ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Υποχώρησαν οι τιμές του πετρελαίου από τα υψηλά της Πέμπτης, μετά από μια αναφορά ότι οι διαπραγματευτές των ΗΠΑ και του Ιράν κατέληξαν σε συμφωνία για παράταση της εκεχειρίας, ωστόσο, λίγο αργότερα οι τιμές κινήθηκαν ανοδικά.
Σημειώνεται ότι το Axios ανέφερε Aμερικανοί και Ιρανοί διαπραγματευτές κατέληξαν σε συμφωνία για ένα 60ήμερο μνημόνιο κατανόησης (MOU) με σκοπό την παράταση της κατάπαυσης του πυρός και την έναρξη διαπραγματεύσεων για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν, αλλά ο Πρόεδρος Τραμπ δεν έχει δώσει ακόμη την τελική του έγκριση.
Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης για το Brent αναφοράς Ιουλίου σημείωναν άνοδο κατά 0,13% στα 94 δολάρια ανά βαρέλι στις 18:51 ώρα Ελλάδος.
Την ίδια στιγμή, τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης για το West Texas Intermediate των ΗΠΑ κέρδιζαν 1,09 δολάρια στα 89,65 δολάρια ανά βαρέλι.
Σημειώνεται ότι οι τιμές σημείωσαν άνοδο νωρίτερα την Πέμπτη, μετά την ανταλλαγή στρατιωτικών επιθέσεων μεταξύ ΗΠΑ και Ιράν.
Οι Φρουροί της Επανάστασης ανακοίνωσαν ότι στόχευσαν μια αεροπορική βάση των ΗΠΑ γύρω στις 4:50 π.μ. τοπική ώρα, χωρίς να αποκαλύψουν την τοποθεσία.
Η Κεντρική Διοίκηση των ΗΠΑ δήλωσε στη συνέχεια ότι το Ιράν εκτόξευσε βαλλιστικούς πυραύλους προς το Κουβέιτ, οι οποίοι αναχαιτίστηκαν με επιτυχία.
Η επίθεση σημειώθηκε μετά την έναρξη νέων επιθέσεων από αμερικανικές δυνάμεις στο Ιράν εναντίον στρατιωτικής βάσης που πιστεύεται ότι απειλεί τα αμερικανικά στρατεύματα και την εμπορική ναυτιλία μέσω του Στενού του Ορμούζ, δήλωσε Αμερικανός αξιωματούχος στο MS NOW.
Αρκετά ιρανικά μη επανδρωμένα αεροσκάφη αναφέρθηκαν επίσης ως αναχαιτισμένα και καταρρίφθησαν.
Υπενθυμίζεται ότι οι τιμές του πετρελαίου έχουν υποχωρήσει περισσότερο από 10% από τις 18 Μαΐου, όταν ο Τραμπ δήλωσε ότι ακύρωσε ένα επικείμενο κύμα στρατιωτικών επιθέσεων κατά του Ιράν, προκειμένου να δώσει περισσότερο χρόνο στις διαπραγματεύσεις.
Ο υπουργός Εξωτερικών Μάρκο Ρούμπιο δήλωσε την Τετάρτη ότι οι συνομιλίες έχουν σημειώσει κάποια πρόοδο.
Ανέφερε μάλιστα ότι ο Τραμπ προτιμά τη διπλωματία και θα δώσει στις συνομιλίες με το Ιράν «κάθε ευκαιρία να πετύχουν».
Ωστόσο, ΗΠΑ και Ιράν βρίσκονται σε αδιέξοδο σχετικά με τα Στενά του Ορμούζ, από τότε που συμφώνησαν σε μια εύθραυστη εκεχειρία τον Απρίλιο.
Επίσης, υπάρχει έντονη διαφωνία για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν.
Διαβάστε επίσης:
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- Γιώτης: Μη δαιμονοποιείτε τη βιομηχανία τροφίμων για τον πληθωρισμό – Αιχμές για τον παρεμβατισμό στην αγορά
- EKO Acropolis Rally: Πού θα πάτε, τι θα δείτε
- Ο Λευκός Οίκος επιβεβαιώνει: ΗΠΑ-Ιράν συμφώνησαν σε «μνημόνιο» 60 ημερών – Αναμένεται η έγκριση Τραμπ
- Ευρωαγορές: Ήπιες απώλειες για DAX, FTSE 100 και CAC 40 μετά τα νέα χτυπήματα στη Μέση Ανατολή
Μοιραστείτε την άποψή σας
ΣχόλιαΓια να σχολιάσετε χρησιμοποιήστε ένα ψευδώνυμο. Παρακαλούμε σχολιάζετε με σεβασμό. Χρησιμοποιείτε κατανοητή γλώσσα και αποφύγετε διατυπώσεις που θα μπορούσαν να παρερμηνευτούν ή να θεωρηθούν προσβλητικές. Με την ανάρτηση σχολίου, συμφωνείτε να τηρείτε τους Όρους του ιστότοπου contact Δημιουργήστε το account σας εδώ, για να κάνετε like, dislike ή report ακατάλληλα/προσβλητικά σχόλια.