Menu
2.08%
Τζίρος: 292.79 εκατ.

Νεκρός εντοπίστηκε ο ποινικολόγος Σταύρος Γεωργίου – Εξετάζεται το ενδεχόμενο εγκληματικής ενέργειας

            
The Wiseman

Το Morgan Stanley party των 4 τραπεζιτών, η συμμαχία Βαρδινογιάννη-Λάτση-Ταμβακάκη και ο Κλαούζεβιτς, η Σμπώκου, η Δρέττα και οι ψίθυροι, τι θα γίνει σήμερα στο ΚΥΣΕΑ, η νέα τάπα στον Ανδρουλάκη και τα ονόματα – έκπληξη του Σαμαρά

ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΟ • 21.07.2026
H ανάρπαστη Aktor, οι υπέροχες «3» και οι τράπεζες, η έκπληξη από το fund Millennium, η βράβευση Μεγάλου, οι σκοτεινοί ελιγμοί του Χριστόφορου Παυλίδη, το χτύπημα στον «πειρατή» Προκοπίου, ο σωτήρας της Pharmathen και τα χρυσά deals Μαρτίνου και Παληού

To super party

Αγαπητοί φίλοι, οι τράπεζες χθες έκαναν μεγάλο ράλι, στον απόηχο της νέας έκθεσης της Morgan Stanley, που στο θετικό σενάριο τοποθετεί τις τιμές-στόχους σε ιδιαίτερα υψηλά επίπεδα.

Βέβαια, να σημειωθεί ότι τις τελευταίες ημέρες οι τιμές των τραπεζικών μετοχών είχαν υποχωρήσει αρκετά (ως και 10%) , χωρίς να υπάρχει κάποιος συγκεκριμένος λόγος.

Έτσι, η Eurobank έκλεισε στο +6% στα 4,40 ευρώ, η Πειραιώς στα 9,40 ευρώ και στο +5,6%, η Alpha Bank στα 4,10 ευρώ και στο +5%, ενώ η Εθνική στα 15,30 ευρώ και στο +3,6%.

Θετική ήταν και η Optima, η οποία έκλεισε στα 10,25 ευρώ, ενώ η Credia υποχώρησε ελαφρά κατά 0,3% και ολοκλήρωσε τη συνεδρίαση στα 0,96 ευρώ.

Ο Γενικός Δείκτης έκλεισε στις 2.500 μονάδες, με άνοδο 2,10%.

H Morgan Stanley μπαίνει μπροστά 

Η Morgan Stanley διατηρεί αμετάβλητες τις τιμές-στόχους της στα 11,30 ευρώ για την Τράπεζα Πειραιώς, με σύσταση υπεραπόδοσης (overweight), στα 4,90 ευρώ για τη Eurobank, με σύσταση υπεραπόδοσης, στα 4,90 ευρώ για την Alpha Bank, με σύσταση υπεραπόδοσης, στα 17,20 ευρώ για την Εθνική Τράπεζα, με ουδέτερη σύσταση (equal weight), και στο 1,16 ευρώ για τη CrediaBank, με ουδέτερη σύσταση (equal weight).

Παράλληλα, παρουσιάζει και τα τρία σενάρια αποτίμησης για κάθε μετοχή.

Για την Πειραιώς, το αισιόδοξο σενάριο τοποθετεί την αξία στα 12,90 ευρώ και το δυσμενές στα 7 ευρώ.

Για τη Eurobank, οι αντίστοιχες τιμές είναι 5,80 ευρώ και 3,10 ευρώ, για την Alpha Bank 5,10 ευρώ και 3 ευρώ, για την Εθνική Τράπεζα 20 ευρώ και 12 ευρώ, ενώ για τη CrediaBank το εύρος διαμορφώνεται μεταξύ 1,65 ευρώ στο αισιόδοξο και 0,88 ευρώ στο δυσμενές σενάριο.

Η ΑΜΚ της AKTOR 

Σήμερα είναι η τελευταία ημέρα για την Αύξηση Μετοχικού Κεφαλαίου της AKTOR και, όπως είδατε χθες, η μετοχή βούτηξε κατά 10% και έκλεισε στα 11,72 ευρώ, στον απόηχο της είδησης ότι η ΑΜΚ θα γίνει σε τιμές μεταξύ 11,20 και 12 ευρώ.

Τεράστιος ήταν ο όγκος των συναλλαγών, που έφτασε τα 1,9 εκατ. μετοχές, ενώ και προχθές διακινήθηκαν επίσης 1,9 εκατ. μετοχές.

Γιατί συμμαχούν Βαρδινογιάννης – Λάτση – Ταμβακάκης

H συμμαχία του Γιάννη Βαρδινογιάννη, της Μαριάννας Λάτση και του Απόστολου Ταμβακάκη γύρω από τη Nova ICT μόνο τυχαία δεν μπορεί να χαρακτηριστεί.

Αντίθετα, αποτελεί μία από τις πιο ενδιαφέρουσες επιχειρηματικές κινήσεις της χρονιάς, καθώς φέρνει στο ίδιο τραπέζι τρεις ισχυρούς επενδυτές που βλέπουν ότι η αγορά των ψηφιακών υποδομών βρίσκεται ακόμη στην αρχή ενός πολυετούς κύκλου ανάπτυξης.

Η από κοινού απόκτηση του 30% της εταιρείας από το EOS Hellenic Renaissance Fund II της EOS Capital Partners και το Latsco Family Office, με τη συμμετοχή της IREON Technologies της Motor Oil στο νέο μετοχικό σχήμα, ενισχύει σημαντικά την κεφαλαιακή και στρατηγική βάση της Nova ICT.

Το μήνυμα που δίνουν είναι ότι η εταιρεία προορίζεται να αποτελέσει έναν από τους βασικούς ελληνικούς παίκτες στις ψηφιακές εφαρμογές, τόσο στην Ελλάδα όσο και στην ευρωπαϊκή αγορά.

Εντυπωσιακά αποτελέσματα

Τα οικονομικά μεγέθη εξηγούν γιατί προσελκύει τόσο ισχυρά ονόματα.

Το 2025 ο κύκλος εργασιών εκτινάχθηκε στα 132 εκατ. ευρώ από 61,6 εκατ. ευρώ, τα EBITDA ανήλθαν στα 15,24 εκατ. ευρώ από 6,5 εκατ. ευρώ, ενώ τα καθαρά κέρδη αυξήθηκαν κατά 126%, στα 11,26 εκατ. ευρώ.

Η ανάπτυξη προήλθε κυρίως από έργα ψηφιακού μετασχηματισμού, υγείας και πολιτικής προστασίας, δηλαδή τομείς με μακροχρόνια ζήτηση και σημαντική δημόσια χρηματοδότηση.

Το ακόμη πιο ενδιαφέρον, όμως, είναι η επόμενη ημέρα.

Η Nova ICT δεν περιορίζεται πλέον στα έργα smart cities ή στον ψηφιακό μετασχηματισμό του Δημοσίου.

Έχει ήδη εισέλθει στον αμυντικό τομέα, συμμετέχοντας στο έργο TH2ORAX για το υπουργείο Εθνικής Άμυνας και αναπτύσσοντας εφαρμογές τεχνητής νοημοσύνης για αμυντικές χρήσεις και συστήματα διοίκησης και ελέγχου.

Με την Ευρώπη να αυξάνει δραστικά τις επενδύσεις στην άμυνα, την κυβερνοασφάλεια και τις κρίσιμες ψηφιακές υποδομές, η συγκεκριμένη επιχειρηματική συμμαχία μοιάζει να επενδύει όχι μόνο στα σημερινά έργα του Ταμείου Ανάκαμψης, αλλά κυρίως στη νέα γενιά τεχνολογικών και αμυντικών εφαρμογών που θα διαμορφώσουν την επόμενη δεκαετία.

