Για να μας βλέπεις πιο συχνά στα αποτελέσματα αναζήτησης Add mononews.gr on Google

Ο μυστηριώδης δημοσκόπος της ΝΔ 

Έλεγαν οι παλιοί, ότι ένα καθώς πρέπει κόμμα επιβάλλεται να έχει και τον εκλογολόγο του. Τον άνθρωπο που θα μπορεί να διαβάζει και να αναλύει τις δημοσκοπήσεις, αλλά και να προβλέπει, βάσει στατιστικών δεδομένων, τα αποτελέσματα των εκλογών. Ο Ανδρέας Παπανδρέου, και το (τότε) ΠαΣοΚ είχε δύο εκλογολόγους. Επισήμως τον Παρασκευά Αυγερινό και ανεπισήμως τον τότε Γραμματέα Οργανωτικού Αντώνη Κοτσακά, ο οποίος στην πορεία μεταπήδησε στον ΣΥΡΙΖΑ του Τσίπρα

Στη Νέα Δημοκρατία υπό την αρχηγία του Κυριάκου Μητσοτάκη ποιον ή ποιους έχει ως εκλογολόγους; Οι περισσότεροι έως τις εκλογές του 2023 πίστευαν ότι ο εκλογολόγος της ΝΔ ήταν ο γκουρού (έτσι των ονόμαζαν) των δημοσκοπήσεων ή της επικοινωνίας Αμερικανός  Σταν Γκρίνμπεργκ, αλλά μου είπαν πως στις ευρωεκλογές τους έριξε στα βράχια. Γύρω στο 32% περίμενε η ΝΔ και πήρε 28,3%. Βέβαια για να είμαστε δίκαιοι κανείς δεν του είπε ότι στις ευρωεκλογές δεν γινόταν αναγωγή των ψήφων επί των αναποφάσιστων.

1

Καθηγητής Μαθηματικών

Μαθαίνω, λοιπόν ότι χρέη δημοσκόπου για το κόμμα της ΝΔ (όχι όμως για το Μαξίμου) κάνει ο καθηγητής Μαθηματικών  του Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης Παναγιώτης Σταθόπουλος, διευθυντής του Ινστιτούτου Κωνσταντίνου Καραμανλής. Χρόνια κάνει αυτή τη δουλειά, λένε πως δεν έπεσε ποτέ έξω, όπως βεβαιώνουν  οι βουλευτές, προβλέπει με ακρίβεια ακόμα και το αποτέλεσμα των εκλογών, που ακόμα και οι δημοσκοπικές εταιρίες δεν κάνουν τις εκτιμήσεις τους με τόση ακρίβεια.

Πολύ παλιός στις έρευνες, είχε λέει, το εκλογικό αποτέλεσμα από πριν. Συνεργάτης του Ηλία Νικολακόπουλου έκανε και κάνει πολλές προβλέψεις. Σήμερα, λέει ,ότι είναι δύσκολες οι προβλέψεις, παλαιότερα όμως ήταν εύκολες «ωσάν να έκλεβες εκκλησία».

«Πέφταμε», μου είπε, «έξω μόνον σε επίπεδο… δεκαδικού» (όπως το 2000). Το 2004 είχε στείλει γραπτό μήνυμα στον Κώστα Καραμανλή  στο οποίο όχι μόνον προέβλεψε το τελικό αποτέλεσμα  των εκλογών (θα είναι 5 μονάδες η διαφορά της ΝΔ από το ΠαΣοΚ) , αλλά και ποιοι βουλευτές εκλέγονται. Τότε, εάν θυμάστε, το επίσημο αποτέλεσμα ήταν 45,5% ΝΔ και ΠαΣοΚ 40,6%.  Έπεσε διάνα δηλαδή.

Τον ρώτησα βεβαίως εάν έχει στοιχεία  και για το αποτέλεσμα των προσεχών εκλογών όποτε αυτές κι αν  διεξαχθούν. Μου είπε ότι το πολιτικό σκηνικό ακόμα είναι ρευστό.

Ο Κεφαλογιάννης

Υπάρχει όμως και ένας ανεπίσημος, ας τον πούμε ερασιτέχνης ή χομπίστας, «δημοσκόπος» στη ΝΔ, που είναι και μάλιστα και πρώην υπουργός, ο οποίος ασχολείται επισταμένως, εδώ και χρόνια,  αναλύοντας τα αποτελέσματα των δημοσκοπήσεων.

Είναι ο πρώην υπουργός Γιάννης Κεφαλογιάννης, ο οποίος ούτε και αυτός έπεσε έξω.

