Για να μας βλέπεις πιο συχνά στα αποτελέσματα αναζήτησης Add mononews.gr on Google

Τη νέα δέσμη περιοριστικών μέτρων κατά της Ρωσίας, την οποία προτείνει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή να ενταχθεί στο 21ο πακέτο κυρώσεων, παρουσίασε η πρόεδρος της Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, με στόχο τη διατήρηση της οικονομικής πίεσης προς τη Μόσχα και τον περιορισμό της δυνατότητάς της να χρηματοδοτεί τον πόλεμο στην Ουκρανία.

Όπως ανακοίνωσε η πρόεδρος της Επιτροπής, το νέο πακέτο επικεντρώνεται στην ενέργεια, τις χρηματοπιστωτικές υπηρεσίες και τα κρυπτονομίσματα, το εμπόριο, καθώς και —για πρώτη φορά— στον τομέα της αλιείας.

1

Στον ενεργειακό τομέα, η Κομισιόν προτείνει την αναστολή έως τον Ιανουάριο του επόμενου έτους της αυτόματης προσαρμογής του ανώτατου ορίου τιμής στο ρωσικό πετρέλαιο, επικαλούμενη τις αναταράξεις στις διεθνείς αγορές ενέργειας λόγω της κρίσης στη Μέση Ανατολή και των προβλημάτων στις παγκόσμιες εφοδιαστικές αλυσίδες. Σύμφωνα με την κ. φον ντερ Λάιεν, η κίνηση αυτή αποσκοπεί στη σταθεροποίηση των αγορών, διατηρώντας παράλληλα την πίεση στα ρωσικά έσοδα.

Παράλληλα, η Επιτροπή εισηγείται την επιβολή κυρώσεων σε ακόμη 30 πλοία του λεγόμενου «σκιώδους στόλου», που χρησιμοποιείται για τη μεταφορά ρωσικού πετρελαίου, ανεβάζοντας τον συνολικό αριθμό των στοχοποιημένων πλοίων σε περισσότερα από 660. Για πρώτη φορά, στο στόχαστρο μπαίνουν και πλοία ή εταιρείες που παρέχουν υποστηρικτικές υπηρεσίες στον στόλο αυτό, όπως ο ανεφοδιασμός καυσίμων.

Επιπλέον, προτείνονται μέτρα κατά λιμένων, αεροδρομίων και διυλιστηρίων που εμπλέκονται στη διακίνηση ή την επεξεργασία ρωσικού πετρελαίου, καθώς και περιορισμοί στην πώληση δεξαμενόπλοιων υγροποιημένου φυσικού αερίου προς τη Ρωσία.

Στο χρηματοπιστωτικό πεδίο, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προτείνει την επέκταση των περιορισμών συναλλαγών σε 31 ακόμη ρωσικές τράπεζες, καθώς και σε 20 τράπεζες, εταιρείες κρυπτονομισμάτων, πλατφόρμες και εμπόρους πετρελαίου τρίτων χωρών, που σύμφωνα με τις Βρυξέλλες διευκολύνουν τη Ρωσία να παρακάμπτει τις δυτικές κυρώσεις.

Για πρώτη φορά, προβλέπεται επίσης η δυνατότητα πλήρους απαγόρευσης παροχής υπηρεσιών κρυπτοστοιχείων από φορείς τρίτων χωρών, με την Επιτροπή να εκτιμά ότι το μέτρο θα λειτουργήσει αποτρεπτικά έναντι πλατφορμών που διευκολύνουν τη ρωσική πρόσβαση στο διεθνές χρηματοπιστωτικό σύστημα.

Στον τομέα του εμπορίου, η Κομισιόν εισηγείται νέους περιορισμούς στις εξαγωγές τεχνολογιών και υλικών που αξιοποιούνται από τη ρωσική αμυντική βιομηχανία, μεταξύ των οποίων μέταλλα και κράματα για την αεροδιαστημική και αμυντική παραγωγή. Ειδικά για τα drones, προβλέπονται απαγορεύσεις εξαγωγών σε εξοπλισμό υποστήριξης εδάφους, συστήματα παρεμβολών και συστήματα εκτόξευσης.

Παράλληλα, προτείνονται νέες απαγορεύσεις εισαγωγών προϊόντων συνολικής αξίας περίπου 60 εκατ. ευρώ, μεταξύ των οποίων ορισμένα μέταλλα, μεταλλεύματα και ανταλλακτικά αυτοκινήτων, με στόχο την περαιτέρω μείωση της εξάρτησης της ευρωπαϊκής αγοράς από ρωσικές εισαγωγές.

Ιδιαίτερη έμφαση δίνεται, για πρώτη φορά, και στον τομέα της αλιείας. Η πρόταση προβλέπει σημαντικούς περιορισμούς στις εισαγωγές ορισμένων αλιευτικών προϊόντων και πλήρη απαγόρευση για άλλα.