Με απλά λόγια της αγοράς: Οι τρεις μέτοχοι θέλουν να μεγαλώσουν την εταιρεία ακόμη περισσότερο, να γιγαντώσουν την αποτίμησή της και μετά από χρόνια να την πουλήσουν αποκομίζοντας μεγάλα κέρδη.

Το στρατηγικό σχέδιο του Γιάννη Β. Βαρδινογιάννη

Στο βαθύ μετασχηματισμό της Motor Oil-ΜΟΗ έχει αποφασίσει να προχωρήσει ο Γιάννης Β. Βαρδινογιάννης το αφεντικό του Ομίλου, όπως μου λένε άνθρωποι που γνωρίζουν πρόσωπα και καταστάσεις.

Στην επόμενη διετία και κάτι, μέχρι το τέλος του 2028, θα τον πάει βήματα μπροστά και από έναν παραδοσιακό πετρελαϊκό όμιλο θα τον αναβαθμίσει σε  πολυδιάστατο οργανισμό ενέργειας, υποδομών και τεχνολογίας.

Συνεπώς κομβικό (και όχι συμπληρωματικό) σημείο είναι η  εξαγορά της Nova ICT της United Group έναντι 60,5 εκατ. ευρώ (διαβάσατε ήδη αναλυτικά στο mononews.gr) που αποτελεί στρατηγική κίνηση σε ένα νέο μοντέλο ανάπτυξης, όπου η τεχνολογία δεν λειτουργεί πλέον ως υποστηρικτική υπηρεσία αλλά ως αυτόνομος πυλώνας μετεξέλιξης.

Το γεγονός ότι μετά και την είσοδο των Latsco και EOS Capital Partners στη  Nova ICT, ο Αλέξανδρος Μπρέγιαννης θα διατηρήσει το ρόλο του διευθύνοντα συμβούλου και υπό το νέο ιδιοκτησιακό καθεστώς, σημαίνει ότι η πορεία θα συνεχιστεί στην ίδια πλεύση.

Η Nova ICT προσθέτει δυνατότητες σε ψηφιακές υποδομές, data centers, AI, κυβερνοασφάλεια, smart cities και άμυνα, ενώ η Motor Oil προσέλκυσε τους  συν-επενδυτές που ήθελε δημιουργεί  ευρύτερη επενδυτική πλατφόρμα τεχνολογίας.

-«Το deal αποτελεί ακόμη ένα κομμάτι του νέου στρατηγικού χάρτη του ομίλου, μαζί με ΑΠΕ, αποθήκευση, φυσικό αέριο, κυκλική οικονομία, FSRU και data centers.

Η Motor Oil έχει πλέον μεταβεί από έναν όμιλο με επίκεντρο τη διύλιση σε έναν πολυκλαδικό ενεργειακό οργανισμό, με δραστηριότητες σε ΑΠΕ, ηλεκτροπαραγωγή, αποθήκευση-standalone batteries, φυσικό αέριο, κυκλική οικονομία και μεγάλες ενεργειακές υποδομές όπως η συμμαχία με την Aktor και τον Αλέξανδρο Εξάρχου στο FSRU των Αγίων Θεοδώρων» μας λέει ενεργειακός παράγων που παρακολουθεί από κοντά τις εξελίξεις και συνεχίζει: «το νέο πεδίο ανάπτυξης είναι οι ψηφιακές υποδομές, τα data centers το πλέγμα AI και big data και φυσικά τα προγράμματα Εθνικής Άμυνας και Αμυντικών υποδομών και εξοπλισμών»…

Tα αμυντικά συστήματα και o Κλαούζεβιτς…

«Αυτό το τελευταίο ανάλυσέ το έχει πολύ ενδιαφέρον», τον έκοψα.

-«Οι αμυντικές Εθνικές και Συμμαχικές ανάγκες πλέον δεν περιορίζονται σε οπλικά συστήματα αλλά σε ασφαλή δίκτυα επικοινωνίας, κυβερνοασφάλεια, AI για επιχειρησιακές εφαρμογές, πληροφοριακά συστήματα διοίκησης και διαχείριση κρίσιμων δεδομένων.

Αυτά για πολλούς μοιάζουν… σανσκριτικά αλλά είναι το αναγκαίο μέλλον και ανοίγει μια μεγάλη δεξαμενή πολλαπλής χρησιμότητας και για το Δημόσιο, υψηλού τζίρου και σημαντικών EBITDA για τον όμιλο.

O Γιάννης Β. Βαρδινογιάννης δεν βάζει τον όμιλο στην αμυντική βιομηχανία με τη στενή έννοια, αλλά αποκτά θέση σε έναν χώρο όπου η τεχνολογία και η ασφάλεια αποτελούν κορυφαίες επενδυτικές προτεραιότητες.

Και κάτι τελευταίο αλλά όχι έσχατο που προφανώς δεν γνώριζες: έχει άριστη γνώση του χώρου αυτού εδώ και 2-3 χρόνια και τον παρακολουθεί εκ του σύνεγγυς….».

-Άρα δεν ήταν κεραυνός εν αιθρία η συνδυασμένη κίνηση, αλλά η αιφνιδιαστική εκκίνηση προς μια κατεύθυνση που σχεδιαζόταν καιρό…

– Μα ο ορισμός για τον αιφνιδιασμό ανήκει στον Πρώσο θεωρητικό του πολέμου, Καρλ φον Κλαούζεβιτς (Carl Philipp Gottlieb von Clausewitz, 1780 – 1831): «Το βασικό στον αιφνιδιασμό είναι η αστραπιαία ταχύτητα με απόλυτη μυστικότητα»…

CrediaBank: Οι δύο κινήσεις της Βρεττού

Δύο νέες συνεργασίες μέσα σε μία εβδομάδα δείχνουν ότι η CrediaBank αρχίζει να αποκτά διαφορετικό αποτύπωμα στη διεθνή αγορά.

Η CrediaBank είναι η πρώτη τράπεζα στην Ελλάδα που προχωρά σε συνεργασία με την BNP Paribas Asset Management, έναν από τους μεγαλύτερους ευρωπαϊκούς παίκτες στη διαχείριση κεφαλαίων για την αναβάθμιση των υπηρεσιών Wealth Management στην Ελλάδα κι ανοίγει τον δρόμο για την ανάπτυξη σύγχρονων ψηφιακών επενδυτικών λύσεων, στο πλαίσιο του ψηφιακού μετασχηματισμού της CrediaBank.

Η συμφωνία «κουμπώνει» και με τα σχέδια της τράπεζας για τη Μάλτα μετά την ολοκλήρωση της εξαγοράς της HSBC Malta, καθώς προβλέπεται η επέκταση της στην τοπική αγορά.

Παράλληλα, η CrediaBank εντάχθηκε στο πρόγραμμα της ΕΤΕπ για τη χρηματοδότηση 100 εκατ. ευρώ σε μικρομεσαίες και midcaps στην Ασφάλεια και την Άμυνα, που μέσω της προβλεπόμενης μόχλευσης μπορεί να κινητοποιήσει συνολικά έως και 200 εκατ. ευρώ για επενδύσεις.

Το στοιχείο, όμως, που συζητήθηκε περισσότερο είναι ότι η CrediaBank γίνεται μόλις η δεύτερη ελληνική τράπεζα και η πρώτη μη συστημική στην Ευρώπη που εντάσσεται στο συγκεκριμένο πρόγραμμα της ΕΤΕπ, αφήνοντας πίσω ακόμη και μεγαλύτερους τραπεζικούς ομίλους.

