Για να μας βλέπεις πιο συχνά στα αποτελέσματα αναζήτησης Add mononews.gr on Google

Το υπουργείο Τουρισμού στο Νεπάλ ανακοίνωσε ότι 468 τουρίστες και ταξιδιώτες, οι 393 από τους οποίους είναι ξένοι, αγνοούνται σήμερα, 24 ώρες έπειτα από φονική πλημμύρα που προκάλεσε εκτεταμένη καταστροφή σε περιοχή που γειτονεύει με το Θιβέτ.

«468 τουρίστες και ταξιδιώτες αγνοούνται, ανάμεσά τους 75 υπήκοοι του Νεπάλ», είπε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο Σουράτζ Γιμίρ, εκπρόσωπος του υπουργείου Τουρισμού.

1

Μέχρι στιγμής έχει επιβεβαιωθεί ότι έχασαν τη ζωή τους τουλάχιστον 165 άνθρωποι, τόσο στο Νεπάλ, όσο και στη γειτονική Κίνα, όπου παράλληλα ανακοινώθηκε πως αγνοούνται άλλοι 558 άνθρωποι εξαιτίας της καταστροφής.

 

Σύμφωνα με τις μέχρι τώρα πληροφορίες, η καταστροφή συνδέεται με σεισμική δόνηση που προκάλεσε μεγάλη κατολίσθηση πάγου και βράχων. Η κατολίσθηση φέρεται να έφραξε προσωρινά τη ροή του ποταμού Λέντε Κχόλα, παραπόταμου του Μποτέκοσι, με αποτέλεσμα να συγκεντρωθεί τεράστιος όγκος νερού και στη συνέχεια να απελευθερωθεί απότομα προς τα κατάντη.

Το αποτέλεσμα ήταν ένα τεράστιο κύμα νερού και λάσπης που παρέσυρε ό,τι βρήκε μπροστά του.

Χωριά, δρόμοι, γέφυρες και ενεργειακές εγκαταστάσεις υπέστησαν σοβαρές ζημιές, ενώ η πρόσβαση σε ορισμένες περιοχές παραμένει εξαιρετικά δύσκολη.

 

Σωστικά συνεργεία πολλαπλασιάζουν σήμερα τις προσπάθειές τους να εντοπίσουν τους χίλιους και πλέον αγνοούμενους, ανάμεσα στους οποίους είναι εκατοντάδες ξένοι τουρίστες, μετά την καταστροφική πλημμύρα χθες Τετάρτη που άφησε πίσω τουλάχιστον 165 νεκρούς στα σύνορα του Νεπάλ με το Θιβέτ, αυτόνομη περιφέρεια της Κίνας.

Στην κινεζική πλευρά, η δημόσια τηλεόραση CCTV μετέδωσε επίσης πλάνα που δείχνουν ορμητικούς χειμάρρους που μεταφέρουν κλαδιά δέντρων και άλλα συντρίμμια, καθώς και πλημμυρισμένο δρόμο. Πάνω από 800 μέλη σωστικών συνεργείων, 150 οχήματα και ειδικά εκπαιδευμένα σκυλιά, καθώς και μικρά σκάφη, αναπτύχθηκαν στην περιοχή για να πάρουν μέρος στις επιχειρήσεις έρευνας και διάσωσης, μετέδωσε το επίσημο πρακτορείο ειδήσεων Νέα Κίνα.

Γεγονός σπάνιο, ο κινέζος πρόεδρος Σι Τζινπίνγκ εκφράστηκε αμέσως μετά την καταστροφή, τονίζοντας πως «η απόλυτη προτεραιότητα είναι η κινητοποίηση όλων των μέσων για να αναζητηθούν και να διασωθούν οι αγνοούμενοι, να απομακρυνθούν εσπευσμένα και να μετεγκατασταθούν κάτοικοι σε κίνδυνο, να θεραπευτούν το ταχύτερο οι τραυματίες και να περιοριστεί στον μέγιστο δυνατό βαθμό ο αριθμός των θυμάτων».

