι απειλές της κυβέρνησης του Ντόναλντ Τραμπ για έναν ευρύ «οικονομικό πόλεμο» εναντίον του Ιράν και των συμμάχων του έχουν ενταθεί σημαντικά τις τελευταίες ημέρες, με την Ουάσιγκτον να προαναγγέλλει νέα μέτρα με στόχο την οικονομική απομόνωση της Τεχεράνης. Από την πλευρά του, το Ιράν εξακολουθεί να διαμηνύει ότι δεν πρόκειται να υποκύψει στις αμερικανικές πιέσεις. Ωστόσο, σε επιστολή που απέστειλε στον ΟΗΕ, χαρακτήρισε την απειλή επιβολής κυρώσεων «κρατική και οικονομική τρομοκρατία».

Ο υπουργός Εξωτερικών του Ιράν, Αμπάς Αραγτσί, υποστήριξε στην επιστολή, την οποία δημοσιοποίησε μέσω Telegram και αναμεταδόθηκε από ιρανικά πρακτορεία ειδήσεων, ότι ο Ντόναλντ Τραμπ επιχειρεί πλέον να εμποδίσει τις νόμιμες οικονομικές συναλλαγές της χώρας με άλλα κράτη. Όπως ανέφερε, η αμερικανική κυβέρνηση στρέφεται σε αυτή την τακτική αφού δεν κατάφερε να πετύχει τους στόχους της μέσω της στρατιωτικής επίθεσης εναντίον της Ισλαμικής Δημοκρατίας.

1

Η επιστολή απευθύνεται στον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες, στο Συμβούλιο Ασφαλείας, αλλά και στα κράτη-μέλη του οργανισμού.

Η κυβέρνηση Τραμπ έχει ήδη ανακοινώσει την πρόθεσή της να προχωρήσει σε νέες κυρώσεις, οι οποίες δεν θα αφορούν μόνο το Ιράν, αλλά και εμπορικούς εταίρους της Τεχεράνης. Ο στόχος της Ουάσιγκτον είναι να περιοριστούν δραστικά οι οικονομικές ροές προς το Ιράν και να στερέψουν οι πηγές εσόδων του.

Ο υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ, Σκοτ Μπέσεντ, προειδοποίησε μάλιστα ότι οποιοσδήποτε συνεχίσει να πραγματοποιεί συναλλαγές με το Ιράν θα βρεθεί αντιμέτωπος με την «πλήρη ισχύ» των Ηνωμένων Πολιτειών. Όταν ρωτήθηκε εάν οι κυρώσεις θα μπορούσαν να επηρεάσουν και την Κίνα, τον σημαντικότερο αγοραστή ιρανικού πετρελαίου, απέφυγε να δώσει συγκεκριμένη απάντηση, προειδοποιώντας ότι κανείς δεν θα πρέπει να «δοκιμάσει» την αποφασιστικότητα της Ουάσιγκτον.

Ο Αραγτσί, από την πλευρά του, κατήγγειλε ότι τα αμερικανικά μέτρα είναι σχεδιασμένα με τρόπο που μπορεί να πλήξει άμεσα τον ιρανικό άμαχο πληθυσμό, καθώς περιορίζουν την πρόσβαση σε τρόφιμα, φάρμακα, ιατρικό εξοπλισμό, ενέργεια και άλλα βασικά αγαθά.

Παράλληλα, κάλεσε το Συμβούλιο Ασφαλείας και τα κράτη-μέλη του ΟΗΕ να καταδικάσουν και να απορρίψουν τα «μονομερή μέτρα εξαναγκασμού και τις δευτερογενείς κυρώσεις». Ζήτησε επίσης από τις κυβερνήσεις να μην εφαρμόσουν τις αμερικανικές αποφάσεις και απαίτησε από την Ουάσιγκτον να σταματήσει να πιέζει τρίτες χώρες ώστε να διακόψουν τις εμπορικές σχέσεις τους με την Τεχεράνη.

Την ίδια στιγμή, το Πεκίνο έχει ήδη εκφράσει την αντίθεσή του στις νέες αμερικανικές κυρώσεις. Η Κίνα υποστηρίζει ότι ο «άνευ προηγουμένου οικονομικός πόλεμος» που επιχειρούν να επιβάλουν οι ΗΠΑ στο Ιράν δεν πρόκειται να οδηγήσει σε λύση, αλλά αντίθετα κινδυνεύει να επιδεινώσει τη σύγκρουση και να προκαλέσει σοβαρές αναταράξεις στην παγκόσμια οικονομική τάξη.

Μικρή αύξηση της κίνησης στον Ορμούζ

Μέσα σε αυτό το ιδιαίτερα τεταμένο γεωπολιτικό περιβάλλον, η ναυσιπλοΐα στα Στενά του Ορμούζ παρουσίασε μικρή αύξηση, ενώ συνεχίζονται οι συζητήσεις μεταξύ Ιράν και Ομάν για το καθεστώς λειτουργίας της στρατηγικής θαλάσσιας οδού.