Οι επιθέσεις στα πλοία και οι… 8πλάσιοι μισθοί

To χτύπημα δύο πλοίων του Γιώργου Προκοπίου κι ενός της οικογένειας Αλαφούζου στα Στενά του Ορμούζ, έχουν βάλει… φωτιά στην παγκόσμια ναυτιλία αλλά προκαλούν αγωνία στις ελληνικές ναυτιλιακές που έχουν καράβια στην περιοχή και περιμένουν να περάσουν.

O wiseman είναι σε θέση να γνωρίζει ότι ένα ακόμη μεγάλο δεξαμενόπλοιο Έλληνα εφοπλιστή περιμένει φορτωμένο πετρέλαιο εδώ και μέρες να περάσει από τα Στενά αλλά δεν το έχει καταφέρει.

Ο ιδιοκτήτης αλλά και οι ναυλομεσίτες πιέζουν να περάσει χωρίς άδεια, όμως, ο Έλληνας καπετάνιος προς το παρόν δεν ρισκάρει.

Ειδικά μετά από τα χτυπήματα που έχουν δεχθεί άλλα πλοία.

Οι μεταφορές είναι ρίσκο, ειδικά όταν έχεις δύο πολέμους στην αυλή σου.

Αυτό το γνωρίζουν και οι Έλληνες εφοπλιστές που βγάζουν τρελά κέρδη αυτή την περίοδο.

Από την άλλη, όμως, όταν σε χτυπούν και Αμερικάνοι και Ιρανοί και Χούθι πρέπει να είσαι… τρελός ή πειρατής για να περάσεις χωρίς άδεια..

Μαθαίνω ότι σε τέτοιες κρίσιμες καταστάσεις που οι αποφάσεις που πρέπει να παρθούν «καίνε» στην κυριολεξία, οι μισθοί των ναυτικών ανεβαίνουν κατακόρυφα.

Για παράδειγμα ένας καπετάνιος που έχει κλείσει συμβόλαιο για μηνιαίο μισθό 10.000 ευρώ, μπορεί να πάρει 7 και 8 φορές περισσότερα χρήματα προκειμένου να ρισκάρει ένα πέρασμα από τα Στενά ή ακόμη και από τη Μαύρη Θάλασσα.

Ομοίως και οι άλλοι ναυτικοί που υπηρετούν σε ένα πλοίο και δελεάζονται με πολλές χιλιάδες ευρώ από τους εφοπλιστές.

Είναι ασφαλώς business όλα και η απόφαση ανήκει κυρίως στον καπετάνιο.

Πάντως τον τελευταίο καιρό πολλά στελέχη που βρίσκονταν σε πλοία κοντά στο Ορμούζ, έχουν παραιτηθεί κι έχουν φύγει διότι δεν αντέχουν την πίεση και τον κίνδυνο που υπάρχει.

Και καλά κάνουν βεβαίως, έχουν κάθε δικαίωμα…

Όμως να ξέρετε: Οι μισθοφόροι που θα τρέξουν να καλύψουν τις θέσεις και να πάρουν τις αποφάσεις κάνουν… ουρά.

Οι κερδοφόρες πωλήσεις του Νίκου Τσάκου

Συνεχίζουν και πουλάνε παλαιά πλοία με κέρδος οι Ελληνες εφοπλιστές.

Σειρά πήρε ο Νίκος Τσάκος καθώς η Tsakos Energy Navigation (TEN) φαίνεται να εξασφάλισε ιδιαίτερα υψηλό τίμημα για την πώληση δύο παλαιότερων δεξαμενόπλοιων τύπου suezmax.

Σύμφωνα με ναυλομεσιτικές πηγές, η ναυτιλιακή εταιρεία με έδρα την Αθήνα και εισηγμένη στο Χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης πούλησε τα δεξαμενόπλοια Alaska και Arcangel (163.200 dwt, κατασκευής 2006) έναντι τιμήματος 50,8 εκατ. δολαρίων.

Η Fearnleys, σχολιάζοντας τη συμφωνία, ανέφερε ότι εξακολουθούν να καταβάλλονται «σημαντικά premium» ακόμη και για πλοία μεγαλύτερης ηλικίας, καθώς τα έσοδα της αγοράς δεξαμενόπλοιων παραμένουν ισχυρά, παρά την αναζωπύρωση της έντασης μεταξύ ΗΠΑ και Ιράν πριν από δύο εβδομάδες.

Σύμφωνα με τη VesselsValue, η αξία του Alaska εκτιμάται στα 50,4 εκατ. δολάρια και του Arcangel στα 49,9 εκατ. δολάρια, ενώ στοιχεία της Clarksons δείχνουν ότι η αξία ενός 15ετούς suezmax αυξάνεται σταθερά από τον περασμένο Αύγουστο, φθάνοντας σήμερα περίπου τα 66 εκατ. δολάρια.

Τα στοιχεία της VesselsValue δείχνουν επίσης ότι η αξία των δύο πλοίων αυξήθηκε γύρω στα 32 εκατ. δολάρια μέσα στους τελευταίους 12 μήνες.

Η TEN είχε στην κατοχή της τα δύο πλοία από την παράδοσή τους από τα ναυπηγεία Hyundai Heavy Industries στο Ουλσάν της Νότιας Κορέας.

Οι συγκεκριμένες πωλήσεις αποτελούν την πέμπτη και έκτη αποεπένδυση της εταιρείας μέσα στο 2025, σύμφωνα με τη VesselsValue.

Μεταξύ αυτών περιλαμβάνεται η ήδη γνωστή πώληση του VLCC Ulysses (299.000 dwt, κατασκευής 2016), από την οποία η TEN αποκόμισε έως και 82 εκατ. δολάρια σε ελεύθερες ταμειακές ροές, καθώς και του Dias I (300.000 dwt, κατασκευής 2020).

Και τα δύο πλοία φέρεται να αποκτήθηκαν τον Ιανουάριο από τη Sinokor Maritime, στο πλαίσιο ενός εκτεταμένου προγράμματος αγορών που την ανέδειξε στον μεγαλύτερο ιδιοκτήτη VLCC παγκοσμίως.

Παράλληλα, η εταιρεία φέρεται να πούλησε και τα δύο δεξαμενόπλοια μεταφοράς προϊόντων πετρελαίου τύπου LR1, Selecao και Socrates (74.300 dwt, κατασκευής 2008), έναντι 22 εκατ. δολαρίων έκαστο.

Νέο δεξαμενόπλοιο απέκτησε η οικογένεια Ανδριανόπουλου

Με την παραλαβή του νέου δεξαμενόπλοιου Cape Armathia, ενός σύγχρονου νεότευκτου Suezmax, ενισχύει την παρουσία της στον κλάδο των δεξαμενόπλοιων η Cape Shipping, συμφερόντων της οικογένειας Ανδριανόπουλου.

Την άφιξη του πλοίου στον υπό διαχείριση στόλο της γνωστοποίησε μέσω ανάρτησής της στο LinkedIn η Cape Maritime Corporation S.A., ο βραχίονας διαχείρισης τάνκερ του ομίλου, επισημαίνοντας ότι η επιτυχής παραλαβή του Cape Armathia από το ναυπηγείο αποτελεί ένα ακόμη σημαντικό ορόσημο στη δέσμευση της εταιρείας για ασφαλή, αξιόπιστη και περιβαλλοντικά υπεύθυνη διαχείριση πλοίων.