Μάλιστα έχει και ένα επιπρόσθετο χάρισμα. Μπορεί, αναλύοντας όλα τα στοιχεία, να προβλέψει πάνω- κάτω πότε θα έχουμε εκλογές. Αυτός είναι ο λόγος που όταν εμφανίζεται στη Βουλή, οι βουλευτές τον περικυκλώνουν και τον ρωτούν για την ημερομηνία των εκλογών.

Αλλά ο Κεφαλογιάννης (ο οποίος έχασε το υπουργείο του  Κλιματικής Αλλαγής λόγω ανάμειξης του ονόματός του στο σκάνδαλο ΟΠΕΚΕΠΕ), δεν κάνει μόνον προβλέψεις για το αποτέλεσμα των εκλογών, αλλά και προτάσεις για τη ημερομηνία των εκλογών. Προσφάτως μαθαίνω ότι συναντήθηκε με τον Κ.Μ. και του πρότεινε δύο ημερομηνίες για εκλογές. Η μία τέλος Απριλίου ή άλλη αρχές Μαΐου του 2027. Δεν ξέρω τι υποδοχή είχαν, αλλά εκείνο που γνωρίζω είναι ότι τις επόμενες ημέρες άρχισαν νέες διαρροές (και από ανθρώπους Μαξίμου μάλιστα) που έκαναν λόγο για Απρίλιο ή Μάιο για εκλογές.

Για την ιστορία σας αναφέρω ότι  τις αναλύσεις των δημοσκοπικών μετρήσεων για την κυβέρνηση και για το Μαξίμου  κάνει σήμερα  ο υπουργός Εσωτερικών Θόδωρος Λιβάνιος.

Η συγκινητική επιστροφή του Μυλωνάκη και η κλειστή εφαρμογή στο What’s Up

Ήταν όντως συγκινητική η επιστροφή του Γιώργου Μυλωνάκη στο νοσοκομείο «Ευαγγελισμός» δύο μήνες μετά τη σοβαρή περιπέτεια της υγείας του. Αυτή τη φορά όμως δεν επέστρεψε ως ασθενής αλλά για να εκφράσει δημόσια την ευγνωμοσύνη του προς τους γιατρούς, τους νοσηλευτές, τους τραυματιοφορείς, το βοηθητικό προσωπικό και τη διοίκηση που στάθηκαν στο πλευρό του κατά τη διάρκεια της νοσηλείας του.

Επιστροφή όμως κάνει ο υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ και στα κυβερνητικά καθήκοντά του. Ίσως οι περισσότεροι να μην το γνωρίζουν, αλλά οι πιο στενοί συνεργάτες του Πρωθυπουργού, αυτοί, δηλαδή, που μετέχουν στον «πρωϊνό καφέ», έχουν μια ειδική  εφαρμογή στο What’s Up και συνομιλούν μεταξύ τους για το κυβερνητικό έργο.

Σε αυτή την εφαρμογή κάνει την εμφάνισή του ο Γιώργος Μυλωνάκης, με προτάσεις, με επισημάνσεις και με αναλύσεις.

Σε ανάρτησή του, μετά την επίσκεψή του στον Ευαγγελισμό, στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, ευχαριστεί επίσης την οικογένειά του, τους φίλους του και όλους όσοι τον στήριξαν με μια προσευχή, ένα μήνυμα ή μια σκέψη, τονίζοντας πως «κάποιες μάχες δεν κερδίζονται μόνο από έναν άνθρωπο. Κερδίζονται μαζί».

Παράλληλα, υπογραμμίζει ότι η υγεία είναι το πολυτιμότερο αγαθό και καταλήγει πως σήμερα νιώθει μόνο βαθιά ευγνωμοσύνη.

Η στήλη εύχεται στον Γιώργο Μυλωνάκη να είναι πάντα δυνατός.

Ο νέος στόχος που έδωσε ο ΠΘ στους υπουργούς του

Ήθελε ο Κ.Μ. να ανακόψει τις φήμες για πρόωρες εκλογές το φθινόπωρο  και αυτός ο λόγος που έκανε έναν προγραμματισμό για το επόμενο εξάμηνο στο Υπουργικό Συμβούλιο.  Ήθελε επίσης να δείξει ποιο ήταν το κρισιμότερο στοίχημα για την κυβέρνηση στο δρόμο προς την επόμενη εκλογική αναμέτρηση και έδειξε τη  μάχη των τιμών, την μάχη κατά της ακρίβειας.

