ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Η Ρωσία και η Ουκρανία συνεχίζουν να πλήττουν λιμενικές και ενεργειακές υποδομές στη Μαύρη Θάλασσα, αυξάνοντας το κόστος και το ρίσκο μεταφοράς σιτηρών από μία από τις σημαντικότερες παραγωγικές ζώνες της Ευρώπης.
Οι δύο χώρες αντιπροσωπεύουν περίπου το ένα τέταρτο των παγκόσμιων εξαγωγών σιτηρών και έχουν εξάγει από κοινού σχεδόν 100 εκατ. μετρικούς τόνους σε διάστημα ενός έτους.
Οι επιθέσεις σε λιμάνια, πετρελαιοφόρα και εμπορικά πλοία έχουν ενισχύσει τους κινδύνους για τις ναυτιλιακές εταιρείες, αρκετές από τις οποίες δυσκολεύονται να εξασφαλίσουν ασφαλιστική κάλυψη. Παράλληλα, οι χερσαίες εναλλακτικές διαδρομές της Ουκρανίας αντιμετωπίζουν προβλήματα, λόγω της χαμηλής στάθμης του Δούναβη και των εργασιών συντήρησης στο σιδηροδρομικό δίκτυο της Ανατολικής Ευρώπης.
Οι πιέσεις επεκτείνονται πέρα από τη Μαύρη Θάλασσα. Η ναυσιπλοΐα στα Στενά του Ορμούζ, αλλά και η χαμηλή στάθμη ποταμών όπως ο Ρήνος και ο Δούναβης, δημιουργούν νέα προβλήματα στις διεθνείς εφοδιαστικές αλυσίδες. Το κόστος των γεωργικών εισροών, ιδιαίτερα των λιπασμάτων και του ντίζελ, αυξάνεται, περιορίζοντας τα περιθώρια κέρδους των αγροτών.

Ο δείκτης τιμών τροφίμων του FAO αυξήθηκε τον Ιούλιο στις 131,1 μονάδες, ενώ οι τιμές των δημητριακών ενισχύθηκαν κατά 3,4% και του σιταριού κατά 5,8% σε μηνιαία βάση.
Την ίδια στιγμή, οι ακραίες καιρικές συνθήκες επιβαρύνουν την παραγωγή. Η ζέστη στην Ευρώπη περιορίζει τις διαθέσιμες ζωοτροφές, ενώ στις ΗΠΑ η υγρή άνοιξη και η μειωμένη χρήση λιπασμάτων προκαλούν ανησυχίες για τις αποδόσεις του καλαμποκιού.
Στο σκηνικό προστίθεται η αβεβαιότητα γύρω από ένα ισχυρό El Niño. Ο συνδυασμός πολέμων, προβλημάτων στις μεταφορές, ακριβών εισροών και ακραίων καιρικών φαινομένων δημιουργεί μια «τέλεια καταιγίδα» για την παγκόσμια επισιτιστική ασφάλεια.
Διαβάστε επίσης
Σουηδία: Τουλάχιστον 3 τραυματίες στην επίθεση με σπαθί σε λύκειο
Μακρόν και Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν υπογράφουν συμφωνίες για εναλλακτικές ενεργειακές διαδρομές
Uber: Πρόστιμο 825 εκατ. ευρώ από την Ολλανδία για αυτοματοποιημένες αναστολές οδηγών
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- Η Μαντόνα διαφημίζει την Ελλάδας, το ξεχωριστό pop up από ThemisZ και Φαίη Μπέη, τα πάρτι του ζεύγους Κούστα στους Αρκιούς, του Παναγιώτη Τσάκο στην Ίο κι ένα στη Χαλκιδική μέχρι το πρωί και η έκθεση έκθεση Jeff Koons στο Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης
- Πληροφορική: Στο κυνήγι των δισ. ευρώ για έργα αμυντικής τεχνολογίας
- Μύρων Τσατσάκης: Ο αφανής Έλληνας εφοπλιστής που «ξετρυπώνουν» τα πλοία του οι βόμβες των Φρουρών της Επανάστασης και των Χούθι
- Chanel: Μας περνά για ηλίθιες
Μοιραστείτε την άποψή σας
ΣχόλιαΓια να σχολιάσετε χρησιμοποιήστε ένα ψευδώνυμο. Παρακαλούμε σχολιάζετε με σεβασμό. Χρησιμοποιείτε κατανοητή γλώσσα και αποφύγετε διατυπώσεις που θα μπορούσαν να παρερμηνευτούν ή να θεωρηθούν προσβλητικές. Με την ανάρτηση σχολίου, συμφωνείτε να τηρείτε τους Όρους του ιστότοπου contact Δημιουργήστε το account σας εδώ, για να κάνετε like, dislike ή report ακατάλληλα/προσβλητικά σχόλια.