Η προσθήκη του νέου Suezmax εντάσσεται σε ένα ευρύτερο επενδυτικό πρόγραμμα ανανέωσης και επέκτασης του στόλου της εταιρείας.

Σύμφωνα με τα διαθέσιμα στοιχεία, η Cape Maritime έχει σήμερα υπό ναυπήγηση ακόμη πέντε δεξαμενόπλοια, εκ των οποίων τρία είναι VLCC και δύο LR1 product tankers.

Η παράδοση του θα ξεκινήσει το 2027 και θα ολοκληρωθεί το 2029.

Παράλληλα, η Cape Shipping συνεχίζει να επενδύει και στους τομείς του ξηρού φορτίου και των containerships, διατηρώντας ένα διαφοροποιημένο χαρτοφυλάκιο παραγγελιών.

Όπως σας είχαμε ενημερώσει τον προηγούμενο μήνα, η τελευταία προσθήκη στο βιβλίο παραγγελιών της εταιρείας της οικογένειας Ανδριανοπούλου, αφορά τρία νεότευκτα bulk carriers τύπου Capesize, χωρητικότητας 181.000 dwt, τα οποία θα ναυπηγηθούν στα κινεζικά ναυπηγεία Hengli Heavy Industry.

Τα πλοία με αριθμούς κατασκευής B181K-29, B181K-32 και B181K-39 προγραμματίζεται να παραδοθούν στα τέλη του 2027 και τον Ιανουάριο του 2028, ενώ σύμφωνα με πηγές της αγοράς το συνολικό κόστος τους εκτιμάται στα 228 εκατ. δολάρια, περίπου 76 εκατ. δολάρια ανά πλοίο.

Πρόκειται για την δεύτερη παραγγελία bulkers που πραγματοποίησε η Cape Shipping μέσα στο 2026.

Καθώς είχε προηγηθεί τον Μάιο η ανάθεση κατασκευής δύο newcastlemax συμβατικών καυσίμων στο κινεζικό ναυπηγείο Panjin Dajin Offshore Engineering, με προγραμματισμένη παράδοση το 2029.

The Ellinikon Sports Park

Όσοι βρέθηκαν στο The Ellinikon Sports Park για να παρακολουθήσουν τους ημιτελικούς και τον μεγάλο τελικό του Μουντιάλ, στην πραγματικότητα δεν πήγαν μόνο για το ποδόσφαιρο.

Τα γκολ, οι ανατροπές και η αγωνία των αγώνων ήταν απλώς η αφορμή.

Η πραγματική πρωταγωνίστρια ήταν η πρώτη γνωριμία του κοινού με έναν νέο χώρο που φιλοδοξεί να αλλάξει τον χάρτη του αθλητισμού και της αναψυχής στην Αττική.

Δεν ήταν τυχαίο ότι μόλις μία ημέρα μετά την ανάδειξη της Ισπανίας ως παγκόσμιας πρωταθλήτριας, το The Ellinikon Sports Park άνοιξε επίσημα τις πύλες του.

Πρόκειται για το πιο σύγχρονο αθλητικό πάρκο της χώρας, μια έκταση 287.000 τετραγωνικών μέτρων αφιερωμένη στον αθλητισμό, την ευεξία και την ψυχαγωγία, η οποία αποτελεί αναπόσπαστο τμήμα του μεγάλου Μητροπολιτικού Πάρκου του Ελληνικού.

Η σημασία του έργου ξεπερνά κατά πολύ τα όρια μιας ακόμη αθλητικής εγκατάστασης.

Σηματοδοτεί την έναρξη μιας νέας εποχής για το The Ellinikon, καθώς η μεγαλύτερη αστική ανάπλαση της Ευρώπης περνά από τη φάση της κατασκευής στη φάση της παράδοσης των πρώτων μεγάλων έργων στους πολίτες.

Και το γεγονός ότι πρώτο παραδίδεται το Αθλητικό Πάρκο μόνο τυχαίο δεν είναι.

Η LAMDA Development στέλνει ένα σαφές μήνυμα: το The Ellinikon δεν είναι απλώς ένα εμβληματικό real estate project με κατοικίες, εμπορικά κέντρα και ξενοδοχεία.

Είναι ένας νέος προορισμός για την πόλη, ένας ζωντανός δημόσιος χώρος που δημιουργήθηκε για να τον απολαμβάνουν όλοι, ανεξάρτητα από ηλικία ή τρόπο ζωής.

Αυτό είναι ίσως και το σημαντικότερο μήνυμα που έστειλε η βραδιά του τελικού.

Οι χιλιάδες επισκέπτες δεν έφυγαν έχοντας παρακολουθήσει απλώς έναν ποδοσφαιρικό αγώνα.

Έφυγαν έχοντας πάρει μια πρώτη γεύση από το μέλλον του Ελληνικού και από έναν χώρο που φιλοδοξεί να γίνει το νέο σημείο αναφοράς για τον αθλητισμό, την ψυχαγωγία και την καθημερινότητα της Αθήνας.

Η έκπτωση «κάηκε» από τις ανατιμήσεις

Συμπληρώνεται μία εβδομάδα από την έναρξη της έκπτωσης που εφαρμόζουν η Helleniq Energy και η Motor Oil, ύψους 10 λεπτών ανά λίτρο στην αμόλυβδη βενζίνη και 5 λεπτών στο πετρέλαιο κίνησης.

Η πρωτοβουλία, η οποία θα παραμείνει σε ισχύ έως το τέλος Αυγούστου κατόπιν συμφωνίας της κυβέρνησης με τα δύο διυλιστήρια, είχε αρχικά στόχο να μειώσει την τιμή αλλά τελικά λόγω των αυξήσεων στις διεθνείς τιμές, συμβάλλει ώστε να απορροφηθεί μέρος των διεθνών ανατιμήσεων και να περιοριστεί η επιβάρυνση των καταναλωτών.

Η εκτίναξη του Brent στα 90 δολάρια το βαρέλι, σε συνδυασμό με την άνοδο των διεθνών τιμών των καυσίμων, δημιούργησε έντονες ανοδικές πιέσεις στην ελληνική αγορά.

Έτσι, η επίδραση της έκπτωσης δεν αποτυπώθηκε απαραίτητα ως μείωση στις τιμές των πρατηρίων, καθώς εξουδετερώθηκε σε μεγάλο βαθμό από το νέο κύμα αυξήσεων.

Ωστόσο,  η παρέμβαση συγκράτησε τις ανατιμήσεις και απέτρεψε ακόμη μεγαλύτερη επιβάρυνση των καταναλωτών.

Ενδεικτικά, χωρίς την έκπτωση, η μέση τιμή της αμόλυβδης θα είχε ήδη ξεπεράσει το όριο των 2 ευρώ ανά λίτρο.

Αντίστοιχη παρέμβαση είχε εφαρμοστεί και την άνοιξη στο πετρέλαιο κίνησης, συμβάλλοντας τότε στον περιορισμό των αυξήσεων που προκάλεσε η ένταση στη Μέση Ανατολή.

Η Σμπώκου, η Δρέττα και οι ψίθυροι

Δεν πρόλαβε καλά καλά να ζεστάνει την καρέκλα της προέδρου της Marketing Greece η Ιωάννα Δρέττα, καθώς από το 2023 η θέση περνά ξανά στον πρόεδρο του ΣΕΤΕ.

Αυτή τη φορά στην Αγάπη Σμπώκου, η οποία, όπως αποκάλυψε η ίδια σε συνάντηση με δημοσιογράφους, επέλεξε να αναλάβει και την προεδρία της Marketing Greece, επικαλούμενη την ανάγκη για καλύτερο συντονισμό.