Σύμφωνα με στοιχεία της Kpler, την Τετάρτη καταγράφηκαν συνολικά 10 διελεύσεις εμπορικών πλοίων από τα Στενά, έναντι οκτώ την προηγούμενη ημέρα. Ωστόσο, ο αριθμός παραμένει χαμηλότερος από τον μέσο όρο των τελευταίων δέκα ημερών, ο οποίος διαμορφώνεται περίπου στις 15 διελεύσεις.

Από τον Κόλπο του Ομάν προς τα Στενά πέρασαν δύο δεξαμενόπλοια καυσίμων μεσαίου μεγέθους, ένα πλοίο μεταφοράς υγραερίου, ένα τάνκερ τύπου Panamax και τρία δεξαμενόπλοια τύπου Handymax. Προς την αντίθετη κατεύθυνση κινήθηκαν ένα δεξαμενόπλοιο καυσίμων, ένα πλοίο μεταφοράς ασφάλτου και ένα φορτηγό πλοίο.

Παράλληλα, Ιρανός αξιωματούχος δήλωσε ότι η Τεχεράνη και το Ομάν εξακολουθούν να επεξεργάζονται τις λεπτομέρειες μιας συμφωνίας για τα Στενά του Ορμούζ. Η δήλωση έγινε μετά την ανακοίνωση των Φρουρών της Επανάστασης ότι οι δύο χώρες έχουν καταλήξει σε συμφωνία για τον τρόπο διαχείρισης της θαλάσσιας οδού και των εσόδων που προκύπτουν από αυτή.

Αντίθετα, μειωμένη ήταν για δεύτερη συνεχόμενη ημέρα η κίνηση στο άλλο κρίσιμο θαλάσσιο πέρασμα της περιοχής, τα Στενά Μπαμπ ελ-Μαντέμπ. Την Τετάρτη καταγράφηκαν 19 διελεύσεις εμπορικών πλοίων, εκ των οποίων έξι δεξαμενόπλοια που εξήλθαν από τα Στενά, μεταξύ τους και ένα πολύ μεγάλο πετρελαιοφόρο. Την προηγούμενη ημέρα είχαν καταγραφεί 24 διελεύσεις.

Οι αριθμοί, πάντως, ενδέχεται να μην αποτυπώνουν πλήρως την πραγματική κίνηση, καθώς ορισμένα πλοία που διέρχονται από τις συγκεκριμένες θαλάσσιες οδούς ενδέχεται να έχουν απενεργοποιήσει τους πομπούς εντοπισμού τους.

Δεξαμενόπλοιο δέχθηκε πλήγμα

Την ίδια ώρα, νέο περιστατικό ενίσχυσε την ανησυχία για την ασφάλεια της ναυσιπλοΐας στην περιοχή. Δεξαμενόπλοιο δέχθηκε πλήγμα από «άγνωστο βλήμα», με αποτέλεσμα να ξεσπάσει πυρκαγιά στο σκάφος, όπως ανακοίνωσε κατά τη διάρκεια της νύχτας η βρετανική υπηρεσία ενημέρωσης για την ασφάλεια της ναυσιπλοΐας UKMTO, η οποία υπάγεται στο υπουργείο Άμυνας.

Σύμφωνα με την υπηρεσία, η φωτιά κατασβέστηκε και όλα τα μέλη του πληρώματος είναι ασφαλή. Παράλληλα, δεν αναφέρθηκε περιβαλλοντική ρύπανση από το περιστατικό.

Μέχρι στιγμής δεν έχουν γίνει γνωστές λεπτομέρειες σχετικά με τη σημαία του δεξαμενόπλοιου, το ενδεχόμενο να μετέφερε φορτίο ή την πορεία που ακολουθούσε όταν σημειώθηκε το πλήγμα.

Η ασφάλεια των πλοίων που κινούνται στην περιοχή έχει βρεθεί στο επίκεντρο από την έναρξη του πολέμου στη Μέση Ανατολή στις 28 Φεβρουαρίου, όταν οι ΗΠΑ και το Ισραήλ εξαπέλυσαν επίθεση εναντίον του Ιράν. Η Τεχεράνη ανακοίνωσε αμέσως μετά το κλείσιμο των Στενών του Ορμούζ, μιας από τις σημαντικότερες ενεργειακές αρτηρίες παγκοσμίως.

Σε απάντηση, οι Ηνωμένες Πολιτείες προχώρησαν σε αποκλεισμό των ιρανικών λιμανιών στον Κόλπο, αυξάνοντας ακόμη περισσότερο την πίεση προς την Τεχεράνη και εντείνοντας την αβεβαιότητα γύρω από την παγκόσμια ναυσιπλοΐα και τις ενεργειακές μεταφορές.