Για να μας βλέπεις πιο συχνά στα αποτελέσματα αναζήτησης Add mononews.gr on Google

Το αεροσκάφος του προέδρου των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, προσγειώθηκε την Τρίτη στην τουρκική πρωτεύουσα, την Άγκυρα, για τη σύνοδο κορυφής του ΝΑΤΟ, όπου στο επίκεντρο αναμένεται να βρεθεί το αίτημά του για αύξηση των αμυντικών δαπανών.

Δείτε τη συνάντηση Τραμπ – Ερντογάν στο Προεδρικό Μέγαρο της Άγκυρας:

Στο επίκεντρο της συνάντησης Ντόναλντ Τραμπ και Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν βρέθηκε το ζήτημα των F-35, με τον Αμερικανό πρόεδρο να αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο επιστροφής της Τουρκίας στο πρόγραμμα. Ο Τραμπ δήλωσε ότι το θέμα εξετάζεται, χαρακτηρίζοντας την Τουρκία «πιο πιστή από τις περισσότερες χώρες», ενώ προχώρησε ένα βήμα παραπέρα στο ζήτημα των κυρώσεων CAATSA, δηλώνοντας ότι «ήρθε η ώρα» να αρθούν. Δεν θέλουμε να επιβάλλουμε κυρώσεις στους φίλους μας. Δεν θέλω να πνίξω τον φίλο μου με κυρώσεις. Ο νέος ηγέτης της Συρίας κατάφερε επίσης να επαναφέρει τη χώρα του σε τροχιά ανάκαμψης μέσα σε ένα χρόνο. Ήμουν ένας από αυτούς που τον ενέκριναν, μαζί με τον πρόεδρο. Κατάφερε να τα βάλει όλα σε τάξη, δεν είναι εύκολη δουλειά» είπε ο Αμερικανός πρόεδρος, αναφερόμενος στο θέμα των κυρώσεων CAATSA που δεν επιτρέπουν και την επιστροφή της Τουρκίας στο πρόγραμμα των F-35.

Οι δύο ηγέτες έδωσαν ιδιαίτερη έμφαση στη στενή προσωπική τους σχέση. Ο Τραμπ χαρακτήρισε τον Ερντογάν ισχυρό ηγέτη και την Τουρκία σημαντική στρατιωτική δύναμη, σημειώνοντας ότι η μεταξύ τους «χημεία» έχει συμβάλει στην καλή πορεία των διμερών σχέσεων. Μάλιστα, ανέφερε ότι η σχέση του με τον Τούρκο πρόεδρο έπαιξε ρόλο στην απόφασή του να παραστεί στη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ στην Άγκυρα, ενώ υποστήριξε ότι οι ΗΠΑ δεν επιθυμούν να επιβάλλουν κυρώσεις σε φίλους και συμμάχους τους.

Παράλληλα, στη συζήτηση τέθηκαν οι εξελίξεις στη Γάζα, το Ιράν και ο πόλεμος στην Ουκρανία. Ο Ερντογάν δήλωσε ότι η Τουρκία επιχειρεί να συμβάλει στη βελτίωση των σχέσεων ΗΠΑ-Ιράν και ότι θα συζητήσει με τον Τραμπ τα επόμενα βήματα στο ουκρανικό. Ο Αμερικανός πρόεδρος εμφανίστηκε αισιόδοξος για την επίτευξη συμφωνίας, σημειώνοντας ότι έχει ήδη συνομιλήσει τόσο με τον Βλαντίμιρ Πούτιν όσο και με τον Βολοντίμιρ Ζελένσκι και εκφράζοντας την πεποίθηση ότι μπορεί να συμβάλει στον τερματισμό και αυτού του πολέμου. Την ίδια ώρα, εξαπέλυσε νέα κριτική κατά του ΝΑΤΟ, δηλώνοντας ότι η Συμμαχία τον έχει απογοητεύσει και ότι οι ΗΠΑ έχουν δαπανήσει τεράστια ποσά για την προστασία της Ευρώπης.