Μάλιστα, όπως είπε, πρόκειται για μια πρακτική που ακολουθούσε παραδοσιακά ο Σύνδεσμος, με την εξαίρεση της περιόδου Γιάννη Παράσχη.

Η εξέλιξη, πάντως, σημαίνει ότι η Δρέττα αποχωρεί από την προεδρία της Marketing Greece, μόλις τρία χρόνια μετά την ανάληψη των καθηκόντων της.

Για τους κακοπροαίρετους, να πω ότι αυτό δε σημαίνει ότι η Σμπώκου εκπαραθυρώνει τη Δρέττα από τον οργανισμό.

Η τελευταία θα παραμείνει στο δ.σ. της Marketing Greece.

Βέβαια, αγαπητοί φίλοι, ο Wiseman είχε προϊδεάσει εγκαίρως για τις εξελίξεις.

Ήδη από τις 29 Αυγούστου 2025 σας είχαμε αποκαλύψει στο παρασκήνιο ότι η κυρία Δρέττα είχε δημιουργήσει αρκετές αντιπάθειες στο Διοικητικό Συμβούλιο της Marketing Greece.

Στους διαδρόμους, αρκετά μέλη του Δ.Σ. ψιθύριζαν –άλλοι χαμηλόφωνα και άλλοι καθόλου διακριτικά– ότι δεν ήταν το κατάλληλο πρόσωπο για τη συγκεκριμένη θέση.

Η βασική κριτική που διατυπωνόταν ήταν πως δεν είχε παρουσιάσει μια ξεκάθαρη στρατηγική και ένα σαφές όραμα για την πορεία της εταιρείας.

ΚΥΣΕΑ για την «Ασπίδα του Αχιλλέα»

Έστω και με αρκετή καθυστέρηση, μου λένε οι πηγές μου ότι το πολυπόθητο ΚΥΣΕΑ που θα αποφασίσει για τον αμυντικό θόλο της χώρας, γνωστό και ως «Ασπίδα του Αχιλλέα», θα γίνει αύριο Πέμπτη.

Εκεί θα δοθεί και το πράσινο φως για την υλοποίηση ενός εξοπλιστικού προγράμματος που μπορεί να ξεπεράσει τα 3 δις ευρώ.

Πρόκειται για την απόκτηση τριών αντιαεροπορικών συστημάτων made in Ισραήλ που θα δημιουργήσουν την αμυντική «ομπρέλα» της χώρας.

Τα τρία συστήματα είναι: 10 πυροβολαρχίες SPYDER AiO, η κάθε μία με τρεις αυτοκινούμενους εκτοξευτές.

2 πυροβολαρχίες David’s Sling, η κάθε μία με τέσσερις εκτοξευτές (κάθε εκτοξευτής με 12 κελιά εκτόξευσης για ισάριθμα βλήματα Stunner), κατασκευής Elta ραντάρ EL/M-2084 MMR.

Πυροβολαρχίες BARAK MX, προκειμένου να αντικαταστήσουν τις συνολικά επτά πυροβολαρχίες του συστήματος Improved HAWK Phase III που κατανέμονται στις 180 και 181 Μοίρες Κατευθυνόμενων Βλημάτων – ΜΚΒ, που είναι αναπτυγμένες σε Αττική και Θεσσαλονίκη αντίστοιχα.

Επίσης θα αποφασιστεί η αγορά 5 κινητών ραντάρ EL/M-2084 MMR, κατασκευής της ELTA, θυγατρικής του ομίλου IAI, για την κάλυψη των αναγκών του Συστήματος Αεροπορικού Ελέγχου (ΣΑΕ) της Πολεμικής Αεροπορίας, το κατασκευής της κρατικής ισραηλινής εταιρείας Rafael MIC4AD σύστημα διοίκησης, ελέγχου, επικοινωνιών, υπολογιστών και πληροφοριών (C4I: Command, Control, Communications, Computer and Intelligence) καθώς και μη επανδρωμένα συστήματα τύπου V-Bat.

Στα υπόψιν και η προμήθεια των υβριδικών υποβρυχίων τύπου Victa για τις μονάδες της Διοίκησης Ειδικού Πολέμου, διοπτρών νυχτερινής παρατήρησης, πυραύλων HellfireAGM-114 και τα σόναρ Μ660 των φρεγατών ΜΕΚΟ.

Σε Ελληνες το 25% τουλάχιστον

Όπως έχει γράψει πολλές φορές το mononews το υπουργείο Άμυνας κλείδωσε τη συμμετοχή ελληνικών εταιρειών στα εξοπλιστικά προγράμματα σε ποσοστό τουλάχιστον 25%.

Αρα περί τα 750 εκατ. ευρώ μπορούν να κινηθούν στην εγχώρια παραγωγή και σε εταιρείες όπως η Metlen, η Theon, η Intracom Defence, η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ (που συνεργάζεται με την Rheinmetall), η Skytalys, η Miltech Hellas, τα Ελληνικά Αμυντικά Συστήματα, η ΕΑΒ κ.λπ.

Από την αρχή ήταν για τον Νίκο Δένδια προαπαιτούμενο το 25% τουλάχιστον και ο Γενικός Γραμματέας του ΥΠΕΘΑ, Αντώνης Οικονόμου έκανε μεγάλο αγώνα για να συμφωνήσει με τους Ισραηλινούς για τις τεχνικές προδιαγραφές, αλλά και να προετοιμάσει τις ελληνικές εταιρείες που μπορούν να μπουν στα προγράμματα όχι μόνο φτιάχνοντας… βίδες ή πουλώντας καλώδια.

Πάντως, δημιουργείται μια χρυσή ευκαιρία σε όσες ελληνικές εταιρείες έχουν τη δυνατότητα και την τεχνογνωσία, να εκμεταλλευτούν το πρόγραμμα – μαμούθ των 3 δις.

Ειδικά όσες έχουν και γραμμές παραγωγής στην Ελλάδα…

Τις επόμενες ημέρες θα έρθουν Ισραηλινοί για να πέσουν οι τελικές υπογραφές…

Σταμπουλίδης: Ζήτησε τις τεχνικές προδιαγραφές για τις ταυτότητες

Ενας από τους πλέον πολυσυζητημένους διαγωνισμούς του Δημοσίου είναι αυτός για τις ταυτότητες.

Αλλωστε δεν είναι και λίγα τα 500 και πλέον εκατομμύρια που θα καρπωθεί ο ανάδοχος για μια δεκαετία.

Σίγουρη δουλειά κι ενδεχομένως παρακαταθήκη για το μέλλον αφού όπως ξέρετε κάθε 10 χρόνια θα αλλάζουμε ταυτότητες.

Την ερχόμενη Δευτέρα είναι η καταληκτική ημερομηνία για την εκδήλωση ενδιαφέροντος οπότε και θα έχουμε τα πρώτα στοιχεία για τις κοινοπραξίες που σχηματίζονται.

Μαθαίνω ότι τη Δευτέρα ο Αναπληρωτής Διευθύνων Σύμβουλος του Υπερταμείου (που τρέχει τον διαγωνισμό) Παναγιώτης Σταμπουλίδης, ζήτησε από το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης και τον Δημήτρη Παπαστεργίου επιπλέον στοιχεία ως προς τις τεχνικές προδιαγραφές που απαιτούνται για τις νέες ταυτότητες.

Οπότε όλα προχωρούν κανονικά και γρήγορα με τον διαγωνισμό και θα έχει ενδιαφέρον πλέον ποιος θα πάει με ποιον.

