Για να μας βλέπεις πιο συχνά στα αποτελέσματα αναζήτησης Add mononews.gr on Google

Οι επιθέσεις με ιρανικά drones εναντίον εγκαταστάσεων της CIA στην περιοχή του Κόλπου έχουν οδηγήσει τις αμερικανικές υπηρεσίες πληροφοριών να εξετάζουν πιθανή ρωσική συνδρομή προς την Τεχεράνη.

Η βοήθεια ενδέχεται να αφορούσε είτε την παροχή πληροφοριών για τους στόχους είτε τη διάθεση προηγμένης τεχνολογίας, σύμφωνα με το Reuters, το οποίο επικαλείται ανώνυμους αξιωματούχους.

1

Τουλάχιστον δύο εγκαταστάσεις της CIA δέχθηκαν πλήγματα τον Μάρτιο. Η μία βρισκόταν στο συγκρότημα της αμερικανικής πρεσβείας στο Ριάντ της Σαουδικής Αραβίας και η δεύτερη στο ανατολικό Ιράκ. Ορισμένες πηγές υποστήριξαν ότι στο στόχαστρο βρέθηκαν και άλλες θέσεις της αμερικανικής υπηρεσίας, χωρίς να δώσουν περισσότερες λεπτομέρειες.

Δυτικοί αξιωματούχοι στην περιοχή εκτιμούν ότι η Ρωσία ενδέχεται να βοήθησε το Ιράν να βελτιώσει σημαντικά την ακρίβεια των μη επανδρωμένων αεροσκαφών Shahed. Αμερικανοί αναλυτές θεωρούν ότι στην επίθεση κατά της πρεσβείας των ΗΠΑ στο Ριάντ χρησιμοποιήθηκαν δύο προηγμένες εκδόσεις των συγκεκριμένων drones.

Άλλη πηγή ανέφερε ότι η ακρίβεια στόχευσης των Shahed-136 αναβαθμίστηκε με τη συνδρομή του ρωσικού δορυφορικού συστήματος πλοήγησης Kometa-M.

Το Κρεμλίνο έχει απορρίψει τους σχετικούς ισχυρισμούς, χαρακτηρίζοντάς τους «fake news», έπειτα από ανάλογο δημοσίευμα της Wall Street Journal τον Μάρτιο.

Ο Ντάνιελ Χόφμαν, πρώην σταθμάρχης της CIA, δήλωσε ότι δεν θα προκαλούσε έκπληξη ενδεχόμενη ρωσική βοήθεια προς την Τεχεράνη για επιθέσεις κατά εγκαταστάσεων της αμερικανικής υπηρεσίας, δεδομένης της στρατηγικής συνεργασίας Ρωσίας και Ιράν.

«Προσπαθούν να μειώσουν ή να εξαλείψουν την αμερικανική επιρροή σε περιοχές τις οποίες έχουν χαρακτηρίσει σφαίρες επιρροής τους», ανέφερε.

Διαβάστε επίσης 

Αραγτσί: «Οφθαλμόν αντί οφθαλμού» – Το Ιράν απειλεί με αντίποινα ΗΠΑ και συμμάχους

Politico: Νέο ελληνικό μπλόκο στις κυρώσεις Ε.Ε. κατά της Ρωσίας

Νοβοροσίσκ: «Μπλόκο» στη νυχτερινή ναυσιπλοΐα υπό τον φόβο ουκρανικών drones