Έδειξε όμως και κάτι άλλο, που για πρώτη φορά, αναφέρθηκε σε αυτό, μέσα στο Υπουργικό Συμβούλιο. Επέλεξε να… φωτογραφίσει τον Πρόεδρο του ΕΛ.Α.Σ. Αλέξη Τσίπρα, χωρίς όμως να τον κατονομάσει, με αφορμή αναφορές του πρώην πρωθυπουργού για τις τράπεζες.

Και έδωσε στους υπουργούς του νέο στόχο: να περάσει το μήνυμα πως συνεχίζεται η μάχη με το αποκαλούμενο βαθύ κράτος και να φανεί πως δεν υπάρχει «κόπωση» τρία χρόνια μετά την εκλογική νίκη του 2023.

Κατά τα άλλα θα μπορούσε να πει πως ήταν ένα… χορταστικό Υπουργικό Συμβούλιο, αφού οι πάντες απόλαυσαν τα σαντουϊτσάκια που πρόσφερε στους συναδέλφους του  ο Ψηλός για την γιορτή του

Το… γραπτό beef του ΠτΒ με τη Ζωή

Ο πρόεδρος της Βουλής έδωσε στη δημοσιότητα την επιστολή που έστειλε στην Ζωή Κωνσταντοπούλου και στην οποία καταγράφει όλο το ιστορικό των προηγούμενων αναβολών συζητήσεων

Στην αίθουσα κοινοβουλευτικών συντακτών προσήλθε αιφνιδίως  την ώρα που διεξαγόταν η έντονη συζήτηση για την άρση της ασυλίας της Ζωής Κωνσταντοπούλου ο ΠτΒ Νικήτας Κακλαμάνης κρατώντας δύο επιστολές, Μία δική του και μία της Ζωής (που τον περιποιείτο όπως είπε με… ευγενικά λόγια).

Αυτό έγινε μόλις λίγα λεπτά μετά που η πρόεδρος της Πλεύσης Ελευθερίας Ζωή κατήγγειλε στη Βουλή ότι ο Πρόεδρος της πρότεινε να επανεξετάσει τον ρόλο της ως δικηγόρου, εάν η επαγγελματική της δραστηριότητα δεν της επιτρέπει να ασκεί τα κοινοβουλευτικά της καθήκοντα.

Ο Πρόεδρος τόνισε ότι η πρώτη φορά που κατατέθηκε προφορικό αίτημα για την αναβολή της σημερινής συζήτησης ήταν μετά τις 23:00 το βράδυ της Κυριακής, όταν του τηλεφώνησε η κ. Κωνσταντοπούλου. Παράλληλα, έδωσε στη δημοσιότητα και την επιστολή που έστειλε στην κ. Κωνσταντοπούλου και στην οποία καταγράφει όλο το ιστορικό των προηγούμενων αναβολών συζητήσεων.

Μετωπική

Εκείνο που πρέπει να ξέρετε είναι ότι στην τελική, η συζήτηση στη Βουλή  ξετυλίχθηκε σε μετωπική σύγκρουση ανάμεσα στον πρόεδρο της Βουλής Νικήτα Κακλαμάνη και την Ζωή Κωνσταντοπούλου,. Σε όλη τη διάρκεια της συζήτησης στην Ολομέλεια  για τις άρσεις ασυλίας της προέδρου της Πλεύσης Ελευθερίας μετά από μηνύσεις που κατέθεσαν αστυνομικοί και δικαστική υπάλληλος για όσα έλαβαν χώρα στο περιθώριο της δίκης των Τεμπών.

Το πιο ωραίο σας το άφησα για το τέλος: Είπε ο ΠτΔ ότι τον κατηγόρησε ότι διάβασε το αίτημα επιτροχάδην. Για να της απαντήσει, ότι δεν διαβάζει επί τροχάδην, καθιστός τα διαβάζει.

Χάος στις άρσεις ασυλίας, αιχμές και…  ένοχος ένοχο ου ποιεί

Προτού να φύγουμε από τη Βουλή, όπου επικράτησε πανδαιμόνιο  κατά τη συζήτηση των τριών αιτημάτων άρσης ασυλίας της Ζωής Κωνσταντοπούλου καλόν είναι να μάθετε και τούτα: . Η Πρόεδρος της Πλεύσης Ελευθερίας επέλεξε για ακόμη μία φορά την τακτική της σφοδρής σύγκρουσης, εξαπολύοντας προσωπικές επιθέσεις και βαρείς χαρακτηρισμούς κατά βουλευτών της πλειοψηφίας. Προτού προχωρήσω να σας πληροφορήσω ότι η ασυλία της έχει αρθεί και θα αντιμετωπίσει την Δικαιοσύνη (ως απλή πολίτης)

Στο στόχαστρό της βρέθηκε, όπως παρατήρησα, επανειλημμένα ο βουλευτής Δωδεκανήσου Βασίλης Α. Υψηλάντης, ο οποίος αναγκάστηκε δύο φορές να ζητήσει τον λόγο επί προσωπικού, αντικρούοντας τις αιτιάσεις της και υπενθυμίζοντας τα όρια του κοινοβουλευτικού διαλόγου. Όσοι παρακολουθούσαν τη συνεδρίαση έκαναν λόγο για παρεμβάσεις που εξέθεσαν πολιτικά την κ. Κωνσταντοπούλου, καθώς επικεντρώθηκαν στην ανάγκη σεβασμού των θεσμών και των βασικών αρχών του κράτους δικαίου.