Παράλληλα, η φον ντερ Λάιεν ανακοίνωσε ότι η Επιτροπή προτείνει την απαγόρευση εισόδου στην ΕΕ για πρόσωπα που έχουν υπηρετήσει στις ρωσικές ένοπλες δυνάμεις από την έναρξη της εισβολής στην Ουκρανία. «Η Ευρώπη πρέπει να παραμείνει κλειστή για όσους συμμετείχαν στην εισβολή κατά της Ουκρανίας», δήλωσε χαρακτηριστικά.

Η πρόεδρος της Κομισιόν υποστήριξε ότι τα διαδοχικά πακέτα κυρώσεων αποδίδουν και συνεχίζουν να πλήττουν τη ρωσική οικονομία. Όπως σημείωσε, το κόστος του πολέμου για τη Ρωσία αυξάνεται καθημερινά και επιβαρύνει κυρίως τον ρωσικό πληθυσμό, ο οποίος θρηνεί απώλειες και βλέπει το βιοτικό του επίπεδο να επιδεινώνεται, με τον πληθωρισμό κοντά στο 6% και τα επιτόκια στο 14,5%.

Σύμφωνα με την ίδια, οι κυρώσεις έχουν ουσιαστικά αποκόψει τη Ρωσία από τις διεθνείς κεφαλαιαγορές, ενώ η οικονομική ανάπτυξη επιβραδύνεται, τα δημοσιονομικά περιθώρια στενεύουν και τα έσοδα από την ενέργεια έχουν μειωθεί σημαντικά.

Η φον ντερ Λάιεν αναφέρθηκε ακόμη στην κλιμάκωση των ρωσικών επιθέσεων στην Ουκρανία, αλλά και στις παραβιάσεις ευρωπαϊκού εναέριου χώρου, κάνοντας λόγο για drones που έχουν εισέλθει σε περιοχές της Βαλτικής και κατά μήκος των ανατολικών συνόρων της ΕΕ. Αναφέρθηκε επίσης σε πρόσφατα περιστατικά, μεταξύ των οποίων η πτώση drone σε κατοικημένη πολυκατοικία στη Ρουμανία και η έκρηξη στο λιμάνι της Κωνστάντζας.

«Κάποιοι το αποκαλούν κλιμάκωση της Ρωσίας. Εγώ το βλέπω διαφορετικά. Είναι απλώς αποτυχία», ανέφερε χαρακτηριστικά, προσθέτοντας ότι, τέσσερα χρόνια μετά την έναρξη της πλήρους εισβολής, η Ρωσία έχει αποτύχει να υποτάξει την Ουκρανία.

Η πρόεδρος της Επιτροπής επανέλαβε τη στήριξη της ΕΕ προς την Ουκρανία, την οποία χαρακτήρισε «γενναίο γείτονα, εταίρο και μελλοντικό μέλος της ΕΕ». Όπως είπε, η ΕΕ διέθεσε σχεδόν 3 δισ. ευρώ από τον Μηχανισμό για την Ουκρανία, ενώ εντός Ιουνίου αναμένεται η πρώτη εκταμίευση από δάνειο ύψους 90 δισ. ευρώ προς το Κίεβο.

Συνολικά, έως το τέλος του μήνα, η ΕΕ θα έχει διαθέσει 6 δισ. ευρώ για drones και περισσότερα από 3 δισ. ευρώ σε μακροοικονομική χρηματοδοτική στήριξη, με νέες εκταμιεύσεις να αναμένονται το επόμενο διάστημα.

Τέλος, η φον ντερ Λάιεν ανακοίνωσε ότι τις επόμενες ημέρες η ΕΕ θα ανοίξει το πρώτο διαπραγματευτικό κεφάλαιο με την Ουκρανία και τη Μολδαβία, σηματοδοτώντας την επόμενη φάση της ενταξιακής τους πορείας.

Όπως τόνισε, η Ουκρανία σημειώνει «εξαιρετική πρόοδο» στις μεταρρυθμίσεις και στα προαπαιτούμενα, προσθέτοντας ότι «τώρα είναι η ώρα να ανταποκριθούμε κι εμείς». Η Επιτροπή, όπως είπε, είναι πλήρως έτοιμη να στηρίξει την Ουκρανία στον δρόμο της προς την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Διαβάστε επίσης 

Παπασταύρου στο Fox Business: Η Ελλάδα στρατηγικός ενεργειακός σύμμαχος των ΗΠΑ και κόμβος σταθερότητας στην περιοχή

Πιερρακάκης: Η ρήτρα διαφυγής για την ενέργεια αντιστοιχεί σε έργα 1,5 δισ. ευρώ την τριετία

Κρεμλίνο: Δεν υπάρχουν σχέδια για επικοινωνία Τραμπ – Πούτιν – Απίθανο η ΕΕ να μεσολαβήσει για την Ουκρανία