ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Ουκρανικά drones έπληξαν ξανά την Αγία Πετρούπολη μετά το «όχι» του Πούτιν για συνάντηση με Ζελένσκι (video)
Μια άγνωστη μέχρι σήμερα πτυχή των παρασκηνιακών επαφών μεταξύ Κιέβου και Μόσχας αποκαλύπτουν οι Financial Times, φέρνοντας στο φως τον ρόλο που διαδραμάτισε ο Ρώσος δισεκατομμυριούχος Ρόμαν Αμπράμοβιτς ως άτυπος διαμεσολαβητής ανάμεσα στις δύο πλευρές.
Στόχος του Βολοντίμιρ Ζελένσκι ήταν να πείσει τον Βλαντιμίρ Πούτιν να καθίσει στο τραπέζι των απευθείας ειρηνευτικών διαπραγματεύσεων. Για τον λόγο αυτό, κάλεσε τον Ρομάν Αμπράμοβιτς στο Κίεβο και του ζήτησε να μεταφέρει προσωπικό μήνυμα, εκφράζοντας την ετοιμότητά του για μια κατ’ ιδίαν συνάντηση με τον Ρώσο ηγέτη.
Σύμφωνα με Ουκρανούς αξιωματούχους, το μήνυμα είχε παρόμοιο περιεχόμενο με την ανοιχτή επιστολή που δημοσίευσε ο Ζελένσκι στις αρχές Ιουνίου, ωστόσο ο τόνος του ήταν πιο ήπιος και λιγότερο συγκρουσιακός από τις δημόσιες δηλώσεις που έχουν προηγηθεί.
Η απάντηση από τη Μόσχα ήταν αρνητική, με τον Ρώσο πρόεδρο να τονίζει ότι δεν βλέπει κανένα νόημα στη συνάντηση αυτή. Ο Πούτιν αποκάλυψε ότι συναντήθηκε στις 21 Μαΐου με «έναν από τους εκπροσώπους των επιχειρηματικών μας κύκλων», χωρίς να τον κατονομάσει, ξεκαθαρίζοντας πως δεν βλέπει λόγο για συνάντηση με τον Ζελένσκι. Όπως ανέφερε, «Το μόνο νόημα σε αυτό είναι οι Ουκρανοί να σταματήσουν την προέλαση των ενόπλων δυνάμεών μας».
Παρότι δεν αναφέρθηκε επίσημα το όνομά του, οι Financial Times υποστηρίζουν ότι ο επιχειρηματίας ήταν ο Αμπράμοβιτς. Ο ίδιος φέρεται να μην ενήργησε με κάποια επίσημη ιδιότητα, αλλά ως ανεπίσημος διαμεσολαβητής ανάμεσα στις δύο πλευρές.
Ο Αμπράμοβιτς έχει διαδραματίσει σημαντικό ρόλο στις επαφές Ρωσίας και Ουκρανίας από τις πρώτες εβδομάδες του πολέμου. Μεταξύ άλλων, είχε συμβάλει στις διαπραγματεύσεις για τη συμφωνία εξαγωγής ουκρανικών σιτηρών μέσω της Μαύρης Θάλασσας, ενώ συνεχίζει να συμμετέχει σε ανταλλαγές κρατουμένων και άλλες ευαίσθητες συνομιλίες.
Παρά τις παρασκηνιακές κινήσεις, οι προσδοκίες για ουσιαστική πρόοδο παραμένουν περιορισμένες. Άνθρωποι από το περιβάλλον του Ζελένσκι εκτιμούν ότι δύσκολα θα υπάρξει σημαντική εξέλιξη πριν από το τέλος του καλοκαιριού, καθώς η διεθνής προσοχή είναι στραμμένη και στις εξελίξεις γύρω από το Ιράν, ενώ η Ρωσία εξακολουθεί να θεωρεί ότι μπορεί να ενισχύσει τη θέση της στο πεδίο των μαχών.
Διαβάστε επίσης
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- Delta vs United: Η μάχη για την κυριαρχία στις υπερατλαντικές πτήσεις περνά στον Ειρηνικό
- Ισραήλ – Τουρκία: Σφοδρή αντιπαράθεση για την ευχή του Τούρκου υπουργού να γίνει «νομάρχης της Ιερουσαλήμ»
- Όλγα Κεφαλογιάννη: Πρόσθεσε και επίσημα το επίθετο Βαρδινογιάννη στη νέα της ταυτότητα
- Κατολίσθηση στο όρος Καντήλι μετά τα 5,2 Ρίχτερ στην Εύβοια – Βράχοι αποκολλήθηκαν από πλαγιές (βιντεο)
Μοιραστείτε την άποψή σας
ΣχόλιαΓια να σχολιάσετε χρησιμοποιήστε ένα ψευδώνυμο. Παρακαλούμε σχολιάζετε με σεβασμό. Χρησιμοποιείτε κατανοητή γλώσσα και αποφύγετε διατυπώσεις που θα μπορούσαν να παρερμηνευτούν ή να θεωρηθούν προσβλητικές. Με την ανάρτηση σχολίου, συμφωνείτε να τηρείτε τους Όρους του ιστότοπου contact Δημιουργήστε το account σας εδώ, για να κάνετε like, dislike ή report ακατάλληλα/προσβλητικά σχόλια.