ΟΤΕ, Byte, η γαλλική Idemia, Unisystems του ομίλου Φέσσα, Veridos, Space Hellas, Nova, Zetes, Thales, Austriacard και η ιαπωνική Toppan (η οποία είχε τη δουλειά μέχρι σήμερα μαζί με τον Ηλία Σαμαρά), αναμένεται να δώσουν τη μάχη για το τεράστιο έργο.

Πάντως, ειδικοί της αγοράς λένε ότι σε λίγα χρόνια θα καταργηθεί και η πλαστικοποιημένη ταυτότητα που έχουμε τώρα και όλα θα είναι ψηφιακά.

Υπερυπολογιστής και μικροδορυφόροι

Πάντως στο υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης κάνουν σοβαρή δουλειά και σύντομα θα υπάρξουν κι άλλες εφαρμογές που θα κάνουν ευκολότερη τη ζωή των πολιτών.

Μου λένε για παράδειγμα ότι το επόμενο διάστημα θα λειτουργήσει στο Λαύριο ο υπερυπολογιστής «Δαίδαλος», ο οποίος είναι ο 31ος μεγαλύτερος στον κόσμο και 150 φορές πιο ισχυρός από τον τωρινό.

Ουσιαστικά μέσω αυτού δημιουργείται το νέο gov.gr το οποίο θα είναι πιο προσωποποιημένος.

Θα μπορεί κάποιος να βλέπει ακόμη και την πορεία των αιτημάτων που έχει κάνει ενώ θα πολλαπλασιαστούν οι εφαρμογές.

Επίσης, η λειτουργία των μικροδορυφόρων μπορεί να δώσει τεράστιες δυνατότητες στην Πολιτεία.

Από το να σταματήσουν σκάνδαλα τύπου ΟΠΕΚΕΠΕ με τα βοσκοτόπια μέχρι τον εντοπισμό πυρκαγιών, την ασφάλεια των συνόρων κ.λπ.

Ειδικά για τον ΟΠΕΚΕΠΕ, οι πληρωμές του 2026 για τους αγρότες γίνονται με πληροφορίες που έρχονται από το… Διάστημα.

Οι εκλογές και το ΕΠΑ 23 δις

Μπορεί ο ΚΜ, να έχει «κάψει» την προεκλογική περίοδο επιμένοντας ότι κάλπες θα στηθούν την άνοιξη, αλλά όπως έχουμε πει κάθε κίνηση που κάνει η κυβέρνηση έχει προεκλογικό χρώμα.

Πάρτε για παράδειγμα την grande παρουσίαση του Εθνικού Προγράμματος Ανάπτυξης (ΕΠΑ) 2026-2030.

Ήταν τόσο άρτια φτιαγμένο το σκηνικό που «φώναζε» ότι οι εκλογές πλησιάζουν.

Για να λέμε την αλήθεια, βλέποντας όλη αυτή την εκδήλωση κατάλαβα ότι το μήνυμα που θέλησε να περάσει η κυβέρνηση στον κόσμο είναι: «Θέλετε να γίνουν όλα αυτά τα έργα;

Ψηφίστε ΝΔ για να έχουμε σταθερότητα και να μην έχουμε περιπέτειες».

Θεμιτό.

Κάθε κυβέρνηση θα το έκανε αυτό.

Δηλαδή να δώσει ένα όραμα για τη χώρα, μια προοπτική και αν θέλετε ένα λόγο να ξαναψηφίσει ο κόσμος.

Αρκεί βέβαια να μην έχουμε τις ίδιες αστοχίες όπως με το Ταμείο Ανάκαμψης που… τρέχουμε και δε φτάνουμε για να μη χαθούν κονδύλια.

Οι δήμαρχοι άδειασαν τον Ανδρουλάκη

Δεν εξελίχθηκε όπως θα ήθελε ο Νίκος Ανδρουλάκης η συνάντηση που οργάνωσε προχθές με δημάρχους της Β’ Θεσσαλονίκης και της Χαλκιδικής.

Ο στόχος ήταν να χτιστεί ένα αυτοδιοικητικό μέτωπο απέναντι στη μεταρρύθμιση που προωθεί η κυβέρνηση για τη διαχείριση των υδάτων.

Το αποτέλεσμα, όμως, μόνο ενθαρρυντικό δεν μπορεί να χαρακτηριστεί.

Η ανταπόκριση των αυτοδιοικητικών ήταν μάλλον… χλιαρή.

Από τους δήμους της Χαλκιδικής που είχαν προσκληθεί, ο δήμαρχος Αριστοτέλη δεν εμφανίστηκε καν, ενώ οι υπόλοιποι δήμοι εκπροσωπήθηκαν χωρίς την παρουσία των δημάρχων τους.

Η εικόνα δεν ήταν καλύτερη ούτε στη Θεσσαλονίκη.

Από τους οκτώ δημάρχους που βρίσκονται εκτός ΕΥΑΘ, από τον Δήμο Δέλτα δεν πήγε κανείς.

Οι δήμαρχοι Χαλκηδόνος και Πυλαίας-Χορτιάτη, καθώς και ο εκπρόσωπος της ΔΕΥΑ Ωραιοκάστρου, τάχθηκαν ανοιχτά υπέρ της συνένωσης με την ΕΥΑΘ.

Οι δήμαρχοι Λαγκαδά, Θερμαϊκού και Βόλβης κράτησαν πιο ισορροπημένη στάση, ζητώντας περισσότερο διάλογο και ψυχραιμία.

Ο μόνος που σήκωσε πραγματικά τους τόνους ήταν ο δήμαρχος Θέρμης.

Μάλιστα, όπως πληροφορούμαι, ο τελευταίος εμφανίστηκε πιο μαχητικός ακόμη και από τον ίδιο τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ, όντας… «βασιλικότερος του βασιλέως».

Και αυτό γιατί ο Ανδρουλάκης απέφυγε να επιτεθεί ευθέως στο περιεχόμενο του νομοσχεδίου, επιλέγοντας να επικεντρώσει την κριτική του στον τρόπο με τον οποίο η κυβέρνηση αντιμετωπίζει την αυτοδιοίκηση, κάνοντας λόγο για «περιφρόνηση» των δήμων και για ένα «περίκλειστο σύστημα εξουσίας» στο Μέγαρο Μαξίμου.

Συμπέρασμα

Η προσπάθεια της Χαριλάου Τρικούπη να εμφανίσει ένα ενιαίο αυτοδιοικητικό μέτωπο δεν απέδωσε.

Και το μήνυμα που έστειλαν αρκετοί δήμαρχοι ήταν ότι, τουλάχιστον προς το παρόν, δεν δείχνουν ιδιαίτερη διάθεση να μπουν σε μια μετωπική πολιτική σύγκρουση με την κυβέρνηση.

Τα εύσημα σε Πιέρρ και Παπαθανάση

Να πάμε στην ουσία: Το νέο ΕΠΑ 2026-2030, συνολικού ύψους 23 δισ. ευρώ, αποτελεί το βασικό εθνικό εργαλείο χρηματοδότησης έργων που αγγίζουν άμεσα την καθημερινότητα των πολιτών.

Πίσω από τον ολοκληρωμένο σχεδιασμό του προγράμματος βρίσκεται η συστηματική και άρτια προετοιμασία που πραγματοποίησαν ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Κυριάκος Πιερρακάκης και ο αναπληρωτής υπουργός Νίκος Παπαθανάσης, οι οποίοι διαμόρφωσαν ένα συνεκτικό πλαίσιο αναπτυξιακών στόχων με έμφαση στις πραγματικές ανάγκες της χώρας.