Και μπορεί τα πρακτικά να κατέγραψαν μόνο όσα ειπώθηκαν από το βήμα, στους διαδρόμους όμως της Βουλής η συζήτηση περιστρεφόταν γύρω από μια φράση που, σύμφωνα με παριστάμενους, ακούστηκε εκτός μικροφώνου από τον Βασίλη Υψηλάντη: «Βασική αρχή του Ποινικού Δικαίου είναι ότι ένοχος ένοχο ου ποιεί.» Μια υπενθύμιση που ήλθε την ώρα που η Ζωή Κωνσταντοπούλου ξεκίνησε να παραδίδει και μάθημα ποινικού δικαίου.

Στην τελική ευθεία η αντικατάσταση σιδηροτροχιών στο μετρό

Με τους «αφανείς πρωταγωνιστές» του μετρό, τους ανθρώπους που εργάζονται αδιάκοπα τις μεταμεσονύκτιες ώρες για την αντικατάσταση των σιδηροτροχιών, συνομίλησε ο Αναπληρωτής Υπουργός Μεταφορών Γιώργος Κώτσηρας κατά την αυτοψία που πραγματοποίησε το βράδυ της Δευτέρας συνοδευόμενος από τον Γενικό Γραμματέα Μεταφορών Στέλιο Σακαρέτσιο.

Ο αναπληρωτής υπουργός διαπίστωσε από κοντά το υψηλό επίπεδο τεχνογνωσίας, τον επαγγελματισμό και το θετικό κλίμα που επικρατεί στο εργοτάξιο και ευχαρίστησε τους εργαζόμενους. Με τις εργασίες να εξελίσσονται ταχύτερα από το αρχικό χρονοδιάγραμμα, η αναβάθμιση του δικτύου εισέρχεται πλέον στην τελική της ευθεία, ενισχύοντας ουσιαστικά την αξιοπιστία και την ανθεκτικότητα του Μετρό της Αθήνας για τα επόμενα χρόνια.

Η Αννίτα, τα χαμόγελα και… τα πολιτικά μηνύματα

Αν κάτι συζητήθηκε στους διαδρόμους της Βουλής, ήταν η άνεση με την οποία η Πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων της Κύπρου, Αννίτα Δημητρίου, κινήθηκε στο ελληνικό Κοινοβούλιο. Η θερμή συνάντηση με τον Πρόεδρο της Βουλής Νικήτα Κακλαμάνη. Χαμόγελα, θερμές χειραψίες, φωτογραφίες με ΠτΒ και βουλευτές και διάθεση που μαρτυρούσε ότι αισθανόταν… σαν στο σπίτι της.

Οι πιο παρατηρητικοί, πάντως, στάθηκαν σε κάτι ακόμη. Στις κατ’ ιδίαν συζητήσεις της δεν έκρυβε την αισιοδοξία της για τις πολιτικές εξελίξεις στην Ελλάδα, εκτιμώντας ότι, όποτε κι αν ανοίξουν οι κάλπες, η Νέα Δημοκρατία διαθέτει τις προϋποθέσεις να παραμείνει η κυρίαρχη πολιτική δύναμη.

«Η Αννίτα έφυγε από τη Βουλή αφήνοντας μόνο χαμόγελα», σχολίαζε με νόημα έμπειρος κοινοβουλευτικός, συμπληρώνοντας πως όταν η αισιοδοξία έρχεται από τη Λευκωσία, κάποιοι στην Αθήνα έχουν έναν λόγο παραπάνω να την προσέξουν.

Η Αννίτα συναντήθηκε και με τον ΠΘ, οποίος αποκάλυψε ότι έρχεται στην Αθήνα σε μία κρίσιμη συγκυρία, όπου υπάρχει πάλι μια ουσιαστική κινητικότητα για το Κυπριακό ζήτημα. Και πρόσθεσε: «Με ενδιαφέρει πολύ να ακούσω τις απόψεις σου, καθώς είναι χρέος μας να είμαστε πάντα απόλυτα συντονισμένοι, όπως ήμασταν εξάλλου όλα αυτά τα χρόνια».