Η εναρκτήρια ομιλία του Γενικού Γραμματέα του ΝΑΤΟ Μαρκ Ρούτε:

Σημειώνεται πως ο Τραμπ έχει προγραμματίσει να πραγματοποιήσει διμερή συνάντηση με τον πρόεδρο της Τουρκίας, κατά τη διάρκεια της οποίας αναμένεται να δηλώσει ότι οι ΗΠΑ είναι έτοιμες να αποκαταστήσουν τη δυνατότητα της Τουρκίας να αγοράσει μαχητικά αεροσκάφη F-35. Μια τέτοια κίνηση ενδέχεται να αντιμετωπίσει αντίσταση στο Κογκρέσο, το οποίο θα μπορούσε να επιδιώξει να την εμποδίσει.

NATO: Επενδύει $40 δισ. σε τεχνολογία αντιμετώπισης drones – Νέα αεροσκάφη επιτήρησης και στόλοι UAV

Σε επενδύσεις άνω των 40 δισ. δολαρίων προχωρά το NATO μέσα στην επόμενη πενταετία για την ενίσχυση των δυνατοτήτων αντιμετώπισης drones, όπως ανακοίνωσε ο γενικός γραμματέας της Συμμαχίας Μαρκ Ρούτε στο Φόρουμ Αμυντικής Βιομηχανίας της Συμμαχίας στην Άγκυρα.

Η ανακοίνωση αποτελεί μία από τις σημαντικότερες πρωτοβουλίες ενίσχυσης της αντιαεροπορικής και αντι-drone άμυνας της Συμμαχίας, σε μία περίοδο κατά την οποία τα μη επανδρωμένα αεροσκάφη έχουν αλλάξει τα δεδομένα στα σύγχρονα πεδία μάχης.

Ο πόλεμος στην Ουκρανία έχει αναδείξει τον καθοριστικό ρόλο των drones, με τη Μόσχα και το Κίεβο να εξαπολύουν καθημερινά εκατοντάδες επιθέσεις με UAV.

Σύμφωνα με την ουκρανική Πολεμική Αεροπορία, η Ρωσία εκτόξευσε 351 drones κατά της Ουκρανίας το βράδυ της Κυριακής, ενώ Ρώσοι αξιωματούχοι ανέφεραν ότι περισσότερα από 430 ουκρανικά drones κινήθηκαν προς την περιοχή της Μόσχας.

Παράλληλα, χώρες-μέλη του ΝΑΤΟ έχουν βρεθεί επανειλημμένα αντιμέτωπες με παραβιάσεις του εναέριου χώρου τους από ρωσικά drones κατά τη διάρκεια του πολέμου.

Τον περασμένο μήνα, μαχητικά αεροσκάφη της αποστολής εναέριας αστυνόμευσης του ΝΑΤΟ στη Βαλτική κατέρριψαν drone που είχε εισέλθει στον εναέριο χώρο της Λετονίας, σύμφωνα με τη Συμμαχία, «ως αποτέλεσμα ρωσικού ηλεκτρονικού πολέμου».

Νέα αεροσκάφη επιτήρησης αποκτά η Συμμαχία

Ο Μαρκ Ρούτε ανακοίνωσε επίσης την ενίσχυση του στόλου αεροσκαφών επιτήρησης του ΝΑΤΟ με νέα μέσα προηγμένης τεχνολογίας.

Η Συμμαχία θα αποκτήσει 10 αεροσκάφη Saab GlobalEye, τα οποία θα αντικαταστήσουν τον γερασμένο στόλο αεροσκαφών έγκαιρης προειδοποίησης και ελέγχου AWACS.

Τα GlobalEye της σουηδικής Saab αποτελούν εναλλακτική επιλογή απέναντι στα ευρέως χρησιμοποιούμενα αεροσκάφη της αμερικανικής Boeing.

Παράλληλα, για πρώτη φορά στον στόλο του ΝΑΤΟ θα ενταχθούν πέντε μη επανδρωμένα αεροσκάφη επιτήρησης μεγάλου ύψους Triton, κατασκευής της Northrop Grumman.

Η Νορβηγία, η Φινλανδία, η Γερμανία και η Δανία αναμένεται να υπογράψουν επιστολή πρόθεσης για την αγορά τους, όπως ανέφερε ο Ρούτε.

Επιπλέον, η Συμμαχία σχεδιάζει τη δημιουργία στρατηγικού στόλου αερομεταφορών με 12 αεροσκάφη Airbus A400M, ενισχύοντας περαιτέρω τις δυνατότητες ταχείας ανάπτυξης και μεταφοράς δυνάμεων.