Το ΕΠΑ λειτουργεί συμπληρωματικά προς το ΕΣΠΑ και το Ταμείο Ανάκαμψης, αξιοποιώντας αμιγώς εθνικούς πόρους για την υλοποίηση κρίσιμων παρεμβάσεων.

Οι προτεραιότητες καλύπτουν ένα ευρύ φάσμα: Από την αναβάθμιση οδικών αξόνων, λιμανιών και υποδομών μεταφορών έως την ενίσχυση σχολείων, νοσοκομείων, κοινωνικών δομών και έργων πολιτικής προστασίας. Παράλληλα, σημαντικοί πόροι κατευθύνονται σε αντιπλημμυρικά έργα, δίκτυα ύδρευσης και αποχέτευσης, πράσινες αστικές αναπλάσεις και δράσεις για την αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης.

Ιδιαίτερη βαρύτητα δίνεται επίσης στον ψηφιακό μετασχηματισμό και την τεχνητή νοημοσύνη, με επενδύσεις σε σύγχρονες ψηφιακές υποδομές, κυβερνοασφάλεια και ηλεκτρονικές υπηρεσίες που θα βελτιώσουν την εξυπηρέτηση πολιτών και επιχειρήσεων.

Ταυτόχρονα, το πρόγραμμα ενισχύει την καινοτομία, την ανταγωνιστικότητα των επιχειρήσεων και τη δημιουργία νέων, ποιοτικών θέσεων εργασίας.

Η προσεκτική προετοιμασία των στόχων από τους Κυριάκο Πιερρακάκη και Νίκο Παπαθανάση διασφαλίζει ότι οι διαθέσιμοι πόροι θα κατευθυνθούν με σαφείς προτεραιότητες και μετρήσιμα αποτελέσματα.

Πρόκειται για έναν ολοκληρωμένο αναπτυξιακό σχεδιασμό που φιλοδοξεί να συνδυάσει την οικονομική ανάπτυξη με τη βελτίωση της ποιότητας ζωής, ενισχύοντας τις υποδομές, την κοινωνική συνοχή και την ανθεκτικότητα της χώρας τα επόμενα χρόνια.

Τώρα θα πάρουν στα σοβαρά τον Σαμαρά;

Αγαπητοί φίλοι δημοσκοπήσεις στη μέση του καλοκαιριού δύσκολο να τις πιστέψω.

Κι όπως έλεγαν οι παλιοί, δημοσκοπήσεις με κλειστά σχολεία δεν πρέπει να τις λαμβάνεις στα σοβαρά.

Ούτε θα ασχοληθώ με τα αποτελέσματα της ΝΔ ή της ΕΛΑΣ ή του ΠΑΣΟΚ όπως αυτές αποτυπώθηκαν χθες στην έρευνα της Interview.

Θα σταθώ μόνο στην ερώτηση για το κόμμα Σαμαρά, διότι νομίζω ότι στο ΜΜ δεν είχαν πάρει και τόσο στα σοβαρά τον πρώην πρωθυπουργό.

Και είτε πίστευαν (και πιστεύουν) ότι δεν θα διαβεί τον Ρουβίκωνα, είτε νόμιζαν ότι δεν θα μπει καν στη Βουλή, μιας κι έχει το βάρος της Πολιτικής Ανοιξης που κατέρρευσε σύντομα.

Όμως, όταν ένα 12% των ψηφοφόρων λέει ότι είναι «πολύ» ή «αρκετά» πιθανό να ψηφίσει κόμμα Σαμαρά, ασφαλώς κάποιοι στο Μαξίμου πρέπει να ξυπνήσουν.

Όχι τίποτε άλλο παρά μόνο θα τρέχουν το βράδυ των εκλογών να παρακαλάνε τον 75χρονο πρώην πρωθυπουργό να συγκυβερνήσει μαζί τους.

Κι όπως ξέρετε ο Σαμαράς το κρατάει… Μανιάτικο από πολλούς, κυρίως από τον ΚΜ, και θα βάλει όρους που θα κάνει το Μαξίμου να κοκκινίζει.

Και θα πρέπει να ανησυχούν γιατί ο Σαμαράς κλέβει ψηφοφόρους της ΝΔ και από τον αγροτικό τομέα και από τους μικρομεσαίους και από εκείνους που δεν θέλουν την woke ατζέντα.

Εντάξει, καλές οι διαρροές ότι είναι «γέρος», «δεν μπορεί», «θα καταρρεύσει», «έχει εμμονές», αλλά ας το δουν πιο σοβαρά εκεί στην κυβέρνηση γιατί μπορεί να πάθουν την πλάκα τους.

Ονόματα – εκπλήξεις με το κόμμα Σαμαρά

Επειδή δεν είναι μόνο η αίσθησή μου για το κόμμα Σαμαρά, αλλά και γιατί έχω μιλήσει με πηγές μου, σας λέω ότι ο πρώην πρωθυπουργός ετοιμάζει πολλές… εκπλήξεις για τα ψηφοδέλτια που συγκροτεί.

Ονόματα που θα κάνουν αίσθηση, καθώς πολλά από αυτά προέρχονται από τις τάξεις της Νέας Δημοκρατίας, έχουν ισχυρό τοπικό εκτόπισμα και θα τραβήξουν φουλ τις ψήφους που θα πήγαιναν στο κυβερνών κόμμα.

Για παράδειγμα σας αναφέρω την πολύ ισχυρή υποψηφιότητα της πρώην γενικής γραμματέως Αντεγκληματικής Πολιτικής από το 2019, δικηγόρου Σοφίας Νικολάου.

Η κ. Νικολάου θα είναι, όπως με πληροφορούν στο ψηφοδέλτιο της Α’ Αθήνας με το κόμμα Σαμαρά και θα κάνει μεγάλη ζημιά στη ΝΔ.

Αλλωστε, όταν είχε κατέβει το 2019 με τη ΝΔ είχε πάρει κοντά 13 χιλιάδες σταυρούς.

Και μαθαίνω ότι στη συγκεκριμένη εκλογική περιφέρεια υπάρχουν πολλοί απογοητευμένοι αντιμητσοτακικοί…

Πάμε τώρα και σε άλλα ονόματα – έκπληξη για το κόμμα Σαμαρά.

Η πρώην βουλευτής Φεβρωνία Πατριανάκου θα κατέβει στη Λακωνία.

Οι 3 βουλευτές της ΝΔ, με τους οποίους συνέφαγε πρόσφατα ο Σαμαράς, δηλαδή Χαράλαμπος Αθανασίου, Γιώργος Καρασμάνης και Θεόφιλος Λεονταρίδης θα κατέβουν όπως όλα δείχνουν σε Λέσβο, Πέλλα και Σέρρες.

Βεβαίως και ο Μίλτος Χρυσομάλλης θα κατέβει στη Μεσσηνία.

Ο πρώην βουλευτής και υπουργός, Κώστας Μαρκόπουλος θα κατέβει στην Εύβοια, ο ανεξάρτητος Μάριος Σαλμάς όχι στην Αιτωλοακαρνανία αλλά στον Βόρειο τομέα της Αθήνας.

Η Εύη Τατούλη, κόρη του πρώην περιφερειάρχη Πέτρου Τατούλη προορίζεται για την Αρκαδία ενώ ο πρώην βουλευτής Σάββας Αναστασιάδης θα ηγηθεί του ψηφοδελτίου στην Α΄ Θεσσαλονίκης.

Στη Θεσσαλονίκη και ο δικηγόρος Νίκος Καραγιαννίδης αλλά και η Βούλα Πατουλίδου.