Στην άλλη πλευρά, στο Νεπάλ, δυνάμεις επιβολής της τάξης συνέχισαν επιχειρήσεις εσπευσμένης απομάκρυνσης οικογενειών που ζουν σε περιοχές που διατρέχουν κίνδυνο να πλημμυρίσουν και σωστικά συνεργεία τις έρευνες για επιζώντες μέσα σε βουνά λάσπης και συντριμμιών, αφού χείμαρροι έθαψαν τους χαμηλότερους ορόφους πολλών κτιρίων.

Χωριά «σβήστηκαν από τον χάρτη»

Ανάμεσα στους ξένους που αγνοούνται είναι 142 υπήκοοι Ινδίας, καθώς και υπήκοοι της Βρετανίας, της Μαλαισίας, της Αυστραλίας, της Ολλανδίας, των ΗΠΑ, της Πορτογαλίας, της Νότιας Αφρικής, της Νότιας Κορέας και της Ουκρανίας, σύμφωνα με τα στοιχεία που έχουν δώσει στη δημοσιότητα οι αρχές του Νεπάλ.

Η Αυστραλία έκανε λόγο για 34 υπηκόους της που αγνοούνται, η Ιαπωνία για 5, η Ουκρανία για 53, η Νότια Κορέα για 9.

«Ολόκληρα χωριά και αγορές σβήστηκαν από τον χάρτη», τόνισε ο Ντέιβιντ Φίσερ, αξιωματούχος στο Νεπάλ της Διεθνούς Ομοσπονδίας Συλλόγων Ερυθρού Σταυρού και Ερυθράς Ημισελήνου.

Η οργάνωση ανέφερε πως διανέμει υλικά πρώτης ανάγκης, ιδίως κουβέρτες, φαρμακεία, φορεία, νεκρικούς σάκους.

Σύμφωνα με τον υπουργό Εξωτερικών του Νεπάλ Σισίρ Χανάλ, ποτάμι μπορεί να εμποδιζόταν προτού βρει βίαια δίοδο, προκαλώντας ξαφνική και ισχυρή άνοδο των υδάτων και υπερχείλιση.

Η νεπαλική αρχή μείωσης και διαχείρισης των κινδύνων καταστροφών από την πλευρά της έκανε λόγο, επικαλούμενη δορυφορικές εικόνες της Planet Labs, για «κατολίσθηση χιονιού και βράχων» στα σύνορα Κίνας-Νεπάλ που ενδέχεται να προκάλεσαν την πλημμύρα.

Αναζητώντας αγνοούμενο αδελφό

Κάτοικοι έχουν υποστεί πολύ βαθύ τραύμα από την καταστροφή, ενώ ειδικοί προειδοποιούν πως αν συνεχίσουν να υπάρχουν φραγμοί σε ποτάμια ή ρέματα ενδέχεται να υπάρξει νέα πλημμύρα.

«Μου τηλεφώνησε ο κουνιάδος μου το πρωί. Έκλαιγε, μου είπε ότι το σπίτι τους πλημμύρισε ολόκληρο. Τρία μέλη της οικογένειας διασώθηκαν, αλλά ο αδελφός του αγνοείται ακόμη», είπε ο Ραζού Μπαντέλ, 56 ετών.

Ο στρατός του Νεπάλ έχει κινητοποιήσει εναέρια μέσα καθώς κάτοικοι περιοχών στις όχθες ποταμού τηλεφώνησαν ζητώντας να τους απομακρύνουν εσπευσμένα ελικόπτερα.

Οι πλημμύρες και οι κατολισθήσεις είναι συχνές την περίοδο του καλοκαιρινού μουσώνα (Ιούνιος-Σεπτέμβριος) στο Νεπάλ, στο Θιβέτ και σε όλη τη νότια Ασία.

Τον Ιούλιο του 2025, 17 άνθρωποι είχαν κηρυχτεί αγνοούμενοι εξαιτίας κατολίσθησης κοντά στη Γκιρόνγκ, είχε μεταδώσει τότε το Νέα Κίνα.

Σύμφωνα με επιστήμονες, η κλιματική αλλαγή αυξάνει την ένταση και τη συχνότητα τέτοιων φαινομένων.