Η Ουκρανία σχεδιάζει την υπογραφή συμφωνιών αμυντικής συνεργασίας.

Εντωμεταξύ, η Ουκρανία σχεδιάζει να υπογράψει νέες συμφωνίες για drones καθώς και άλλες συμφωνίες συνεργασίας με συμμάχους κατά τη σύνοδο κορυφής του ΝΑΤΟ στην Άγκυρα, δήλωσε ο πρόεδρος της Ουκρανίας, Βολοντίμιρ Ζελένσκι, κατά την άφιξή του στην τουρκική πρωτεύουσα. Κατά την παραμονή του έχουν προγραμματιστεί περίπου είκοσι διμερείς συναντήσεις με ηγέτες χωρών μελών της Ατλαντικής Συμμαχίας.

«Θα συνεχίσουμε να εργαζόμαστε για την ενίσχυση της αντιαεροπορικής άμυνας. Νέα συστήματα, πύραυλοι γι’ αυτά και το θέμα των αδειών παραγωγής, όλα αυτά είναι προτεραιότητά μας», δήλωσε ο Ουκρανός πρόεδρος σε ανάρτησή του στο Χ.

Στο περιθώριο της νατοϊκής συνόδου κορυφής, ο υφυπουργός Άμυνας των Ηνωμένων Πολιτειών Μάικλ Ντάφι δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο παραγωγής του συστήματος PAC-3 των πυραύλων Patriot εκτός του αμερικανικού εδάφους.

«Αφήνουμε ανοιχτό το ενδεχόμενο της παραγωγής εκτός των συνόρων των ΗΠΑ, βεβαίως», δήλωσε ο Αμερικανός αξιωματούχος στο φόρουμ για την αμυντική βιομηχανία που οργανώνεται στο περιθώριο της συνόδου κορυφής της Άγκυρας με τη συμμετοχή αξιωματούχων νατοϊκών συμμάχων και εταίρων και εκπροσώπων της αμυντικής βιομηχανίας.

Παρακολουθεί στενά η Μόσχα.

Το Κρεμλίνο δήλωσε σήμερα ότι η Ρωσία θα παρακολουθεί στενά την έκβαση της συνόδου του ΝΑΤΟ στην Τουρκία, δηλώνοντας ότι πριν από αυτήν έγινε σειρά από «συγκρουσιακές» δηλώσεις για τη Ρωσία.

«Είναι ένα γεγονός που παρουσιάζει μεγάλο ενδιαφέρον, και για εμάς. Φυσικά, θα παρακολουθούμε όλες τις ειδήσεις και τις πληροφορίες που έρχονται από την Άγκυρα», δήλωσε σε δημοσιογράφους ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ.

Πρόσθεσε ότι, ενόψει της συνόδου, έγινε μεγάλος αριθμός δηλώσεων σχετικά με τη Ρωσία. «Προς λύπη μας, αυτές δεν ήταν δηλώσεις για εποικοδομητικές επαφές και διάλογο, αλλά μάλλον δηλώσεις συγκρουσιακού χαρακτήρα», δήλωσε, χωρίς να δώσει άλλες λεπτομέρειες.

Ο Πεσκόφ ρωτήθηκε και σχετικά με τις δηλώσεις του Αμερικανού προέδρου για την Ουκρανία. Χθες, ο Τραμπ δήλωσε ότι θα αναφερθεί στον πόλεμο στην Ουκρανία στις συναντήσεις που θα έχει κατά τη σύνοδο του ΝΑΤΟ σήμερα και αύριο και πως μια λύση στον πόλεμο που μαίνεται στην Ουκρανία εδώ και περισσότερα από τέσσερα χρόνια «πλησιάζει πιο κοντά από όσο συνειδητοποιεί ο κόσμος».

Ο Πεσκόφ δήλωσε πως η Ρωσία ελπίζει ότι οι αμερικανικές «προσπάθειες να οδηγηθεί η όλη κατάσταση σε μια πορεία ειρήνευσης εντέλει θα επιτύχουν. Τουλάχιστον εμείς, όπως έχει δηλώσει κατ’ επανάληψη ο Ρώσος πρόεδρος, παραμένουμε ανοιχτοί σε αυτό».