Ο γνωστός καθηγητής Γιάννης Μάζης προορίζεται είτε για τον Βόρειο τομέα είτε ως επικεφαλής του ψηφοδελτίου Επικρατείας. Ακούγεται και το όνομα του επίσης καθηγητή Μελέτη Μελετόπουλου.

Ο δικηγόρος Νίκος Καλαντζής συζητά για το ψηφοδέλτιο της Αιτωλοακαρνανίας ενώ ο πρώην υπουργός Παιδείας, Γιώργος Φορτσάκης πάει για την Α’ Αθήνας.

Ο δικηγόρος Παναγιώτης Κάσσης πάει για την Α’ Πειραιά ενώ συζητήσεις με τον Αντώνη Σαμαρά έχει κάνει και ο γνωστός δικηγόρος Θέμης Σοφός για τον βόρειο τομέα.

Για τον Πειραιά προαλείφεται η Ζωή Ρούσσου, υποψήφια με τη ΝΔ παλιότερα.

Ακούγονται επίσης τα ονόματα του πρώην βουλευτή της ΝΔ και των Ανεξάρτητων Ελλήνων στη Λάρισα, Χρήστου Ζώη, αλλά και των βουλευτών Νίκου Βρεττού και Χάρη Κατσιβαρδά που σήμερα είναι βουλευτές ανεξάρτητοι.

Ο Αγγελος Τσιγκρής, πρώην γαλάζιος βουλευτής θα είναι στην Αχαϊα ενώ σίγουρος θεωρείται ο πρώην υπουργός Ακης Γεροντόπουλος και ο αγροσυνδικαλιστής Κώστας Ανεστίδης.

Φήμες ακούγονται και για τον πρώην περιφερειάρχη, Γιώργο Πατούλη.

Οι must ειδήσεις του wiseman σε ένα AI Video

Αποποίηση Ευθύνης: Το περιεχόμενο και οι πληροφορίες της στήλης προσφέρονται αποκλειστικά και μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να εκληφθούν ως συμβουλή, πρόταση, προσφορά για αγορά ή πώληση των κινητών αξιών, ούτε ως προτροπή για την πραγματοποίηση οποιασδήποτε μορφής επένδυσης. Κατά συνέπεια δεν υφίσταται ουδεμία ευθύνη για τυχόν επενδυτικές και λοιπές αποφάσεις που θα ληφθούν με βάση τις πληροφορίες αυτές.

Ακολουθήστε το mononews.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι.

Μοιραστείτε την άποψή σας

Σχόλια
Οδηγίες

Για να σχολιάσετε χρησιμοποιήστε ένα ψευδώνυμο. Παρακαλούμε σχολιάζετε με σεβασμό. Χρησιμοποιείτε κατανοητή γλώσσα και αποφύγετε διατυπώσεις που θα μπορούσαν να παρερμηνευτούν ή να θεωρηθούν προσβλητικές. Με την ανάρτηση σχολίου, συμφωνείτε να τηρείτε τους Όρους του ιστότοπου contact Δημιουργήστε το account σας εδώ, για να κάνετε like, dislike ή report ακατάλληλα/προσβλητικά σχόλια.

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

H ανάρπαστη Aktor, οι υπέροχες «3» και οι τράπεζες, η έκπληξη από το fund Millennium, η βράβευση Μεγάλου, οι σκοτεινοί ελιγμοί του Χριστόφορου Παυλίδη, το χτύπημα στον «πειρατή» Προκοπίου, ο σωτήρας της Pharmathen και τα χρυσά deals Μαρτίνου και Παληού
Ξεκινάει η ΑΜΚ της Aktor, τι συμβαίνει με την Metlen, τα περίεργα της Cener, οι νέες business Παπαναγιώτου – Μπάκου, η βράβευση του Sir Stelios, ο χρόνος των εκλογών και ο ανασχηματισμός και τι έκαναν στην Κύθνο οι Young Patrons
Τι λένε οι πονηροί για το ράλι της Metlen, τα κέφια του Εξάρχου και τα 800 εκατ. της Aktor, το «μαύρο» στον Τόλη, το «μπλόκο» Πιστιόλη στο Ντουμπάι, οι νέες business της Δασκαλαντωνάκη, το κάλεσμα της Καποπούλου στη Μύκονο και ο καυγάς για δίμετρη καλλονή
Το alert του Buffett, οι 5 σωματοφύλακες, η Βρεττού, τα μαθηματικά της Credia και η BlackRock, το νέο μυστικό του Εξάρχου, ο Παυλίδης και οι δίκες στο Λονδίνο, γιατί μας δουλεύει (κανονικά) ο Τόλης Βακάκης, τα ψώνια των Μαρτίνου και Ιγγλέση και το γαλάζιο μενού (με Σαμαρά) στο Lolita’s
H BlackRock στην Credia, οι μυστικές συναντήσεις Εξάρχου – Βρεττού, το μήνυμα της Capital στον Στάσση, τι συμβαίνει με την Prodea, όλοι οι τραπεζίτες στο κάλεσμα των Στασινόπουλων, το χρυσό deal του Αντώνη Ιγγλέση, η γαλάζια μάζωξη στο Lolita’s, ο δημοσκόπος με την cabrio BMW και το birthday dinner της Κατερίνας Λαναρά στο Σαιν Τροπέ
Πώς βούλιαξε η SpaceX, το ισχυρό «buy» από Goldman και Morgan για ΟΤΕ, Alpha και Eurobank, το bid για το 11% της ΕΥΔΑΠ, η προκλητική απόφαση του Κοντόπουλου, οι happy Βαρδινογιάννης-Σιάμισιης, τo next big thing Παπαλέκα στη Μύκονο, και το επικό Βατερλό των αναλυτών στην Jumbo
Ο billionaire και το συναίσθημα, το μεγάλο ράλι σε Motor Oil και ΕΛΠΕ, ο Εξάρχου και η ΑΜΚ της Aktor, ο τελευταίος των Μοϊκανών του Τόλη Βακάκη, τα ψώνια του Δημήτρη Προκοπίου, το σενάριο – φωτιά για εκλογές, ο ΚΜ στην Τήνο και το hot παρασκήνιο με influencer και την JLo
Και οι 4 είναι υπέροχες, η long term συμμαχία Βαρδινογιάννη – Εξάρχου, τι συμβαίνει σε Prodea και ΤΙΤΑΝ, το deal Μυτιληναίου – Τσάκου, το νέο «διαμάντι» του Άδωνι, οι συμβουλές του Βασιλάκη στους 200 απόφοιτους του Μωραΐτη και ένα hot quiz με σύζυγο επιχειρηματία και δημοσιογράφο
Ποιοι ισχυροί αγοράζουν τώρα Alpha, τα δυνατά χαρτοφυλάκια και η ΕΥΔΑΠ, τα ΠΛΑΘ, η ΔΕΗ, η AKTOR και η Eurobank, η σιωπή Βαρθολομαίου για Superbet, το κόλπο της αλεπούς των αγορών, η πρόβλεψη για τις εκλογές, το «κέντημα» του Πλεύρη κι ένας γάμος με guest τη Βίσση
Ποια μετοχή θα κάνει +430%, όλη η αλήθεια για τις ΑΜΚ σε Metlen και ΕΥΔΑΠ, η επιτυχία της Τραυλού, το super ομόλογο της Seanergy, ο «δεν πληρώνω» Μπακατσέλος, το σούπερ δείπνο του Τσάκου, ο κυρίαρχος Πιέρρ, η μάχη της Α’ Αθήνας και ποιο είναι το νέο darling της αθηναϊκής φιλοξενίας