2+1 Επιτιμοποιήσεις για τον Πρόεδρο

«Επιτιμοποιήσεις», καινούργια λέξη για πολλούς όχι όμως για τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας που την «συνάντησε» στην Καβάλα τη Δευτέρα και στο Δοξάτο της Δράμας την Τρίτη. Και εξηγούμαι:

Ο Κωνσταντίνος Τασούλας ανακηρύχθηκε επίτιμος δημότης Καβάλας κατά την επίσκεψή του που πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο των διπλών εορτασμών, αφενός για την 113η επέτειο της απελευθέρωσης της πόλης και αφετέρου για τον Απόστολο Παύλο, πολιούχο της Καβάλας που γιόρταζε στις 29 Ιουνίου.

Στο Δοξάτο ήταν η 113η επέτειος από το Ολοκαύτωμα που διέπραξαν οι Βούλγαροι, μια μόλις ημέρα πριν από την έλευση του ελληνικού στρατού. Στο Δοξάτο, πέραν της ομιλίας του Προέδρου, ξεχώρισε η ομιλία του καθηγητή Σύγχρονης Ιστορίας και Αρχαιολογίας του ΕΚΠΑ και Γενικού  Γραμματέα του Ιδρύματος της Βουλής, Ευάνθη Χατζηβασιλείου, που κατάγεται από το Δοξάτο.

Το «κλου» όμως είναι ότι η εβδομάδα θα κλείσει με μια τρίτη επιτιμοποίηση για τον κ. Τασούλα. Το Σάββατο ο ΠτΔ μεταβαίνει στο Αγαθονήσι, όπου θα εγκαινιάσει το Αρχαιολογικό Μουσείο του νησιού και στη συνέχεια ο δήμαρχος θα τον ανακηρύξει επίτιμο δημότη.

Η πρόταση για τα εγκαίνια του Μουσείου έφτασε στο Προεδρικό από την καλή φίλη του Προέδρου, υπουργό Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη. Ο κ. Τασούλας την αποδέχθηκε με χαρά.

Ο Πρόεδρος και η μακροβιότερη υπουργός Πολιτισμού μετά την Μελίνα Μερκούρη συνομιλούν πολύ συχνά. Γνωρίζονται άλλωστε πολλά χρόνια, αλλά εκείνο που τους έφερε πιο κοντά ήταν η συνεργασία τους το 2013-2014, στο τελευταίο έτος της κυβέρνησης Σαμαρά όταν ο Πρόεδρος ήταν υπουργός Πολιτισμού και η κυρία Μενδώνη η αδιαφιλονίκητη Γενική Γραμματέας του υπουργείου. Τότε έλαβαν πρωτοβουλίες για διάφορα θέματα όπως οι ανασκαφές στην Αμφίπολη, αλλά και η νομική επανεκκίνηση της διεκδίκησης των Γλυπτών του Παρθενώνα.

Η Ελλάδα στην άσκηση Eagle Partner

Μαθαίνω ότι η Αρμενία φιλοξένησε για πρώτη φορά την πολυεθνική άσκηση Eagle Partner 2026 με συμμετοχή χωρών του ΝΑΤΟ, μεταξύ αυτών των ΗΠΑ, της Γαλλίας και της Ελλάδας.

Η άσκηση πραγματοποιήθηκε από 17 έως 25 Ιουνίου, με 250 Αρμένιους στρατιώτες και 93 στελέχη από χώρες-εταίρους. Το αντικείμενο ήταν οι διεθνείς ειρηνευτικές αποστολές, ο συντονισμός δυνάμεων, οι επικοινωνίες και η επιχειρησιακή ετοιμότητα.

Η λεπτομέρεια που έχει σημασία: μέχρι τώρα η Eagle Partner ήταν υπόθεση Αρμενίας-ΗΠΑ. Η παρουσία Ελλάδας και Γαλλίας δείχνει ότι το Ερεβάν ανοίγει διαύλους προς ευρωπαϊκές συνεργασίες.

Για τις ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις, ακόμη και μια μικρή αριθμητικά αποστολή έχει αξία. Διότι σε τέτοιες ασκήσεις νομίζω ότι δεν μετράει μόνο πόσοι συμμετέχουν, αλλά πού εμφανίζεσαι, με ποιους συνεκπαιδεύεσαι και τι μήνυμα στέλνεις.

Χαμηλό προφίλ, αλλά ουσιαστική παρουσία, λοιπόν, σε μια περιοχή όπου οι ισορροπίες ξαναγράφονται.